Τα ερείπια της πάνω πόλης
Πολιτισμός ήταν και πάει
Της Σίλας Αλεξίου
«ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ μου έπειτα από δύο χρόνια και το ενετικό καλντερίμι είχε ασφαλτοστρωθεί...». Έκτοτε ο φίλος αυτός δεν ξαναπάτησε στο πάτριο έδαφος. Και όχι μόνο εξ αιτίας της... προόδου που επέφερε η άσφαλτος. Αλλά γιατί στο παραδοσιακό εκείνο χωριό της Κρήτης οι δημοτικοί άρχοντες είχαν βάλει στόχο ό,τι θύμιζε το παρελθόν. Μαζί τους και οι κάτοικοι, που πίστεψαν πως η πέτρα έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση της στο τσιμέντο, πως ο πολιτισμός επέβαλλε να μπαζωθούν τα αυλάκια, πως τα ιστορικά εκκλησάκια εμπόδιζαν τον πολιτισμό.
«Ευτυχώς ήρθαν κάποιοι Γερμανοί που αγόρασαν τα παλιά σπίτια και τα έσωσαν από την καταστροφή». Αυτή είναι η πατρίδα μας. Δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, όπως μαθαίναμε στο δημοτικό. Είναι ο τόπος όπου ανθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού. Η χώρα που ενθαρρύνει την αυθαιρεσία, στη χειρότερη μάλιστα έκφρασή της. Όσο πιο κακόγουστη είναι, τόσο μεγαλύτερη στήριξη έχει. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δάση οικοπεδοποιούνται, χείμαρροι γίνονται δρόμοι, παραλίες καταλαμβάνονται από παράγκες που εξελίσσονται σε νυχτερινά κέντρα... Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει οδηγία για τη θέσπιση εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος. Αν ήξερε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, ίσως και να την εξαιρούσε. Γιατί εδώ δεν εγκληματούν μόνο οι πολίτες.
Ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός συχνά είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του. Επαρκής νομοθεσία και σήμερα υπάρχει.
Ποιος όμως θα την εφαρμόσει και εναντίον τίνος θα στραφεί; Οι μεν αυθαιρετούντες πολίτες είναι δεδομένο πως έχουν κάλυψη, σε αντίθεση με τους νομοταγείς, ενώ ο κρατικός μηχανισμός (ή ακόμη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) διαθέτει το άλλοθι του κοινού καλού. Άντε βρες άκρη... Δεσμεύθηκε προ ημερών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε δικηγόρους, μηχανικούς, γεωλόγους και γιατρούς ότι θα εφαρμόσει τον νόμο για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Το σκέφθηκε καλά; Αν ο κ. Σανιδάς έχει πρόθεση να ισοπεδώσει την Ελλάδα κυριολεκτικά και μεταφορικά, καλώς. Επειδή όμως οι μπουλντόζες μάλλον δεν επαρκούν και ο κατεστραμμένος πολιτισμός δεν αποκαθίσταται διά του νόμου, ας κάνει έστω το ελάχιστο. Ουδείς θα του αποδώσει ευθύνες για τα αυτονόητα.
Πουλούσε ούρα ως λάδι για μαγείρεμα!
Ένας άντρας, από την Ζιμπάμπουε, συνελήφθη από την αστυνομία επειδή πουλούσε στους κατοίκους της πόλης μπουκάλια με ούρα λέγοντας τους ότι ήταν λάδι για μαγείρεμα!
Ο κύριος Piccard Mudzingwa προσέγγιζε τα θύματα, σε ένα σταθμό λεωφορείου, στην πόλη Zvishavane, και τους πουλούσε κάποια μπουκάλια που υποστήριζε πως ήταν λάδι για μαγείρεμα! Ένα από τα θύματα λίγο πριν χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο στο φαγητό της ανακάλυψε πως το λάδι που αγόρασε δεν ήταν τίποτα άλλο από ούρα!
Η αστυνομία παρακολούθησε τον εν λόγω άντρα και τον συνέλαβε την ώρα που προσπαθούσε να εξαπατήσει άλλη μια γυναίκα. Ο εν λόγω άντρας προσπάθησε να επωφεληθεί της έλλειψης του συγκεκριμένου προϊόντος στην χώρα αλλά τελικά καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση από τις τοπικές αρχές.
ΣΧΟΛΙΟ: Ποιά και πόση η ουσιώδης η διαφορά μεταξύ Ζιμπάμπουε και εγχωρίου αγοράς; Και αυτός που το πούλαγε σε στάσεις λεωφορείων έφαγε τα χρονάκια του, αυτοί που μας την πουλούσαν εμάς τη βαλβολίνη για τηγάνισμα στις στάσεις των σούπερμάρκετ, θα αντικρύσουν ως λεβέντες τα σίδερα της φυλακής; Αμ δε!
Το χιούμορ, περί αυτού πρόκειται, δεν έχει πατρίδα, αλλά μαθαίνω τώρα πως έχει...πρωτεύουσα...
Γκάμπροβο-το "βασίλειο" του χιούμορ
Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2008 Της Όλγας Καρβουνιάρη
Το χιούμορ έχει τη δική του παγκόσμια πρωτεύουσα και αυτή δεν είναι άλλη από την πόλη Γκάμπροβο στην κεντρική Βουλγαρία, όπου βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας. Το ξεχωριστό αυτό Σπίτι, που "στεγάζει" το γέλιο και τη διασκέδαση, σκορπίζοντας χαμόγελα στους επισκέπτες του, ιδρύθηκε την Πρωταπριλιά του 1972. Η πιο εύθυμη γιορτή για τους κατοίκους του Γκάμπροβο είναι το ανοιξιάτικο καρναβάλι του χιούμορ και της σάτιρας, το οποίο οργανώνεται ετησίως κάθε τρίτο Σάββατο του Μαΐου και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του "Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας", κ. Τατιάνα Τσάνκοβα. Φέτος, το καρναβάλι, που αποτελεί συνέχεια ενός παλιού τοπικού εθίμου θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου και το μότο του είναι: "Φύλαξε ένα λέβα και η χρονιά θα πάει καλά...". Το καρναβάλι του χιούμορ χαρίζει κέφι και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους και το Γκάμπροβο "φοράει" τα γιορτινά του. Μία μεγάλη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες μασκαρεμένοι οργανώνεται κάθε χρόνο και στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται η Βασίλισσα-η Μεγάλη Μαύρη Γάτα, το σύμβολο της πόλης που κυριαρχεί και στα περίφημα ανέκδοτα της περιοχής. Η Μεγάλη Μαύρη Γάτα βγαίνει από τη φωλιά της-το Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας- και φθάνει στην κεντρική πλατεία, όπου λαμβάνει χώρα το "κόψιμο" της ουράς της γάτας. Οι κάτοικοι του Γκάμπροβο έχουν αποκτήσει με το πέρασμα των ετών τη φήμη των "τσιγκούνηδων" και σύμφωνα με το πιο γνωστό ανέκδοτο στην πόλη κυκλοφορούν γάτες χωρίς ουρές, γιατί οι "Γκαμπροβίτες" κλείνουν τις πόρτες των σπιτιών πολύ γρήγορα το χειμώνα για να μη φύγει η ζέστη και οι γάτες που αργούν να μπουν στο σπίτι χάνουν την ουρά τους.
Τσιγκουνιά "αντάξια" του Σκρουτζ
Τα ανέκδοτα του Γκάμπροβο σατιρίζουν την τσιγκουνιά των κατοίκων, που οδηγεί πολλές φορές σε κωμικές καταστάσεις. Η φήμη του ... Σκρουτζ που χαρακτηρίζει τους πολίτες του Γκάμπροβο ξεκίνησε από την εποχή της Αναγέννησης, όταν πλούτισαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, οι κάτοικοι θεωρούν ότι πέρα από τις "αιματηρές" οικονομίες για να γίνει κάποιος πλούσιος πρέπει να προσπαθεί να κάνει οικονομία στα πάντα, δηλαδή να βγάζει από τη μύγα ξίγκι. Σύμφωνα με τους μελετητές του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας, ένα από τα πρώτα ανέκδοτα για το Γκάμπροβο δημοσιεύτηκε τo 1912 στο περιοδικό "Suvremenna ilyustratsiya", βασισμένο στον χαρακτήρα του επιχειρηματία Μίνιου Ποπόφ (1827-1911). Ο Ποπόφ κάποτε ήταν καλεσμένος σε γεύμα στο σπίτι του Χάτζι Κάλτσο και συνομιλούσαν στο σκοτάδι για δουλειές. Ένας υπηρέτης έφερε μια λάμπα και την άναψε, αλλά ο Κάλτσο την έσβησε για να μη "σωθεί" το λάδι. Κάποια στιγμή το δείπνο ετοιμάστηκε και ο Κάλτσο άναψε το φως για να περάσουν στη τραπεζαρία αλλά ο Ποπόφ το έσβησε, λέγοντας ότι είχε βγάλει το παντελόνι του για να μη το χαλάσει. Τότε ο Κάλτσο είπε: "είμαι τσιγκούνης, αλλά εσύ πραγματικά με ξεπερνάς". Oι ερευνητές του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας συγκέντρωσαν μια συλλογή από ανέκδοτα με τίτλο "Το χιούμορ του Γκάμπροβο", που εκδόθηκε στα βουλγαρικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά. Σύμφωνα με την κ. Τσάνκοβα, το Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας διοργανώνει παράλληλα έκθεση με θέμα : "Smile at your Neighbour"-"Χαμογέλα στο Γείτονά σου", (15-18 Μαΐου), στο πλαίσιο της "2ης Συνάντησης της Τέχνης του Χιούμορ Ανατολής-Δύσης". Στην έκθεση συμμετέχουν οκτώ Ευρωπαίοι σκιτσογράφοι με 20 έργα ο καθένας, ανάμεσα τους και ο Έλληνας Bαγγέλης Παυλίδης.Ας μη ξεχνάμε να χαμογελάμε λοιπόν, όπως μας προτρέπει και το σύνθημα του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας: "Ο κόσμος γυρίζει γιατί το γέλιο ανθίζει".
15:56 15/5 ΕΘΝΟΣ
Εσώρουχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία παρουσίασε η Triumph.
Τα εσώρουχα συσσωρεύουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια η οποίο μπορεί στη συνέχεια και φορτίζει MP3 player, κινητά τηλέφωνα κλπ.Συμφωνούμε ότι είναι τα εσώρουχα με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία όμως για να φορτίσουμε το κινητό μας πρέπει να έχουμε τη γυναίκα μας να τριγυρνάει έξω στον ήλιο με τα εσώρουχα; Απορρίπτονται τα εσώρουχα!
ΣΧΟΛΙΟ: Εντάξει ρε παιδιά, είπαμε να έχουμε μια ευαισθησία περί τα περιβαλλοντικά, να στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας κι όλα αυτά, αλλά μην το παρακάνουμε. Δηλαδή θα έχουμε την κοπέλλα μας να φοράει το "ηλιακό" σουτιέν για να φορτίζουμε το ΜΡ3 ή το κινητό; Κι αν ...θελήσεις τέλος πάντων να ασχοληθείς με το περιεχόμενο του σουτιέν(και δεν εννοώ το φωτοβολταϊκό βέβαια)να σου πει "τώρα δεν μπορώ, φορτίζω το κινητό σου γιατί δεν είχες καθόλου μπαταρία";
Και καλά όλα αυτά, αλλά όπως λέει και το σχόλιο του συντάκτη, θα πρέπει να ξαμολάμε τη γυναίκα μας στους δρόμους με το σουτιέν για να μαζέψει...ενέργεια; ΄Η μήπως όταν την επιθυμήσουμε θα πρέπει πρώτα να την έχουμε στον ήλιο κάποιες ώρες να...φορτίσει;
Να με συμπαθάτε εσείς της γνωστής εταιρείας εσωρούχων, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε πολλή και ανεκμετάλλευτη ηλιοφάνεια, αλλά τουλάχιστον τα εσώρουχα τα θέλουμε για άλλου είδους φορτίσεις κι όχι των ηλεκτρικών μας συσκευών.
GΡS από τον 2ο π.Χ. αιώνα!
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων λειτουργούσε ως σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr
Το πρώτο GΡS (Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης) που φτιάχτηκε στην ιστορία, δεν ήταν άλλο από τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο περίτεχνος μηχανισμός μπορούσε να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος κάθε περιοχής και να χρησιμεύει για τη δημιουργία αξιόπιστων χαρτών, από τον 2ο αι. π.Χ.
Η διαπίστωση αυτή, που έγινε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο προσδιορισμός του γεωγραφικού μήκους στον δυτικό κόσμο, καθιερώθηκε επισήμως μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατο του Ισαάκ Νεύτωνα, δηλαδή στα τέλη του 18ου αιώνα! Ορισμένοι βέβαια, έχουν υποστηρίξει ότι τη μέθοδο υπολογισμού του γεωγραφικού μήκους την είχαν ανακαλύψει οι Κινέζοι από το 1433 μ.Χ. Το γεωγραφικό μήκος είναι ένα από τα δύο μεγέθη των γεωγραφικών συντεταγμένων με τα οποία προσδιορίζεται σήμερα η θέση τόπων, πλοίων, αεροπλάνων, ακόμη και ανθρώπων. Η μέτρησή του γίνεται με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, ο οποίος ως γνωστόν είναι εκείνος που διέρχεται από το ιστορικό αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς της Αγγλίας.
Όμως στον αρχαίο ελληνικό κόσμο του 2ου αιώνα π.Χ. ούτε το Γκρίνουιτς υπήρχε ούτε φυσικά ο μεσημβρινός που διέρχεται κάθετα από αυτό. Οι Έλληνες αστρονόμοι είχαν προσδιορίσει έναν μεσημβρινό ο οποίος διερχόταν από τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια και ο οποίος χρησιμοποιείτο για να υπολογίζεται η απόσταση και η θέση διαφόρων προορισμών. Με τον τρόπο αυτό, και με τη βοήθεια του μηχανισμού, ήταν δυνατόν να δημιουργούνται καινούργιοι χάρτες που περιελάμβαναν νέες περιοχές και να προσδιορίζεται με ακρίβεια πού ακριβώς βρίσκονταν σε σχέση με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο κύριος Χατζηγάκης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε τα εξής: «Όπως είναι γνωστό με το Ν. 3625/2007 που τροποποίησε το Ν. 2472/1997, ορίσθηκε ότι σχετικά με τις ποινικές διώξεις ή καταδίκες ενός προσώπου, δύναται να επιτραπεί η δημοσιοποίηση, σε σχέση προς ορισμένα εγκλήματα, με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών (εάν η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο).Τις ημέρες αυτές συνελήφθησαν πολλά «ευυπόληπτα» άτομα που συμμετείχαν σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, αλλά και τα πρόσωπά τους, παρά το γεγονός ότι, όπως είναι προφανές, τούτο ήταν επιβεβλημένο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.Εν όψει τούτων, ζητούμε από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, σε περιπτώσεις όπως η ανωτέρω, να προβαίνουν κατ' εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, στην έκδοση διατάξεως με την οποία να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εμπλεκομένων στα εγκλήματα που αναφέρει ο νόμος.Η κοινωνία μας και η κοινή γνώμη γενικότερα, έχει ανάγκη να προστατευθεί από ειδεχθή εγκλήματα που στρέφονται κυρίως εναντίον της».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έξοδος του Αγγίτη ποταμού από το ομώνυμο σπήλαιο και το πέσιμό του από ψηλά...