Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Οι ρίζες που σκέπασε το τσιμέντο

Θυμήθηκα ξανά το αγαπημένο μονοπάτι της Στήνειας και την περιπέτεια στην οποία μπήκε εδώ και καιρό λόγω της κατασκευής του Περιμετρικού δρόμου της πόλης και το συνδύασα με όσα έγραψε γιαυτή την "ανάπτυξη" της ελληνικής επαρχίας, της και "ασυνάρτητης επαρχίας" κατά Σαββόπουλο, γιαυτή την απομάκρυνση από ό,τι θυμίζει γραφικό, παραδοσιακό, που δείχνει τη συνέχεια και την αντικατάστασή του, από την ομοιομορφία των καιρών και την κυριαρχία του γκρίζου τσιμέντου και των προκάτ κατασκευών, η κ. Σίλα Αλεξίου, προ ημερών στα ΝΕΑ και που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Πολιτισμός ήταν και πάει

Της Σίλας Αλεξίου

«ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ μου έπειτα από δύο χρόνια και το ενετικό καλντερίμι είχε ασφαλτοστρωθεί...». Έκτοτε ο φίλος αυτός δεν ξαναπάτησε στο πάτριο έδαφος. Και όχι μόνο εξ αιτίας της... προόδου που επέφερε η άσφαλτος. Αλλά γιατί στο παραδοσιακό εκείνο χωριό της Κρήτης οι δημοτικοί άρχοντες είχαν βάλει στόχο ό,τι θύμιζε το παρελθόν. Μαζί τους και οι κάτοικοι, που πίστεψαν πως η πέτρα έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση της στο τσιμέντο, πως ο πολιτισμός επέβαλλε να μπαζωθούν τα αυλάκια, πως τα ιστορικά εκκλησάκια εμπόδιζαν τον πολιτισμό.
«Ευτυχώς ήρθαν κάποιοι Γερμανοί που αγόρασαν τα παλιά σπίτια και τα έσωσαν από την καταστροφή». Αυτή είναι η πατρίδα μας. Δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, όπως μαθαίναμε στο δημοτικό. Είναι ο τόπος όπου ανθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού. Η χώρα που ενθαρρύνει την αυθαιρεσία, στη χειρότερη μάλιστα έκφρασή της. Όσο πιο κακόγουστη είναι, τόσο μεγαλύτερη στήριξη έχει. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δάση οικοπεδοποιούνται, χείμαρροι γίνονται δρόμοι, παραλίες καταλαμβάνονται από παράγκες που εξελίσσονται σε νυχτερινά κέντρα... Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει οδηγία για τη θέσπιση εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος. Αν ήξερε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, ίσως και να την εξαιρούσε. Γιατί εδώ δεν εγκληματούν μόνο οι πολίτες.
Ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός συχνά είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του. Επαρκής νομοθεσία και σήμερα υπάρχει.
Ποιος όμως θα την εφαρμόσει και εναντίον τίνος θα στραφεί; Οι μεν αυθαιρετούντες πολίτες είναι δεδομένο πως έχουν κάλυψη, σε αντίθεση με τους νομοταγείς, ενώ ο κρατικός μηχανισμός (ή ακόμη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) διαθέτει το άλλοθι του κοινού καλού. Άντε βρες άκρη... Δεσμεύθηκε προ ημερών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε δικηγόρους, μηχανικούς, γεωλόγους και γιατρούς ότι θα εφαρμόσει τον νόμο για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Το σκέφθηκε καλά; Αν ο κ. Σανιδάς έχει πρόθεση να ισοπεδώσει την Ελλάδα κυριολεκτικά και μεταφορικά, καλώς. Επειδή όμως οι μπουλντόζες μάλλον δεν επαρκούν και ο κατεστραμμένος πολιτισμός δεν αποκαθίσταται διά του νόμου, ας κάνει έστω το ελάχιστο. Ουδείς θα του αποδώσει ευθύνες για τα αυτονόητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα