Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

"Νεραϊδόσκονη" δια πάσαν νόσον;

Ασφαλώς θα ακούσατε την είδηση με το κομμένο δάχτυλο στην Αμερική, που χάρη σε μια σκόνη(νεραϊδόσκονη χαρακτηρίστηκε)το δάχτυλο "μάκρυνε" αναπληρώνοντας το κομμένο μέρος και σήμερα έχει το ίδιο παλιό του μέγεθος. ΄Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό σαν ιατρικό επίτευγμα ανοίγει νέους ορίζοντες και για άλλες εφαρμογές της νεραϊδόσκονης που περιέχει κολλαγόνο και δίνει στο δέρμα ..."αντοχή και ελαστικότητα". Δεν ξέρω πότε θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το εν λόγω σκεύασμα, αλλά ξέρω πολλούς που θα ήθελαν να "σκονίσουν" συγκεκριμένα "μέλη" τους προκειμένου να αποκτήσουν την επιθυμητή αντοχή και ελαστικότητα(κι αν βέβαια η ίδια σκόνη βοηθά και στην επιμήκυνση μεγαλύτερη η χαρά). Για δώστε προσοχή στο κατωτέρω κείμενο, διαβάστε το εμβριθώς, γιατί από τις τηλεοράσεις δεν προλαβαίνει κανείς να εμπεδώσει μερικά πράγματα:


Κομμένο δάχτυλο αναγεννήθηκε!
Σκόνη από αποξηραμένη κύστη χοίρου αποκατέστησε πλήρως κόψιμο ενός εκατοστού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα: με τη βοήθεια μιας πειραματικής σκόνης, κατάφεραν να αναγεννηθεί η κομμένη άκρη ενός ανθρώπινου δάχτυλου. Τέσσερις εβδομάδες αφότου ο Λι Σπίβακ χρησιμοποίησε τη «νεραϊδόσκονη», όπως την αποκαλεί, στο κομμένο ακροδάχτυλο του μεσαίου δάχτυλού του- από τραύμα του αφαιρέθηκε κομμάτι σάρκας ενός εκατοστού που έφτανε ώς το κόκαλο- η ζημιά αποκαταστάθηκε πλήρως. Το δάχτυλο επανήλθε στο αρχικό μήκος του και φαίνεται σαν όλα τα άλλα, με νύχι κι ακροδάχτυλο, ενώ η αίσθηση της αφής έχει επανέλθει πλήρως. Το μυστικό αυτής της εντυπωσιακής αναγέννησης είναι μια σκόνη που παρασκευάζεται από το εξωκυτταρικό περίβλημα μιας αποξηραμένης κύστης χοίρου, το οποίο είναι γεμάτο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα αντοχή και ελαστικότητά. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για να βοηθά στην αναγέννηση τραυματισμένων συνδέσμων σε άλογα. «Τη δεύτερη φορά που την εφήρμοσα, έβλεπα ήδη ότι το δάχτυλο μεγάλωνε», λέει ο 69χρονος Σπίβακ. «Κάθε μέρα και περισσότερο. Τελικά έκλεισε και ήταν ένα κανονικό δάχτυλο. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να επουλωθεί».
Ο Σπίβακ είχε τραυματίσει το δάχτυλό του πριν από τρία χρόνια στον έλικα ενός μοντέλου αεροπλάνου. Απέρριψε τη λύση της μεταμόσχευσης για να δοκιμάσει τη «νεραϊδόσκονη» που του συνέστησε ο αδελφός του, πρώην χειρουργός και ιδρυτής της εταιρείας που παρασκευάζει τη σκόνη. Μολονότι δεν είναι εντελώς σαφές πώς λειτουργεί η σκόνη αυτή, οι παρασκευαστές της πιστεύουν ότι δραστηριοποιεί τη φυσική διαδικασία ίασης του οργανισμού, στέλνοντας σήματα που κινητοποιούν τα ίδια τα κύτταρα του σώματος για να επισκευάσουν τον κατεστραμμένο ιστό.
«Θα φτιάχνουμε ολόκληρα μέλη» Η «ΝΕΡΑΪΔΟΣΚΟΝΗ» φτιάχνεται με την απόξεση των κυττάρων από τα τοιχώματα μιας κύστης χοίρου. Ο ιστός που απομένει καθαρίζεται σε οξύ, ξεραίνεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Τα θύματα εγκαυμάτων μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη σκόνη αυτή, ενώ ο δρ. Στίβεν Μπέιντιλακ του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής ΜακΓκόουαν στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας που παρασκευάζει τη σκόνη, εξετάζει επίσης αν μπορεί να προκαλέσει την αναγέννηση οισοφαγικού ιστού που έχει αφαιρεθεί σε καρκινοπαθείς. Λέει πως μια μέρα μπορεί να αναγεννηθούν με τη «νεραϊδόσκονη» ακόμη και ολόκληρα μέλη. «Πιστεύω πως σε δέκα χρόνια θα έχουμε στρατηγικές για το μεγάλο βήμα ώστε να φτιάξουμε κάποια στιγμή ολόκληρο μέλος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα