Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Στις 7 Ιουνίου μην ξεχάσετε...

Από τα σημερινά ΝΕΑ το δημοσίευμα γιαυτή την τεράστια ανακάλυψη, που θα έχουμε τη χαρά να μάθουμε από κοντά. Μην ξε-χάσετε λοιπόν ότι στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2008, που μας έχει χαρίσει ωραίες και ενδιαφέρουσες στιγμές από πέρσι και φέτος, χάρη στις προσπάθειες αξιόλογων ανθρώπων, με "επικεφαλής" τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, δημοσιογράφο-διευθυντή ειδήσεων της ΝΕΤ και συμπατριώτη Σωτήρη Μαργιωρή, το Σάββατο 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο ΠΡΩΤΕΑΣ θα γίνει η παρουσίαση του από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητή τον κ. Γιάννη Μπιτσάκη, ερευνητή του Παν/μίου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

GΡS από τον 2ο π.Χ. αιώνα!

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων λειτουργούσε ως σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr

Το πρώτο GΡS (Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης) που φτιάχτηκε στην ιστορία, δεν ήταν άλλο από τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο περίτεχνος μηχανισμός μπορούσε να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος κάθε περιοχής και να χρησιμεύει για τη δημιουργία αξιόπιστων χαρτών, από τον 2ο αι. π.Χ.
Η διαπίστωση αυτή, που έγινε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο προσδιορισμός του γεωγραφικού μήκους στον δυτικό κόσμο, καθιερώθηκε επισήμως μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατο του Ισαάκ Νεύτωνα, δηλαδή στα τέλη του 18ου αιώνα! Ορισμένοι βέβαια, έχουν υποστηρίξει ότι τη μέθοδο υπολογισμού του γεωγραφικού μήκους την είχαν ανακαλύψει οι Κινέζοι από το 1433 μ.Χ. Το γεωγραφικό μήκος είναι ένα από τα δύο μεγέθη των γεωγραφικών συντεταγμένων με τα οποία προσδιορίζεται σήμερα η θέση τόπων, πλοίων, αεροπλάνων, ακόμη και ανθρώπων. Η μέτρησή του γίνεται με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, ο οποίος ως γνωστόν είναι εκείνος που διέρχεται από το ιστορικό αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς της Αγγλίας.
Όμως στον αρχαίο ελληνικό κόσμο του 2ου αιώνα π.Χ. ούτε το Γκρίνουιτς υπήρχε ούτε φυσικά ο μεσημβρινός που διέρχεται κάθετα από αυτό. Οι Έλληνες αστρονόμοι είχαν προσδιορίσει έναν μεσημβρινό ο οποίος διερχόταν από τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια και ο οποίος χρησιμοποιείτο για να υπολογίζεται η απόσταση και η θέση διαφόρων προορισμών. Με τον τρόπο αυτό, και με τη βοήθεια του μηχανισμού, ήταν δυνατόν να δημιουργούνται καινούργιοι χάρτες που περιελάμβαναν νέες περιοχές και να προσδιορίζεται με ακρίβεια πού ακριβώς βρίσκονταν σε σχέση με την Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα