Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

H πρόκληση ως στάση ζωής


Σήμερα η ανάρτηση θα είναι οργισμένη, σας προειδοποιώ. Και θα είναι οργισμένη, όχι γιατί έχω τίποτα απωθημένα προσωπικά με τον εικονιζόμενο, αλλά η πολιτική του παρουσία ανέκαθεν προκαλούσε το πολιτικό μου αισθητήριο και μου έφερνε μια ιδιάζουσα αναφυλαξία. Είμαι θιασώτης του "δόγματος" που είχε σαν πολιτική εκτίμηση λανσάρει, ο κάποτε εκδότης της σατιρικής εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ Κώστας Παπαϊωάννου(το τότε ΠΟΝΤΙΚΙ όχι το σημερινό), όταν είχε πει: "Μετά τα όσα ανεπίτρεπτα πολιτικά και ηθικά έγιναν το 1965, με την αποστασία, τις εξαγορές συνειδήσεων κλπ. πίστευα ότι ο Μητσοτάκης σαν πολιτικός ήταν αποβλητέος δια παντός από την πολιτική ζωή της χώρας...".
Και βέβαια μαζί με όλους μας ο κυρ-Κώστας έζησε την πολιτική νεκρανάσταση του εν λόγω και εικόνα, μέχρι του σημείου να εκλεγεί και πρωθυπουργός της χώρας, με τις ευλογίες ένθεν-κακείθεν πολιτικών και άλλων κύκλων(να μην επεκταθώ και αναμοχλεύσω την μνήμη σας). Βέβαια, όπως καμμιά τερατογέννεση δεν ζεί για πολύ, έτσι και η άνευ μαθηματικής ή άλλης λογικής(0+0=14 αν θυμάστε)διακυβέρνηση έληξε άδοξα, όπως άδοξα άρχισε. Φαίνεται όμως ότι στη λογική του ρητού "έξις, δευτέρα φύσις" το άτομο επανέρχεται ξανά και ξανά, προκειμένου, μετά τον θάνατο όλων των μαρτύρων να πετύχει την αναθεώρηση της πολιτικής του δίκης και να εξαλείψει τα ανομήματά του, δια της μεθόδου των συνεδρίων, των ημερίδων κλπ. τερτιπίων, προωθώντας και ινστιτούτα, φέροντα το όνομά του(ασφαλώς όχι ινστιτούτα-πολιτικής-καλλονής, γιατί σε όλα υπάρχουν όρια, ακόμα και στο πολιτικό λίφτινγκ και τις πλαστικές πολιτικές). Αυτό που με ενόχλησε ήταν πως στο ακροατήριο, εκτός από τα παιδιά του που κατανοώ την ανάγκη τους, ήταν και προσωπικότητες εγνωσμένου (ή αμφισβητουμένου από κάποιους) κύρους, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Λεωνίδας Κύρκος, που παρακολουθούσαν, ας ελπίσω με έκπληξη, τα όσα εξεστόμιζε από του φοβερού βήματος του Μεγάρου Καρατζά, εκεί στην οδό Αιόλου(αιδώς καθόλου), έξωθεν του οποίου πωλούνται από πλανόδιους τα πάντα και χτες συνέβαινε το ίδιο και εντός του κτιρίου.
Ας δούμε λίγα εδάφια από το ρεπορτάζ του σημερινού ΕΘΝΟΥΣ.Οι επισημάνσεις δικές μου:
Αποστάτησε... για το καλό της χώρας
Ο Κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιχείρησε να δώσει άφεση στο παλάτι «E» 7/5
...χθες στο επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» με θέμα «από τον ανένδοτο στη δικτατορία». Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αποστασία, είπε πως ήταν «μια επιλογή για το καλό της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη του Γεωργίου Παπανδρέου με το παλάτι, η οποία θα οδηγούσε ευθέως προς τη δικτατορία»,
...«ο πολιτικός κόσμος στην ουσία επιζητούσε την ενεργή ανάμειξη του βασιλέα στις εξελίξεις και αυτό διαμόρφωσε έμπρακτα το διευρυμένο πλαίσιο στο οποίο μπορούσαν να κινηθούν οι βασιλείς»...
«το προσωπικό τίμημα των γεγονότων του '65, πολιτικά, ιστορικά και εκλογικά το έχω καταβάλει -δίκαια ή άδικα- και με το παραπάνω», τόνισε ότι τη σύγκρουση με τον Γεώργιο Παπανδρέου «ούτε την ήθελα, ούτε τη σχεδίασα, ούτε είχα κάποιο όφελος να αποκομίσω και άρα ζημιώθηκα βαρύτατα από όσα συνέβησαν». ..». «Τον Γεώργιο Παπανδρέου δεν τον ανατρέψαμε, όπως η αντίπαλη προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει» σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος -όπως είπε- αντέδρασε στην απόφαση του πατέρα του να στηρίξει την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου (του μίλησε μέχρι και υβριστικά, ισχυρίστηκε), ενώ, όπως είπε «ο Γεώργιος Παπανδρέου του εξομολογήθηκε» όταν ήδη είχε γίνει η χούντα, ότι «ο Ανδρέας τα έκανε όλα». «Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα για να αποτρέψω τη δικτατορία που ερχόταν, αλλά μίλαγα σε ώτα μη ακουόντων» είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ βάλλοντας κατά του Π. Κανελλόπουλου, αλλά και κατά της Αριστεράς, που «εσύρετο μοιραία και άβουλη προς τη δικτατορία...«Δυστυχώς όμως» όπως σημείωσε «η επιλογή μας δεν έφερε αποτέλεσμα. Καήκαμε χωρίς να σώσουμε τον τόπο, αφού δεν αποτρέψαμε τελικά την εκτροπή». «Αν έμενε η κυβέρνηση Στεφανόπουλου, θα εδραιωνόταν η δημοκρατία, αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήθελε να αφήσει τους αποστάτες να μείνουν νικητές μέχρι το τέλος» είπε με στόμφο ο πρώην πρωθυπουργός. ..
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και πρώην βουλευτές της ΝΔ, τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς Λ. Κύρκος και Μ. Γλέζος, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία εν ενεργεία βουλευτών της ΝΔ, πέρα από τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Μητσοτάκη, μία μέρα μάλιστα μετά το πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο οποίο παραβρέθηκαν πολλοί υπουργοί και βουλευτές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
g.pikoulas@parliament.gr

2 σχόλια:

Τη 5/09/2008 , Ο χρήστης Blogger Giorgos Varvakis είπε...

Γιώργη καλημέρα!
Τα έχεις πάρει στο κρανίο με τον "επίτιμο" κι αυτό φαίνεται από μακριά..
Μη μασάς όμως. Ότι και να κάνει η "μαύρη γάτα" της ντόπιας πολιτικής σκηνής, χρώμα δεν αλλάζει!
Η Ιστορία μια φορά γράφεται!!

 
Τη 5/11/2008 , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Τι τα θες Γιώργο μου...
Ζούμε σε χώρα με ...
πολύ "βραχεία μνήμη"
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε πεί για το Σκοπιανό "
Σε 10 χρόνια κανένας δεν θα το θυμάται" ...
Καθώς και ο Κακουλίδης δια στόματος Χάρυ Κλυν
έβαζε τον "Εθνάρχη" Καραμανλή να λέει ...
" Εντός το πολύ μιας 20ετίας ...
όλα σας τα προβλήματα θα έχουν λυθεί
... ή θα τα έχετε ξεχάσει" !!!
Σε όλα βέβαια πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο ...
Όχι και να φροντίζει ο "Αρχιερέας της Αποστασίας"
για την υστεροφημία του 65 χρόνια μετά ...
όταν δεν υπάρχει πια κανένας εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας για να τον αμφισβητήσει !!!
Τί τά 'θελες και Γκαντέμιασες το blogg σου
με τις φωτογραφίες του !!!
Την καλημέρα μου ...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα