Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Πρωτεύουσα ίσως, πατρίδα όχι!

Το χιούμορ, περί αυτού πρόκειται, δεν έχει πατρίδα, αλλά μαθαίνω τώρα πως έχει...πρωτεύουσα...
...η οποία μάλιστα είναι κι εδώ κοντά μας, στη Βουλγαρία. Να μια ευκαιρία-για του χρόνου πλέον-να κάνουμε μια εκδρομή κατα κει... Καρναβάλι Χιούμορ και Σάτιρας κάθε χρόνο λοιπόν και όσοι πιστοί, του χρόνου σπεύσατε(μπορεί και να βρεθούμε εκεί και δεν κάνω καθόλου χιούμορ)...

Γκάμπροβο-το "βασίλειο" του χιούμορ

Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2008 Της Όλγας Καρβουνιάρη

Το χιούμορ έχει τη δική του παγκόσμια πρωτεύουσα και αυτή δεν είναι άλλη από την πόλη Γκάμπροβο στην κεντρική Βουλγαρία, όπου βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας. Το ξεχωριστό αυτό Σπίτι, που "στεγάζει" το γέλιο και τη διασκέδαση, σκορπίζοντας χαμόγελα στους επισκέπτες του, ιδρύθηκε την Πρωταπριλιά του 1972. Η πιο εύθυμη γιορτή για τους κατοίκους του Γκάμπροβο είναι το ανοιξιάτικο καρναβάλι του χιούμορ και της σάτιρας, το οποίο οργανώνεται ετησίως κάθε τρίτο Σάββατο του Μαΐου και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του "Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας", κ. Τατιάνα Τσάνκοβα. Φέτος, το καρναβάλι, που αποτελεί συνέχεια ενός παλιού τοπικού εθίμου θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου και το μότο του είναι: "Φύλαξε ένα λέβα και η χρονιά θα πάει καλά...". Το καρναβάλι του χιούμορ χαρίζει κέφι και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους και το Γκάμπροβο "φοράει" τα γιορτινά του. Μία μεγάλη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες μασκαρεμένοι οργανώνεται κάθε χρόνο και στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται η Βασίλισσα-η Μεγάλη Μαύρη Γάτα, το σύμβολο της πόλης που κυριαρχεί και στα περίφημα ανέκδοτα της περιοχής. Η Μεγάλη Μαύρη Γάτα βγαίνει από τη φωλιά της-το Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας- και φθάνει στην κεντρική πλατεία, όπου λαμβάνει χώρα το "κόψιμο" της ουράς της γάτας. Οι κάτοικοι του Γκάμπροβο έχουν αποκτήσει με το πέρασμα των ετών τη φήμη των "τσιγκούνηδων" και σύμφωνα με το πιο γνωστό ανέκδοτο στην πόλη κυκλοφορούν γάτες χωρίς ουρές, γιατί οι "Γκαμπροβίτες" κλείνουν τις πόρτες των σπιτιών πολύ γρήγορα το χειμώνα για να μη φύγει η ζέστη και οι γάτες που αργούν να μπουν στο σπίτι χάνουν την ουρά τους.
Τσιγκουνιά "αντάξια" του Σκρουτζ
Τα ανέκδοτα του Γκάμπροβο σατιρίζουν την τσιγκουνιά των κατοίκων, που οδηγεί πολλές φορές σε κωμικές καταστάσεις. Η φήμη του ... Σκρουτζ που χαρακτηρίζει τους πολίτες του Γκάμπροβο ξεκίνησε από την εποχή της Αναγέννησης, όταν πλούτισαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, οι κάτοικοι θεωρούν ότι πέρα από τις "αιματηρές" οικονομίες για να γίνει κάποιος πλούσιος πρέπει να προσπαθεί να κάνει οικονομία στα πάντα, δηλαδή να βγάζει από τη μύγα ξίγκι. Σύμφωνα με τους μελετητές του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας, ένα από τα πρώτα ανέκδοτα για το Γκάμπροβο δημοσιεύτηκε τo 1912 στο περιοδικό "Suvremenna ilyustratsiya", βασισμένο στον χαρακτήρα του επιχειρηματία Μίνιου Ποπόφ (1827-1911). Ο Ποπόφ κάποτε ήταν καλεσμένος σε γεύμα στο σπίτι του Χάτζι Κάλτσο και συνομιλούσαν στο σκοτάδι για δουλειές. Ένας υπηρέτης έφερε μια λάμπα και την άναψε, αλλά ο Κάλτσο την έσβησε για να μη "σωθεί" το λάδι. Κάποια στιγμή το δείπνο ετοιμάστηκε και ο Κάλτσο άναψε το φως για να περάσουν στη τραπεζαρία αλλά ο Ποπόφ το έσβησε, λέγοντας ότι είχε βγάλει το παντελόνι του για να μη το χαλάσει. Τότε ο Κάλτσο είπε: "είμαι τσιγκούνης, αλλά εσύ πραγματικά με ξεπερνάς". Oι ερευνητές του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας συγκέντρωσαν μια συλλογή από ανέκδοτα με τίτλο "Το χιούμορ του Γκάμπροβο", που εκδόθηκε στα βουλγαρικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά. Σύμφωνα με την κ. Τσάνκοβα, το Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας διοργανώνει παράλληλα έκθεση με θέμα : "Smile at your Neighbour"-"Χαμογέλα στο Γείτονά σου", (15-18 Μαΐου), στο πλαίσιο της "2ης Συνάντησης της Τέχνης του Χιούμορ Ανατολής-Δύσης". Στην έκθεση συμμετέχουν οκτώ Ευρωπαίοι σκιτσογράφοι με 20 έργα ο καθένας, ανάμεσα τους και ο Έλληνας Bαγγέλης Παυλίδης.Ας μη ξεχνάμε να χαμογελάμε λοιπόν, όπως μας προτρέπει και το σύνθημα του Σπιτιού του Χιούμορ και της Σάτιρας: "Ο κόσμος γυρίζει γιατί το γέλιο ανθίζει".

1 σχόλια:

Τη 5/27/2008 , Ο χρήστης Blogger neoinileias είπε...

έχεις ενδιαφέροντα ζητήματα...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα