Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Amico mio!


Θα ξέρετε βέβαια που λένε ότι σαυτόν τον τόπο, αν κρατάει κάτι ακόμα ζωντανό και μας κρατάει στη συνέχεια είναι η φιλία. ΄Αμα έχεις φίλους, δεν έχεις ανάγκη όλους αυτούς που νομίζουν ότι έπιασαν-μη πω τι-και το κρατούν σφιχτά μη τους φύγει. Κι εγώ έχω την τύχη να έχω καλούς φίλους και φυσικά είμαι πανευτυχής γιαυτό. Κι επειδή ανέβασα στο μπλόγκ προ μηνός τον Χάρη να χορεύει όλο χάρη στη Σαμιοπούλα, ορίστε ο έτερος πυλώνας μου, στο στοιχείο του θα έλεγα, ανάμεσα σε μηχανήματα ήχου και Η/Υ. Ο Δημήτρης είναι ο πρώτος μεταξύ όλων στο ραδιόφωνο και τους υπολογιστές κι εγώ είμαι πολύ τυχερός που μ΄ αγαπάει και είναι αδερφή-ψυχή από παλιά στο κουρμπέτι του ραδιοφώνου(εσχάτως με έβαλε και στο διαδίκτυο, γιατί είχα μεσάνυχτα). Αν δεν παινέψεις τον φίλο σου(όχι δεν θα πέσει να σε πλακώσει) κι αν δεν τον ανεβάσεις στο μπλογκ, ποιόν θα ανεβάσεις, αυτόν από πάνω;
Το βρήκα σε συνάδελφο μπλόγκ και σας το μεταφέρω. Πώς λέγεται ο Αλογοσκούφης επί το ευρωπαϊκότερον; Horsehot! Καλό;

Ποιός ειν΄ αυτός ρε παιδιά;

Ποιός είναι αυτός(χωρίς ερωτηματικό ειν΄ αλήθεια), είναι ο τίτλος του προσωπικού άλμπουμ, φαντάζομαι,του εν λόγω καλλιτέχνη που μας επισκέπτεται αυτές τις μέρες, αλλά έτσι όπως γράφτηκε παραπλεύρως της φωτογραφίας, δεν σκέφτηκε κανείς ότι είναι παρεξηγήσιμο; Αλήθεια, ποιός είν΄ αυτός ο αοιδός με το Τρωϊκό επώνυμο;

Τράβα κορδέλλα...

Αυτές είναι τελικά οι επενδύσεις του μέλλοντος, επενδύσεις με μέλλον, για ένα μέλλον που θα έχει περισσότερα γηρατειά από το παρόν και το παρελθόν, γηρατειά που θα χρήζουν φροντίδας, μια που η πολυαγαπημένη τρίτη ηλικία, "εγκαταλείπεται" ποικολοτρόπως και για πολλούς λόγους και η φροντίδα της εναπόκειται στα ευαγή ιδρύματα, αφού στα σπίτια ένας ηλικιωμένος άνθρωπος είναι βάρος, έως και μη ενδεικνυόμενο αξεσουάρ(εκτός κι έχει "πεπαχυλήν σύνταξιν", οπότε αλλάζει και η αντιμετώπιση).
Για να εξηγήσω όμως τον τίτλο θα πρέπει να πω την παρακάτω ιστορία: Κάποτε όταν σχεδιαζόταν η κατασκευή του ψυχιατρείου στο Δαφνί, μετρούσαν με την γνωστή κορδέλλα τους οι μηχανικοί και κάποιος περαστικός τους ρώτησε τι θα κατασκευαστεί στο χώρο. ΄Οταν λοιπόν του απάντησαν με την φρασεολογία της εποχής "τρελλοκομείο", αυτός ανεφώνησε "ε, τότε, τράβα κορδέλλα", δηλαδή είναι πολλοί για "μέσα".
Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι το ίδιο θα πρέπει να πούμε και στην περίπτωση των οίκων ευγηρίας και με αφορμή την νέα πτέρυγα του Γηροκομείου Σάμου, που εικονίζεται, μια που το μέλλον μας θα χρειαστεί μεγαλύτερους τέτοιους χώρους. Τραβάτε κορδέλλα λοιπόν!

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Η πλατεία κολωνακίων!

Τα κολωνάκια στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ τοποθετήθηκαν, η πλατεία έκλεισε για καβαλημένα παρκαρίσματα και μην επιχειρήσετε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε το τζιπ στη φωτογραφία, γιατί είναι ακριβά(τα τζιπ όχι τα κολωνάκια). Βέβαια όπως συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν και διαμαρτυρίες, αφού το προσπελάσιμον ως τώρα της πλατείας βόλευε πολλούς, και αυτούς που είχαν και έχουν ανάγκη πρόσβασης αυτοκινήτου στα μαγαζιά τους και στους περιστασιακούς που έπιναν τον καφέ ή έκαναν τα ψώνια τους, καβαλώντας σαν τους Κολοκοτρωναίους. Εμείς είμαστε υπέρ της λειτουργίας της πλατείας Πυθαγόρα σαν...πλατεία κι όχι σαν πιάτσα λαμαρινοειδών και ορθώς ο Δήμος τοποθέτησε τα κολωνάκια. Από κει και πέρα αν εξυπηρετήθηκαν οι επαγγελματίες ή όχι δεν το γνωρίζουμε, θα το μάθουμε όμως κι εδώ είμαστε.

Με ποιόν θα πας και ποιόν θ΄ αφήσεις


Αυτός είναι ο περίφημος κατάσκοπος Λάλας, κατάσκοπος υπέρ της Ελλάδος(μπορεί να σας ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι), που επέστρεψε κατάκοπος μετά από 15 χρόνια φυλακή, που έκανε στις ΗΠΑ, καταδικασμένος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος(μη γελάτε το ίδιο ανέκδοτο είναι, το προηγούμενο). Στην Τουρκία, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, περσόνα νον γκράττα κατά το επισήμως λεγόμενο, και είναι φυσικό αφού ό,τι έκανε, το έκανε σε βάρος της γείτονος και υπέρ ημών. Είναι όμως περσόνα γκράττα στη χώρα του; Διότι διάβασα στο press.gr , το γνωστό "μπλόγκ της δημοσιογραφίας των πολιτών" όπως αυτοδιαφημίζεται, ότι σε κάποιους δεν άρεσε η επιστροφή του, εκτός από έναν που δεν μιλά καθόλου, όπως λένε, κι έχει τους λόγους του(ναι γιαυτόν από πάνω λένε). Ο Λάλας πάντως είναι αυτό που λέμε "περίπτωση". Σκεφτείτε ΄Ελληνα που πήγε φυλακή σε ειρηνικούς καιρούς, επειδή βοήθησε την πατρίδα του. Διότι εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην συμπαθή και πάλαι ποτε ακμάζουσα τάξη των πρακτόρων, αλλά δεν πλεόναζαν ποτέ οι πράκτορες υπέρ της Ελλάδος, ενώ αντιθέτως οι κατά αυτής, είχαν και...σωματείο!
Δεν πειράζει βρε πατριώτη, άργησες αλλά θα το εμπέδωσες φαντάζομαι, πως όποιος ανακατώνεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Αχ αυτές οι δύο όψεις!

Νομισμάτων ιστορία, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η τράπεζα ΑΛΦΑ Σάμου, στην αίθουσα του Δήμου Βαθέος και εμπεριείχε τοπικό-Σαμιακό-ενδιαφέρον, μια που στην συλλογή της υπάρχουν νομίσματα της αρχαίας Σάμου, που τα είδαμε και σε διαφάνειες κι ακούσαμε γι΄ αυτά από την ομιλήτρια δρα Δήμητρα Τσαγκάρη. Κατάμεστη η αίθουσα, και στα σχόλια που κάναμε ήταν, ότι γι΄ αυτό που σε απασχολεί μια ζωή, το χρήμα δηλαδή, το νόμισμα και η απόκτησή του, έχεις ίσως και την περιέργεια, να το πω απλά, να δεις πώς την βόλευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που δεν το είχαν αναγάγει και σε θεό όπως εμείς οι σύγχρονοι.
Βέβαια η επιτυχία της εκδήλωσης έχει να κάνει φαντάζομαι και με το οργανωτικό μέρος κι αυτά να τα βλέπουν κάποιοι φορείς, σύλλογοι, αλλά και δημόσιοι οργανισμοί με την ευρεία έννοια, που κάνουν κατά καιρούς εκδηλώσεις και δεν το μαθαίνουν ούτε οι ...διπλανοί τους.
Φυσικά, σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, εκτός από την ομιλία, ο νους και το ενδιαφέρον του κοινού επικεντρώνεται και στο κέτερινγκ που ακολουθεί και κατά πόσο εξαπλούται αυτό, πόσους πάγκους καταλαμβάνει. Διότι, κακά τα ψέματα αγαπητοί μου επισκέπτες, όπως συμβαίνει και με τους λέβητες στα εξωκκλήσια, άμα δεν έχει φαί στο τέλος ,κανείς δεν κάνει την...αρχή, να έρθει.


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Εβίβα Γιάν΄ ,στην υγειά σου Γιάν΄ ...

Μισή-μισή πάλι η θητεία στην ΄Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, μετά τις αρχαιρεσίες, που "μοίρασαν" τις έδρες μεταξύ των δύο παρατάξεων, που πρόσκεινται προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι σαν μια μικρογραφία της επί χρόνια δικομματικής εκπροσώπησης και σε εθνικό επίπεδο. Σε σχέση πάντως με την προηγούμενη 4ετία είχαμε μια σαφή διαφοροποίηση. Στην προηγούμενη μοιρασιά της θητείας, συμμετείχαν δύο Καραγιάννηδες(κατά τύχη ξαδέλφια), ο Γιώργος και ο Γιάννης, ενώ τώρα η μοιρασιά έγινε μεταξύ δύο Γιάννηδων(του Καραγιάννη και του Βογιατζή). Κάνοντας τη σούμα, τι μας βγαίνει; ΄Οτι απωλέσθη Καραγιάννης, αλλά προσετέθη...Γιάννης!
Στη φωτογραφία βλέπετε Κινέζους να παίρνουν το μπάνιο τους σε...ρομπόλα(ή κάτι παρόμοιο), οι δικοί μας πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, αλλά εμείς τους βάζουμε την ιδέα, με τόσα αποθέματα που υπάρχουν σε κρασί, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να καθιερωνόταν-με εισιτήριο-το μπάνιο σε πισίνα με...φωκιανό για παράδειγμα. Εδώ που φτάσαμε και με τέτοια αποτελέσματα δεν θα μας εκπλήξει καθόλου ένα κρασομπάνιο. ΄Ισως να αποδειχθεί και ευεργετικό. Α, έχω έτοιμο και το σλόγκαν: "μην το πιείτε, λουστείτε".

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό συνεχίζεται

Ο πολυδιαφημισμένος διάλογος για το ασφαλιστικό συνεχίζεται, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ήτοι των κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαγγίνα, ενώ στη φωτογραφία βλέπετε την θέση που προορίζεται για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Θα μου πείτε τι σόϊ διάλογος είν΄ αυτός μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, τη απουσία των κοινωνικών εταίρων . Ακριβώς αυτό! Διάλογος-σόϊ(το βασίλειο). Μα θα μου πείτε τους εκάλεσαν όλους αλλά δεν πήγαν. Συμφωνώ, αλλά άμα το κάθισμα σε έναν τέτοιο διάλογο, έχει αυτό το σχήμα, της φωτογραφίας, δεν αρέσει σε όλους. Αυτό που κατάλαβα εγώ όλο αυτό το διάστημα, που ακούω διάφορα περί ασφαλιστικής μεταρύθμισης, είναι ότι συνεχίζεται αυτό που γίνόταν και στις συζητήσεις, προεκλογικά και τώρα: Κανείς δεν ολοκληρώνει(ίσως από φόβο μην...λερώσει!) και ακούς τη μια μέρα τον έναν ανολοκλήρωτο να λέει το μακρύ του(λόγο) κι ο άλλος το κοντό του και συμπέρασμα δεν βγάζεις. Δεν χωρεί αμφιβολία και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε(που θα έλεγε και μια ψυχή)ότι η όποια μεταρύθμιση σε βάρος μας θα είναι, γιά καλό αποκλείεται. Αλλά αν θέλει η κυβέρνηση να προσέλθουμε στον διάλογο, ας ολοκληρώσει(έστω και πάνω μας)για να ξέρουμε, εκτός από το υποννούμενο της φωτογραφίας, τι άλλο προβλέπει η...συνεύρεση!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Of news

Χωρίς ενημέρωση από μεσονυχτίου εις μεσονύχτιον, από τα επίσημα Μέσα εννοείται, διότι υπάρχουν και τα μπλόγκ ευτυχώς, οι δημοσιογράφοι απεργούν, διότι η μακριά χείρ του κυβερνητικού επιτελείου τη βοηθεία και του μέχρι πρότινος δημοσιογράφου και νυν(και αεί...) υπουργού κ. Ρουσσόπουλου. Το θέμα μου δεν είναι ποιός έχει δίκιο και αν το εύρρωστο ταμείο των δημοσιογράφων πρέπει να συγχωνευτεί και με ποιά άλλα. Το θέμα μου είναι, και για να προλάβω τυχόν γενικεύσεις, ότι στο ταμείο αυτό, δεν συμμετέχουν οι καμιά 30ριά "αστέρες" της δημοσιογραφικής σκηνής(και πασαρέλας ενίοτε), αλλά οι χιλιάδες ασθμαίνοντες καθημερινά στους δρόμους και σε κάθε καταστροφή, όπως δεν συμμετέχουν οι τόσοι άλλοι εργαζόμενοι του χώρου με το κομμάτι, ανασφάλιστοι, μερικοαπασχολούμενοι κ. ά. Διότι ο καθένας μας βλέποντας τους "επώνυμους" του χώρου να διαρρηγνύουν τα επώνυμα ιμάτιά τους επί οθόνης, αντιδρά αλλιώς. ΄Ετσι λοιπόν, όπως συμβαίνει παντού σε όλους τους χώρους, να μην τα(και τους) τσουβαλιάζουμε και να εμβαθύνουμε στα πράγματα. ΄Οσο για τον υπουργό τύπου, αυτός τον γάϊδαρό του τον έδεσε πλέον(για την ακρίβεια δεν πρόκειται περί όνου-ούτε της σκιάς αυτού-αλλά μάλλον περί "πολύϊππου" οχήματος!

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Καράβια "βγήκαν" στη...στεριά!

Τέλος Νοέμβρη και οι μέρες θυμίζουν άνοιξη, με τον κόσμο να κάθεται έξω στις καφετέριες της παραλίας, λιακάδα, χαλλλλαρότητα, καφεδάκι και φόντο τα βαπόρια στο λιμάνι, σε διάταξη νωχελική κι αυτά, αραιά και το καθένα τον ζωτικό του χώρο. Τελικά ζούμε στον ομορφότερο τόπο. Κι αν αυτό μας "ξυπνούσε" και τις υποχρεώσεις μας απέναντί του, τότε αυτός ο ήλιος, αυτό το φόντο, θα ήταν ένας πίνακας με την υπογραφή μας κάτω δεξιά.

Να λέμε και τα καλά έτσι;

Μπορεί η εικόνα να είναι ενδεικτική, μπορεί να χαρακτηριστεί και μεμονωμένη, νομίζω όμως ότι γενική είναι η εικόνα, πως τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μια βελτίωση με την αποκομιδή των σκουπιδιών και την κατάσταση των κάδων. Διότι η αποκομιδή μπορεί να γίνεται σωστά και συνειδητά, αλλά άν ο "πολίτης" μετά από λίγο πάει και πετάει έξω από τους κάδους σκουπίδια, το αποτέλεσμα θα είναι 0! Η προσπάθεια λοιπόν είναι εμφανής, των ανθρώπων της καθαριότητας, του αρμόδιου αντιδήμαρχου, ίσως και των δημοτών, που ίσως να κατάλαβαν κάτι επιτέλους. Λέω!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Τουλάχιστον οι γονείς...

Κάθε Σαββατοκύριακο διεξάγονται στα γήπεδα του νησιού μας, αλλά και στην Ικαρία και στους Φούρνους, αγώνες ποδοσφαίρου(όπως αντίστοιχα στα κλειστά αγώνες μπάσκετ, βόλλευ κλπ.). Δεν έχω γνώση του τι συμβαίνει στα άλλα δυό νησιά, αλλά εδώ στο δικό μας, οι αγώνες διεξάγονται με κερκίδες...αραιοκατοικημένες! Ειδικά για το παιδικό πρωτάθλημα, αυτά τα ταλεντάκια θέλουν να βλέπουν και να αισθάνονται μια...συμπαράσταση, να γυρίζουν το μάτι φευγαλέα και να μην βλέπουν σκέτο τσιμέντο. Και αναλογίζομαι ότι τουλάχιστον οι γονείς των 30 περίπου παιδιών που απαρτίζουν τις ομάδες αν ήταν εκεί, θα υπήρχε μια αξιοπρεπής παρουσία στην κερκίδα. Δηλαδή συγνώμη, άμα δεν πηγαίνει κανείς για ποιόν να προσπαθήσουν και τα παιδιά και οι παράγοντες που ασχολούνται με τα σωματεία, για...εξωγήϊνους;

΄Ολοι στους αθλητικούς χώρους

Αθλητισμός από...κούνια, θα μπορούσαμε να πούμε, όχι την κούνια του μωρού, αλλά αυτή της παιδικής χαράς που δημιουργήθηκε για τα παιδιά της περιοχής, από τον Δήμο Βαθέος εντός του σταδίου και σε μια γωνιά με θέα. Τα πιτσιρίκια όπως ήταν φυσικό την τιμούν δεόντως, αφού δεν έχουν να φοβούνται τα άουτ και τις στραβοκλωτσιές, μια που τα προστατεύει το κιγκλίδωμα μετά πλέγματος που βλέπετε στη φωτογραφία. Οι αθλητικοί χώροι είναι για όλες τις ηλικίες, από αυτές της παιδικής χαράς, μέχρι και της τρίτης ηλικίας. Γιαυτό καλό είναι να μην τους σνομπάρετε και μένετε κολημμένοι στους καναπέδες σας, αθλούμενοι βλέποντας μάτς στην τηλεόραση. Για δείτε και την επόμενη ανάρτηση, που σας(μας) ενδιαφέρει...

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ και η...μνηστεία!

Φαίνεται πως καταφέραμε να συμπεριληφθούμε στους "μνηστήρες" της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ και στο εξής-μέχρι πότε, άγνωστο-θα πηγαινοερχόμαστε προς τη Θεσσαλονίκη, δις της εβδομάδος, φυσικά μέσω των άλλων εταίρων μας της περιφερείας Β. Αιγαίου. Τουτέστιν, το ταξίδι προς και από την συμπρωτεύουσα, θα διαρκεί κανένα τρίωρο παραπάνω από το καλοκαιρινό που έφτανε "αισίως" τις 17 ώρες. Απ΄ το ολότελα, καλή κι η ΠΗΝΕΛΟΠΗ θα μου πείτε, αφού έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να επισκεπτόμαστε και τα άλλα νησιά της περιφέρειάς μας και κυρίως την έδρα ταύτης την Μυτιλήνη. Καθώς διάβασα πάντως με τα ως τώρα στοιχεία, ένα εισιτήριο επιβάτη κοστίζει με τις επιδοτήσεις κανένα 500ρικο και για τ΄ αυτοκίνητα αντίστοιχα κάποιο υπέρογκο ποσό. Διότι και οι επιδοτήσεις από την ίδια "καμπούρα" βγαίνουν μην το ξεχνάμε, αλλά παρηγοριόμαστε στην ιδέα ότι κι εμείς πληρώνουμε τις αντίστοιχες των χερσαίων μέσων, των αστικών της πρωτεύουσας μη εξαιρουμένων, οπότε...γίνεται έτσι κι αλλιώς της...επιδότησης!

Black christmas!

Δεν φτάνει που όλα τα σχετικά με τον στολισμό των επερχόμενων γιορτών, βγαίνουν στον αφρό εντελώς πρόωρα, φέτος, μαθαίνω, η μόδα επιτάσσει τα έλατα που θα στολιστούν να είναι τοποθετημένα στον τοίχο ή και στο ταβάνι(!) και να στολίζονται...ανάποδα, εν είδη πολύφωτου(τι είδους φώτιση τους ήρθε;). ΄Οχι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν συνοδεύτηκε η πρόταση και με κάποια παρόμοια ή αντίστοιχη, δηλαδή η οικογένεια να είναι ανάσκελα στο πάτωμα και να χαζεύει το δημιούργημά της! Α, να μην ξεχάσω, φέτος επίσης είναι πολύ μάστ τα μαύρα έλατα(συνθετικά ασφαλώς, όχι από τα ...καμένα), αλλά αυτό έχει την εξήγησή του και τόπιασα κι εγώ αμέσως το υποννοούμενο...Αφού τα Χριστούγεννα όσο πάνε , όλα και για περισσότερους θα είναι μαύρα(εναρμονισμένα ίσως και με τις ανοδικές τιμές ανά βαρέλι του μαύρου χρυσού φαντάζομαι), ίσως να πρέπει να συνηθίζουμε σιγά, ίσως και για λόγους ...αλληλεγγύης οι υπόλοιποι.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Διεθνή πρότυπα!

Πολλή συζήτηση σ΄ αυτή τη χώρα περί προτύπων, θα θυμάστε από παλιά τι γινόταν κάθε φορά που έπρεπε να γίνουν αλλάγές. ΄Εψαχναν τα πρότυπα σε άλλες χώρες, για να τα προσαρμόσουν στα εντόπια. ΄Ετσι και τώρα με τον εκλογικό νόμο και το περίφημο γερμανικό μοντέλο( ορθά αναρωτήθηκε και ο συνάδελφος blogger ΜΠΑΛΛΟΣ για την Κλώντια Σίφερ), αλλά μέχρι στιγμής δεν άκουσα τίποτα για πρότυπο περί το ασφαλιστικό, αν και κατά βάθος η μεταρρύθμιση του Νικολά μια χαρά συνταγή είναι, αφού το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" κρατάει χρόνια σαν την κολώνια του γνωστού άσματος. Βέβαια ο Νικολά αντιμετωπίζει ήδη την οργή των θιγόμενων εκεί, αλλά σάμπως θα τη γλυτώσει την παρόμοια εδώ ο δικός μας; Περί προτύπων λοιπόν, καθώς και περί ανέμων και υδάτων η κουβέντα κι εδώ οφείλω να επισημάνω την στάση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη(σύνθετο ονοματεπώνυμο εκ δύο ονομάτων)που τα έβαλε μόνος κατά του "συστήματος" όπως είπε. Δεν ξέρω αν η "ανταρσία" του κ. Μανώλη θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα(μπορεί στον επόμενο ανασχηματισμό να τον δούμε υφυπουργό), αλλά ακόμα νομίζω ότι είμαστε σε αναζήτηση προτύπου.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Λουκέτο παντού!

Η φωτογραφία είναι από διαμαρτυρία δημοσιογράφου στο Πακιστάν και δεν αφορά φυσικά την λεηλάτηση του Ταμείου των δημοσιογράφων, όπως εδώ στα δικά μας. Το ίδιο αναμένεται ότι θα γίνει κι εδώ με τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό. Και μπορεί κανείς να πει ότι θα ανασάνουμε λίγες μέρες χωρίς δελτία, ενημερωτικές εκπομπές κλπ., αλλά δεν νομίζω ότι βγαίνει κάτι έτσι. Η καλύτερη πρόταση που άκουσα ήταν να δουλεύουν κανονικά οι δημοσιογράφοι αλλά να μην ασχολούνται καθόλου με την κυβέρνηση, να μην αναφέρουν ονόματα υπουργών κλπ. Δεν τη βρίσκω καθόλου κακή ιδέα, αν μάλιστα στη θέση των ονομάτων των υπουργών χρησιμοποιούνται υπονοούμενα, κινήσεις ή νοήματα, ή ακόμα καλύτερα, επιστρατευτούν για τα "μπίπ" η παρουσιαστές της νοηματικής γλώσσας. Αυτό βέβαια θα έχει αποτέλεσμα, αν επεκταθεί η αποχή κι από τα άλλα "ευγενή" λεγόμενα επαγγέλματα-λειτουργήματα, όπως οι γιατροί(να μην εξετάζουν κυβερνητικούς), δικηγόροι(να μην τους υποστηρίζουν) κ.ο.κ.
Τελικά είμαστε ωραία χώρα, γιαυτό μας κυβερνούν και ωραίοι τύποι. ΄Οπως π.χ. ο κ. Ρουσόπουλος, μέχρι πριν 5 χρόνια δημοσιογράφος, που υπερασπίζεται την μακριά χείρα στο ταμείο τους, ή ο πρωθυπουργός, που, δύο μήνες πριν, διαβεβαίωνε μετ΄επιτάσεως, χτυπώντας την γροθιά του στο...αναλόγιο(αμ τι νομίσατε στο μαχαίρι; Σιγά τα αίματα), ότι ούτε σύνταξη θα μειωθεί, ούτε χρόνια θα αυξηθούν, ούτε νέοι φόροι θα μπουν κι άλλα πολλά και...ηρωϊκά, και δεν πρόλαβε τζάκι να καπνίσει και όλα γίνονται. Είμαστε ωραία χώρα, με ωραίους κυβερνήτες, αλλά έχουμε και ωραίους...ψηφοφόρους έτσι;

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Η μπούκνα κα το μέλλον της(Σάμου)

Για την μπούκνα, αυτό το υπέροχο φρούτο(αποκλειστικότητα της Σάμου), είναι το επόμενο "χτύπημα" του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη, του ανθρώπου που όταν ήρθε στη Σάμο μετά τις σπουδές του και αποφάσισε να δημιουργήσει το ανθοκήπιο με τις ορχιδέες, κάποιοι(πολλοί)νόμισαν ότι τούστριψε. Σήμερα βέβαια οι ορχιδέες της Σάμου είναι γνωστές παντού στον κόσμο, έχει ανοίξει και άλλη μονάδα των αδελφών Γαρουφαλή και όλα πάνε κατ΄ ευχήν. Με την επιστολή του ο Γιακουμής, που θα διαβάσετε οσονούπω στις τοπικές εφημερίδες και που για λόγους χώρου, αλλά και δεοντολογίας, δεν δημοσιεύουμε, αναφέρεται σε αυτό το προϊόν και την μοναδικότητά του και προτείνει εν ολίγοις την καλλιέργειά του και το "πλασάρισμα" του όπου δει. Καλύτερα όμως να παραθέσω την εισαγωγή της επιστολής του, ανοικτής, προς διάφορους αρμοδίους, που μπορούν να "σπρώξουν" αυτή την ιδέα, επίσης...όπου δει:
Ενημερωτική επιστολή
Προς τους Αξιότιμους

1) κο Δήμα Σταύρο Επίτροπο για το περιβάλλον της Ε.Ε
2) κα Κράτσα Ρόδη Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
3) κο Δούκα Πέτρο Υφυπουργό εξωτερικών
4) κο Κοντό Αλέξανδρο Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης
5) κο Θαλασσινό Θαλασσινό Βουλευτή Ν. Σάμου

Για άλλη μια φορά μετά την πάροδο μερικών πενταετιών, παίρνω μια πρωτοβουλία λόγο κάποιων θετικών συγκυριών, απευθυνόμενος σε αρμόδιους και υπεύθυνους, αλλά πάνω απ’ όλα ευαίσθητους ταγούς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, των οποίων η αρμονική – βιολογική ανάπτυξη και συμβίωση είναι των δύο τελευταίων, παράλληλη και επιβεβλημένη.
Το θέμα που επαναφέρω, αφορά ένα είδος φρούτου που παράγεται εδώ και χιλιετηρίδες στη Σάμο, που σήμερα το ονομάζουμε Μπούκνα. Για το αναφερόμενο θέμα ο γράφων διευκρινίζει από την αρχή, ότι δεν έχει κανένα ιδιοτελές όφελος και απλώς το προσπαθεί για καθαρούς, ανθρωπιστικούς, περιβαλλοντικούς και μετέπειτα για οικονομικούς λόγους του τοπικού αγροτικού πληθυσμού.
Προσπαθώ όμως για την επανακαλλιέργεια ενός προϊόντος στο νησί των Μακάρων, όπως αναφέρει ο ιστορικός της Σάμου Σταματιάδης, καλλιεργούνταν από τα βάθη της ιστορίας μας, από τότε που η Σάμος έδινε στην ανθρωπότητα τα φώτα των επιστημών και των τεχνών.
Σ’ όλες αυτές τις χιλιετηρίδες το εν λόγω φυτό, έπαιξε ένα βασικό ρόλο στη διατροφή και οικονομία του νησιού. Αυτή τη στιγμή για πολλούς και ποικίλους λόγους, το θεωρώ αναγκαίο να επανακαλλιεργηθεί σε εκτεταμένη επιφάνεια, όπως αναπτύσσω κατωτέρω, αρχής γινομένης από τις καμένες περιοχές της Σάμου το 2007 του χωριού των Μυτιληνιών.
Απλώς από το δικό μου μετερίζι ξεκινώ την λαμπαδοδρομία και παραδίδω τον πυρσό στους αρμόδιους και υπεύθυνους της Ε.Ε., για το ευ ζην των συνανθρώπων μας, τόσο των αυριανών καλλιεργητών, όσο και των καταναλωτών.


Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
Κάτοικος Κοκκαρίου Σάμου
Γεωπόνος, καλλιεργητής ορχιδέων
Πρώην πρόεδρος Κοιν. Κοκκαρίου Σάμου
Εμείς τώρα τι να πούμε και πώς να φέρουμε αντίρρηση σε μια τέτοια πρόταση, από τη στιγμή που είναι σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρώτον, και δεύτερον αφού η μπούκνα ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο.


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

"Τα σύνορα της φιλίας"

Τα σύνορα της φιλίας και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, παίχτηκαν στη Σάμο και η πολυπόθητη ελληνοτουρκική φιλία βρήκε την ενσάρκωσή της σε δύο ανθρώπους που ζήσαν μια περιπέτεια από το απόγευμα του Σαββάτου, στην μία όχθη του επταστάδιου, που αν τους το έλεγε κάποιος πρις από μερικές μέρες θα τους φαινόταν σενάριο. ΄Ομως μερικές φορές η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια, αυτό δα το ξέρουμε.Λάτρεις του ψαρέματος και οι δυό ο Αντρέας κι ο Κοκάν έπιασαν τελικά το μεγάλο λαυράκι της φιλίας, εξ αφορμής μιας ατυχίας. Τελικά και ο "καλοθελητής" που τηλεφώνησε στις αρχές και η όλη ταλαιπωρία με την κράτησή τους συνέβαλαν στην καλύτερη γνωριμία και την αλληλοεκτίμησή τους.΄Ετσι είναι η μοίρα των ανθρώπων, να ανταμώνουν πέρα και πάνω από σύνορα, να βηθάνε ο ένας τον άλλον, να έρχονται αλληλέγγυοι, να πυκνώνουν τους δεσμούς τους.
Ο Κοκάν ήρθε λόγω καιρού, απειρίας και έλλειψης βενζίνης με το σκάφος του μέχρι την Αγ. Παρασκευή και βγήκε σε αναζήτηση καυσίμων, ο Αντρέας προσφέρθηκε να τον πάει μέχρι την πόλη να βρει βενζίνη, τα τηλέφωνα πέσανε και το αυτόφωρο δεν άργησε. Το δικαστήριο κατάλαβε, εκτίμησε το άδολο των ενεργειών τους, τους αθώωσε και χειροκροτήθηκε(διαφωνώ με όσους θεωρούν το χειροκρότημα στα ακροατήρια ως "κερκιδική" αντίδραση, είναι μια αυθόρμητη εκδήλωση επιβράβευσης μιας απόφασης, καλή ώρα).
Καλή αντάμωση ξανά λοιπόν Αντρέα και Κοκάν, αυτή τη φορά απέναντι φαντάζομαι.΄Αλλωστε, συνηθίζουμε εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες, να ανταποδίδουμε τις επισκέψεις φίλων.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Οι αγανακτισμένοι πολίτες

Την ανακοίνωση του Δήμου Καρλοβασίων για το θέμα των προτομών την βρήκα μόνο σε μία εφημερίδα σήμερα(ΝΕΑ ΣΑΜΟΣ) και επειδή είναι μακροσκελέστατη αντιγράφω μόνο, συνοπτικά, τους λόγους της απόσυρσης που η ανακοίνωση ονομάζει "μεταφορά": ...καταγραφή αντιδράσεων μεγάλου τμήματος πολιτών, τις ανώνυμες τηλεφωνικές προειδοποιήσεις προς τον Δήμαρχο, για επικείμενη βεβήλωση των προτομών..." Γίνεται φανερό λοιπόν, μετά απ΄αυτό ότι το δημοτικό συμβούλιο Καρλοβάσου υπήρξε αποδέκτης πιέσεων, που έφταναν μέχρι και σε απειλές για την αποβολή(δικαίωμά μας να προβαίνουμε σε χαρακτηρισμούς κι εμείς)των προτομών, από την κεντρική πλατεία και την "αποαριστεροποίησή" της. Κάθε δημοτικό συμβούλιο εκφράζει οπωσδήποτε την βούληση των δημοτών του, αλλά από πού προκύπτει ότι οι αντιδρώντες ήταν η πλειοψηφία ή γιατί το θέμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, πριν το δημοτικό συμβούλιο αναιρέσει την προ καιρού ληφθείσα απόφασή του;
Κρίμα καπεταναίοι!

Στη πασαρέλλα της ενημέρωσης

Ανακατατάξεις επί θύραις στον χώρο της ενημέρωσης στη Σάμο(θέμα που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού)και πρόκειται για μετακινήσεις εφάμιλλες της κινούμενης άμμου. Αρκετά μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό άλλαξαν χέρια, άλλα προέβησαν σε...συνενώσεις και όπως ήταν φυσικό, κάποιοι άνθρωποί τους άλλαξαν ή θα αλλάξουν θέσεις. Μεγάλο όνομα της ηλεκτρονικής και έντυπης δημοσιογραφίας φεύγει από το τρίτο κατά σειρά μέσο και πάει για τέταρτο, άλλος φεύγει από έντυπο μετά από πολλά χρόνια για κάποιο συγκρότημα που έχει κι απ΄ τα δύο είδη και τρίτο πρόσωπο φεύγει μετά από μακρόχρονη παρουσία σε ηλεκτρονικό μέσο για να αναλάβει "πακέτο" δύο μέσων εντύπου και ηλεκτρονικού. Ονόματα και τίτλους δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω αλλά οι πληροφορίες είναι ελεγμένες και θα ακολουθήσουν οσονούπω κι αυτά.
Η φωτογραφία της ανάρτησης, είναι συμβολική κι έχει να κάνει με τα άλογα που φροντίζουν να προμηθευτούν όσοι έχουν σκοπό να συνεχίσουν στην κούρσα της ενημέρωσης. ΄Οσοι έχουν συνηθίσει απλώς να ποντάρουν... στην.κερκίδα!

Καλά, εσύ έφυγες νωρίς...

...αείμνηστε Ιωάννη Καποδίστρια και δεν βλέπεις ούτε ακούς τα όσα γίνονται εν ονόματί σου. Μέχρι και που σε αριθμήσανε. Κι έτσι, αφού είπαμε τόσα πολλά, αφού καταραστήκαμε τον Νο 1, αφού του φορτώσαμε όσα δεινά έπληξαν την αυτοδιοίκηση, τα χωριά και τις πόλεις, ήρθε η σειρά τώρα του Καποδίστρια Νο 2(μην ψάχνετε, ο Καποδίστριας ένας ήταν, τα σχέδια τα φέροντα το επώνυμό του έχουν αύξοντα αριθμό). Βέβαια το σχέδιο το αρχικό ονομάστηκε έτσι, αυτό το συνειρμικώς ονομαζόμενο Νο 2, δεν ξέρω πώς θα το πουν, παραμένει προς το παρόν...αβάπτιστο! Το περιοροσμένο του χώρου ενός ιστολογίου, καλή ώρα, δεν είναι για αναλύσεις και παράθεση εκτενών κειμένων, πέραν του ότι είμαι "ιδεολογικά" αντίθετος σε μακρόσυρτα κείμενα, μπορείτε να διαβάσετε τα προβλεπόμενα στο σχέδιο, για το μέλλον, και να μετά τα σχολιάζουμε. Αυτό που μπορώ να πω πάντως γενικά είναι ότι προβλέπονται πολλές ανατροπές στα ως τώρα κρατούντα, αλλά πόσες και ποιές θα είναι για καλό ή για κακό, μένει να το δούμε στο μέλλον.

Της μπουλντόζας μαχαιριά...

Χαμηλή την βρήκε την απορρόφηση των κονδυλίων για την κατασκευή του περιμετρικού δρόμου της πρωτευούσης ο αφιχθείς προ ημερών Γ.Γ. της περιφέρειας κ. Λέκκας και ζήτησε ένταση στους ρυθμούς απορρόφησης. Φάτε(όχι μάτια ψάρια)κονδύλια πιο γρήγορα, διότι "ό,τι πάρει η νύφη από Δευτέρα", μια που το έργο πρέπει να περατωθεί ως το τέλος του 2008. Τώρα το άγχος το έχει ο Δήμαρχος, διότι αν δεν περατωθεί, αυτό το έργο- ανάσα για την πόλη, πρέπει να οδηγηθούμε σε δρόμους θάλασσας ή...αέρος(!), με την αυτοκινητομανία μας. "Το πέταλο" της παραλιακής έχει προ πολλού κορεσθεί και βλέπω σαν λύση την δρομολόγηση μικρών φερυμπώτ(τύπου "παντόφλας")από το Γεφυράκι μέχρι του Γάγκου κι ακόμα παραπέρα. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πλέον οι μπουλντόζες θα πάρουν φωτιά και οι όγκοι των χωμάτων θα θυμίζουν τα υψίπεδα του...Γκολάν(χωρίς να έχω δει ποτέ τα συγκεκριμένα υψίπεδα)!

Ζωνιανών αφορμής δοθείσης...

...έχει τίτλο το σημερινό άρθρο στην ΣΑΜΙΑΚΗ και την στήλη "Κήπος εξ΄ απο δω" του γνωστού ως Τζίμης Κουλέας, που τον βρίσκω τις περισσότερες φορές τόσο εύστοχο που ενθουσιάζομαι. ΄Ετσι και στην σημερινή εφημερίδα, που καταπιάνεται με το θέμα των ναρκωτικών και ειδικά της ινδικής κάναβης, με αφορμή την Ζωνιανιάδα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, να το διαβάσετε κι επειδή ο φίλος δεν εμφανίζει ηλεκτρονική διεύθυνση, αν έχετε σχόλια, το παρόν blog είναι διαθέσιμον!

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Κάλλιο αργά...;


"Ξύπνησαν" και οι δύο εκπρόσωποι της αριστεράς στη Σάμο και έβγαλαν ανακοινώσεις για την απομάκρυνση από την κεντρική πλατεία του Καρλοβάσου των προτομών του Γ.Ρίτσου και Αλ.Σεβαστάκη, καταγγέλοντάς την και ζητώντας την ανάκλησή της(της απόφασης που ανακάλεσε την πρώτη απόφαση του δημ.συμβουλίου). Το θέμα κατά την δική μου άποψη και άλλων πολλών είναι σοβαρό για τα ήθη ενός τόπου που σέβεται την ιστορία και το παρελθόν του και "σέρνεται"(συγχωρήστε μου την έκφραση)εδώ και τρείς εβδομάδες. Θα μου πείτε τι να κάνει κι η Αριστερά, μεγάλης ηλικίας είναι, τα αντανακλαστικά της μειωμένα θα είναι. ΄Οχι βέβαια, η αριστερά οφείλει να είναι αενάως νέα και να πιάνει "πουλιά στον αέρα"(έτσι τη θέλω εγώ, ζητάω πολλά;).

Κοινωνική αφασία

΄Οχι δεν πρόκειται για αγανακτισμένο οδηγό που βρήκε το αυτοκίνητό του κλεισμένο από διπλοπαρκάρισμα στην παραλιακή της Σάμου(άλλωστε εδώ έχουμε διπλοπαρκάρισμα καθ΄ ύψος). Σήμερα το μεσημέρι όμως(όπως και κάθε μεσημέρι και κάθε ώρα)ένας νεοέλλην(αλλιώς τους λέει ο Σαββόπουλος, αλλά έχω αγωγή και δεν θέλω...)είχε παρκάρει κάπου στην παραλιακή το αμάξι του με αναμένα τα αλάρμ, το λεωφορείο δεν χώραγε, ως συνήθως, σφύραγε και ξανασφύραγε, από πίσω μαζεύτηκαν καμμιά 10ριά, ενώ αυτός(ο νεοέλλην) κάπου...ψώνιζε! Δεν ξέρω τι άποψη έχετε περί διπλοπαρκαρίσματος, αλλά προσωπικά εκτός από ασέβεια το επεκτείνω μέχρι τον...φασισμό! Διότι δεν μπορείς να ξέρεις αφήνοντας το αυτοκίνητό σου διπλή σειρά, κλείνοντας τον από μέσα, τι μπορεί να του συμβεί, πού θέλει να πάει και πόσο γρήγορα και εν πάση περιπτώσει δεν σου χρωστάει ούτε λεπτό αναμονής. Και τι να κάνω θα πει ο άλλος που δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης; Μωρέ χώροι υπάρχουν αλλά δεν είναι εκεί ακριβώς που τους θέλουμε, αλλά αν δεν υπάρχει χώρος πολύ απλά δεν παρκάρουμε. Ξέρετε πόσες καρδιές έχουν χαλάσει και τι βρισίδι έχει διαμειφθεί γιαυτά τα "κλεισίματα"; Αξίζουν λίγα(έως πολλά συνήθως)λεπτά στάθμευσης να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας; Είναι ένα πολύ σημαντικό και κυρίως καθημερινό πρόβλημα. Περιμένω τις απόψεις σας.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Αυτό κι αν είναι έκπληξη!

Αναμφισβήτητα αποτελεί έκπληξη η είδηση που πήρε το αυτί μου, ότι στις άθλιες εγκαταστάσεις του κέντρου υποδοχής προσφύγων, φιλοξενούνται ελάχιστοι πλέον(γύρω στους 20) πρόσφυγες και ότι έχει σταματήσει η ροή των αφίξεων τις τελευταίες μέρες. Αυτό βέβαια θα έχει κάποια εξήγηση, θα οφείλεται κάπου, μια που θαύματα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνονται(τα θαύματα χάνουν πάντα τη μάχη με το κέρδος άλλωστε). Ηρεμία λοιπόν στα νερά μας και φαίνεται ότι κάποια άλλη "πύλη εισόδου" θα τυγχάνει της προτίμησης του σύγχρονου δουλεμπορίου. Και αν αναρωτηθεί κανείς τι θα κάνουμε το καινούργιο κέντρο υποδοχής, που φτιάξαμε, θα είναι αφελής. Το ζητούμενο είναι να μην μετακινούνται όλοι αυτοί οι πληθυσμοί και να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους μετακινούνται και το κέντρο θα βρούμε τι θα το κάνουμε...

Νέα γενιά, άλλη εικόνα

Είναι λίγος καιρός(ένα-δύο χρόνια)που στο "τιμόνι" του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σάμου έχει κάτσει η νέα γενιά, έφεδροι αξιωματικοί από τα 50 και κάτω, που έχουν αλλάξει την εικόνα στα μάτια μας, τα οποία είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να βλέπουν ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που συνήθως εναλλάσονταν στο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος και "εμπνευστής" θα έλεγα αυτής της ανανεωτικής προσπάθειας ο φίλος και συμμαθητής Νίκος Γεωργίου, που τον βλέπουμε εδώ στα καθήκοντα απόδοσης τιμών, ενώπιον του αγάλματος του Θ. Σοφούλη. Ο Νίκος, για όσους δεν το ξέρουν τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, επιμελείται και παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, από τον ρ/σ 2000 fm, 99,8 κάθε Τετάρτη 18.00-20.00 με τίτλο ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ με ενδιαφέροντα θέματα, ιστορικά, λογοτεχνικά κλπ. Να την ακούτε, σας την συστήνω ανεπιφύλακτα.

Νεανικός έρωτας!

΄Οταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα στη Νομική και το Πολυτεχνείο, ήμουν στρατευμένος στη Πάτρα και μπορώ να πω ότι δεν είχαμε ιδέα τι γινόταν "έξω". Πρωτοπληροφορήθηκα για όλα αυτά μια εβδομάδα μετά όταν πήρα την πρώτη μου άδεια και αντί για τη Σάμο ξαναβρέθηκα στο στρατόπεδο, αφού την είσοδο του αεροδρομίου Ελληνικού είχαν φράξει οι ερπύστριες των τάνκ, μια που ο Ιωαννίδης(γνωστός και ως Αρσακειάς) "ανέτρεψε" τον Παπαδόπουλο, προκειμένου να ολοκληρώσει το κοινό θεάρεστο έργο τους. Αργότερα, πάντα στο στράτευμα είχα την "τύχη" να γνωρίσω από κοντά το άρμα που μπήκε από την πύλη του Πολυτεχνείου, καταπατώντας "σιδηρικά, κορμιά κι ελάσματα" όπως λέει ο ποιητής. ΄Ηταν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, σε ένα στρατόπεδο έξω από το Διδυμότειχο(εκεί ήμουν κι εγώ).
Αυτό που από την αρχή ήθελα και θλιβόμουν με όσα γίνονταν και γίνονται ήταν να μην γίνεται υπερεκμετάλλευση της μέρας, γιατί εξαιτίας αυτής της "διαχείρισης' την "στεγνώσαμε" από το νόημά της και την κάναμε...επέτειο! Κι επειδή ακούω πάλι αυτές τις μέρες πολλά, ναι μεν "ψωμί-παιδεία-ελευθερία", αλλά το σήμερα μπορεί να συγκριθεί με το τότε, σας παρακαλώ. Είναι κάποιες συγκυρίες, είναι κάποιοι αγώνες, που δεν έγιναν για να συγκριθούν, είναι ασύγκριτοι, είναι για να μένουν στη μνήμη κι από κει εύκολα να περνάνε στην καρδιά. Το Πολυτεχνείο ήταν νεανικός, νεολαιίστικος έρωτας, δεν έχει να κάνει ούτε με συμβίωση, ούτε με γάμο, ούτε πολύ περισσότερο με ...αγοραίο έρωτα... Γιαυτό και ο Τσακνής το φωνάζει καθαρά: "...κι αυτοί που μας προδώσανε ανέραστοι να μείνουν... κουφάλες δεν ξοφλήσαμε, αυτό έχω μόνο να τους πω, τα όνειρα των ερασ΄τών δεν σβήνουν..."
Και του χρόνου
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τον πίνακα στο ισόγειο της Νομαρχίας Σάμου, που επιμελήθηκε η Κούλα Καραμηνά, της γενιάς μου και αυτής του Πολυτεχνείου, όπως τη λένε.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Πετρ...έλεος!

Η φωτογραφία του προηγούμενου σχολίου για το κυνήγι, με το "κολλημένο" στα πετρέλαια πουλί, είναι από την οικολογική καταστροφή στη Μαύρη θάλασσα, όπου ναυάγησαν σε μερικές μέρες 4 ή 5 τάνκερ ρωσικά(από την εποχή της Σοβ. ΄Ενωσης είπαν ταξιδεύουν, σάμπως είναι τα μόνα), πνίγοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά τον τόπο στο πετρέλαιο. Η Μαύρη θάλασσα επιβεβαιώνει θάλεγε κανείς το όνομά της κατά τρόπο τραγικό και η ψυχή μαυρίζει όταν βλέπει αυτά τα δύσμοιρα πλάσματα μέσα στη "λαδιά" να αργοπεθαίνουν. Τελικά ο μαύρος χρυσός εκτός από την καλπάζουσα τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια, είναι ακριβός και για τη ίδια την επιβίωση.
Με την ευκαιρία, στην Φινλανδία αν θυμάμαι καλά, βάλανε φόρο στις πλαστικές σακούλες αυτές που θεωρούμε μια χρήσεως, αλλά είναι αιώνιας αχρηστίας, μια και θέλουν περισσότερο από αιώνα να καταστραφούν, προκειμένου να αποτρέψουν την χρήση τους. Αμήν και στα δικά μας(όχι πρόστιμα μόνο για την στάθμευση).

Η μελέτη και το...αμελέτητον του πράγματος

Επιτράπηκε ξανά, με απόφαση του κ. Κιλτίδη, το κυνήγι καθ΄ άπασαν την επικράτειαν. Πώς έτσι; Ο υφυπουργός συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του ΣτΕ και επισύναψε, διάβασα, στη νέα του απόφαση την σχετική μελέτη που ήταν απαραίτητη, περί βιοποικιλότητας και κάτι τέτοια, ότι παρά δηλαδή τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, "αντέχει" το όλο σύστημα και για μερικά εκατομμύρια ντουφεκιές(τα πουλιά και τα άλλα θηράματα άραγε το ξέρουν ότι έχουν τέτοιες αντοχές;). Και καλά ολ΄ αυτά, εμένα η απορία μου είναι αν η μελέτη αυτή υπήρχε και δεν είχε επισυναφθεί στην πρώτη απόφαση του υπουργείου για την έναρξη του κυνηγίου ή τώρα την συντάξανε. Γιατί-απ΄ ότι ξέρω τουλάχιστον-οι μελέτες είναι πράγματα που αργούν και η απόφαση του ΣτΕ έχει ζωή μιας βδομάδας.
Να γινότανε έτσι γρήγορα και οι υπόλοιπες μελέτες ή...να επιλαμβάνονταν έτσι γρήγορα τα υπουργεία και σε όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, τι ωραία ατμόσφαιρα που θα ήμασταν ε;

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Μην πετάτε βότσαλα!

Μια που είμαστε κοντά όμως, να άλλη μια εικόνα βορειοελλαδίτικη, που αξίζει την προσοχή σας. Η περίφημη λίμνη της Καστοριάς, χειμωνιάτικα, με τα πρώτα χιόνια στις απέναντι κορφές να θυμίζουν τούφες άσπρων μαλλιών στο "κεφάλι" της πόλης. Πάντα όμορφη, πάντα ονειρική η Καστοριά, μας θυμίζει πως κάθε εποχή έχει τις ομορφιές και τα καλά της.

Δαν(ε)ικές κάλπες

Δεν ξέρω αν οι Δανοί ζήλεψαν από τα δικά μας(αν και ούτε εκεί οι σοσιαλιστές πήγαν καλά) και τόριξαν κι αυτοί στις ψηφοφορίες, αλλά το περίεργο είναι αλλού. Γιαυτόν τον Σύρο μετανάστη, που έχει δημιουργήσει ένα μικρό κόμμα εκεί, που αναμενόταν να αποτελέσει τον ρυθμιστή μεταξύ των μεγάλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν είμαι ρατσιστής, ούτε εναντίον γενικά της διαφορετικότητας, αλλά φαντάζεστε έναν μελαχροινό, έναν σκούρο, ανάμεσα στην γενικότητα των ξανθών σκανδιναβών στην αναμνηστική φωτογραφία της μέλλουσας κυβέρνησης; Θα είναι σαν διευθυντής χορωδίας!

Δείτε μια άσπρη μέρα

Επειδή εδώ εμάς φέτος απ΄ ότι δείχνει ο καιρός θα μας "χορτάσει"βροχή και καλά θα κάνει, σας έχω μια πρώτη γεύση από την χιονισμένη, έστω και ελαφρώς, Φλώρινα, έτσι για να δείτε, έστω κι έτσι μια άσπρη μέρα, αντίδοτο στην υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που φέτος αντί να μας ζεστάνει θα μας κάψει τη γούνα. Μερικοί μιλούν για βαρύ και ζόρικο χειμώνα φέτος, αλλά δεν ξέρω πού στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους. Υπάρχει ένα ανέκδοτο σχετικό, με τους Ινδιάνους και τον μάγο της φυλής, αν το ξέρετε, δεν πιστεύω να έχει εφαρμογή στην περίπτωση. Δεν αποκλείεται πάντως αυτή την εικόνα light χιονόπτωσης να την δούμε φέτος και στα μέρη μας. Καλό χειμώνα!

Περί προτομών...πολύς λόγος!

Επί τρείς και πλέον εκδόσεις του τοπικού τύπου καλά κρατεί το θέμα της μεταφοράς(κατ΄ άλλους απομάκρυνσης) των προτομών των δύο επιφανών ανδρών που έζησαν και δημιούργησαν πνευματικά στο Καρλόβασι, Γ.Ρίτσου και Αλ.Σεβαστάκη. Οι προτομές, ως γνωστόν στήθηκαν κατ΄ αρχήν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην αναμορφωμένη κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά στη συνέχεια με νέα αναμορφωμένη(ή αναμορφωτική;) απόφαση, βγήκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν εντός του εγγύς κτιρίου, όπου και θα εγκατασταθούν προσεχώς. Οι τοποθετήσεις επί του θέματος, πολλές και ποικίλλες, από τα παιδιά των δύο επιφανών, μέχρι και απλούς πολίτες και όλες(οι τοποθετήσεις)κατά της απόφασης μεταφοράς, ενώ από την άλλη η μόνη δικαιολογία ήταν ότι μέσα θα είναι προφυλαγμένες(την ίδια δικαιολογία, αν θυμάμαι, προέβαλε κι άλλοι, όταν τους "περιόριζαν" τις κινήσεις κάποτε και τους έκλειναν μέσα)οι προτομές και επισκέψιμες. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας, για τον λόγο της μεταφοράς των προτομών το ρεζουμέ είναι ένα:ότι η αναίρεση μιας απόφασης, είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από την λήψη της.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Πόσα αυγά μπορεί ο Γιώργος;

Το ερώτημα του τίτλου απευθύνεται πλέον στον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, μετά από μια μακρότατη προεκλογική περίοδο με τόσες κόντρες και τόσα άπλυτα που βγήκαν στη φόρα. Αν τα καταφέρει όπως ο ρέκορντμαν της φωτογραφίας έχει καλώς, αλλιώς βλέπω την ομελέτα...αναπόφευκτη. Και καλά η ομελέτα να γίνει, αλλά ποιός να πρωτοφάει απ΄ αυτή έτσι όπως έγιναν τα πράγματα. Δεν είναι επιχείρημα ότι ο Γιώργος είναι λιτοδίαιτος, ούτε ότι όσα αυγά κρατάει ο νεαρός τα θέλει στην καθησιά του ο Ευάγγελος. Για άλλη ομελέτα μιλάω, την εσωκοματική, μην τη δούμε πάλι να σερβίρεται στα πάνελ των καναλιών.

Μπάμ ηκούσθη στον αέρα...

...από τη μεριά του Συμβουλίου της Επικρατείας και, τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα, το κυνήγι πάπαλα, προς μεγάλη στεναχώρια Νεμρώδ και σχετικών καταστημάτων, αλλά προς μεγάλη χαρά(μετά τιτιβισμάτων) των διαφόρων θηραμάτων. Δεν ξέρω πόσοι απο σας που με επισκέπτεστε είστε υπέρ και πόσοι κατά του κυνηγιού ως σπορ, αλλά υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Οι μεν που λένε ότι μετά και τις πρόσφατες φωτιές θα έπρεπε να απαγορευτεί παντού για κάποια χρόνια, αφού η πανίδα ούτως ή άλλως ήταν λιγοστή και οι κυνηγοί βεβαίως που επικαλούνται τις δικές τους οικολογικές ευαισθησίες ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει θέμα. Τα blogs βεβαίως είναι χώροι διαλόγου, γιαυτό όποιος έχει άποψη στο θέμα ας μου την στείλει.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

΄Ηρθε ο υπουργός!

Και φυσικά οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του (υφ)υπουργού Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Καμένου, ο οποίος από δω τόχε(Ικαρία)από κει τόχε(Φούρνοι)μας επισκέφτηκε κι εμάς, για να μην γράφουν κάποιοι κακεντρεχείς ότι μας σνομπάρει. Είχε μάλιστα μαζί του και τον γιό του, γεγονός που σχολιάστηκε, γιατί εδώ που τα λέμε δεν συνηθίζεται και τόσο. Ελπίζω ότι επί τη ευκαιρία θα εξετάσει και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Βόρεια Ελλάδα, που το "σεντόνι" της δεν φτάνει να σκεπάσει κι εμάς, που είμαστε το μέρος από τα γόνατα και κάτω του σώματος της περιφέρειας.

Eκεί που πέφτουν οι κανονιές

Για την ακρίβεια οι 21 κανονιές, κάθε φορά για την απόδοση τιμών σε όσους δώσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Ο θρώσκων καπνός υποδηλώνει ότι μόλις έχει πέσει η κανονιά, αντηχώντας ανά την πόλη, και θυμίζοντας το χρέος του καθενός. Η περιοχή για τους εκτός Σάμου, λέγεται "Ταβέρνες" Μαλαγαρίου απέναντι από την παραλία της πρωτεύουσας, όπου και το νέο λιμάνι, που αν και όταν λειτουργήσει θα πέσουν όχι κανονιές, αλλά αρκετά βεγγαλικά ελπίζω.

Μεγάλη η προσέλευση-ισχνή η υποδομή

Μεγάλη η προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ από το πρωί(η φωτο τραβήχτηκε γύρω στις 10.30), συνωστισμός αλλά χωρίς νεύρα, μια που το κομπιούτερ ήταν ένα και η διαδικασία της ψηφοφορίας κολημμένη για πολύ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του-και συναδέλφου μπλόγκερ-Γιάννη Διομή. Αυτή η κατάσταση βέβαια δεν τιμά κανέναν, αλλά ευτυχώς που όσοι πήγαν ήταν αποφασισμένοι να ψηφίσουν, παρά την ουρά.

Η επάνοδος των λυκόπουλων

Επανήλθαν,μετά την απουσία της 28ης Οκτωβρίου οι (λιγοστοί)πρόσκοποι, με την παρουσία όμως των λυκόπουλων, που ήταν αρκετά. ΄Ετσι για να πάει η ψυχή στον τόπο της και του αειμνήστου Ανδρέα Ανεζίνη.

Κ.Λαχανάς, ο ...πρωτοπόρος!

Πάντα πρωτοπόρος ο Κ. Λαχανάς στην παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου, που φέτος έπεσε ανήμερα της επετείου. Ευτυχώς ο καιρός έφτιαξε και απολαύσαμε την παρέλαση, παρ΄ όλο που είχαμε ξανά προ δύο εβδομάδων. Το άλλο αξιοσημείωτο βέβαια ήταν το¨"αραιό" των τμημάτων, δείγμα από τη μια της πλήξης από τις επαναλαμβανόμενες παρελάσεις αλλά και των καταλήψεων(χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ενιαίο Λύκειο Σάμου, που αντιπροσωπεύτηκε από μια δωδεκάδα μαθητών. Και του χρόνου(περισσότεροι).

Μεταφορά μνημείου(και μνήμης;)

΄Εμεινε μόνο ο χώρος όπου άλλοτε υπήρχε το μνημείο των ηρώων της πάλαι ποτε Χωροφυλακής, για το οποίο πολύς λόγος και όχι μόνο έγινε προ καιρού στο δημοτικό συμβούλιο. Το μνημείο θα εγκατασταθεί στον χώρο της Αγ.Ειρήνης και έτσι θα μπορέσει να επεκταθεί η "λαϊκή αγορά", που θα έφευγε, που θα πήγαινε αλλού, που θα στεγαζόταν σε οργανωμένο χώρο και άλλες κατά καιρούς εξαγγελίες. Στη λαϊκή μπορεί εσείς να ψωνίζετε ζαρζαβατικά, αλλά κάποιοι άλλοι "ψωνίζουν" άλλα...είδη!

Μίνι-τυφώνας και...γρήγορος

΄Ενας μίνι-τυφώνας, χωρίς όνομα(συνήθως τους δίνουν γυναικεία ονόματα, δεν ξέρω γιατί), μας έπληξε το Σάββατο 10/11 αλλά πέρασε γρήγορα, αφού ανέβασε άκόμη περισσότερο την στάθμη της βροχόπτωσης, προς μεγάλη χαρά όλων μας.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Μέσω...νεφών(Ν.Παπάζογλου)

ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ.
ΟΥΤΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ.ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ.
ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΩ ΕΤΣΙ??
ΑΚΟΥ ΛΟΙΠΟΝ.ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΑΠΟ ΧΙΟ ΣΤΙΣ 6/10 ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ Ο ΚΑ(Η)ΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ.ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΝΑ ΠΑΩ....ΧΙΟ-ΤΣΕΣΜΕ-ΣΜΥΡΝΗ-ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ-ΣΑΜΟ..
ΕΣΤΕΙΛΑ email ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΚΟΙΝ,ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΣΑΜΟΥ-ΧΙΟΥ .ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ Ο ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?? ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ Κ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ .ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ.ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ,ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ,(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΤΣΙ?)ΒΑΛΕ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.
ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΩ ΧΙΟ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ ΒΗΜΑΤΑ.
ΝΙΤΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ..

Διαφορά...περιφέρειας!

Αυτό που γίνεται μια ζωή, αλλά που τελευταία έχει στραβώσει εντελώς, είναι η περίφημη σύνδεσή μας με τη Βόρεια Ελλάδα, η λειτουργία δηλαδή των λεγόμενων περιφεριεακών γραμμών. Κι αν ο τίτλος του άρθρου σας ξενίζει ή παραπέμπει σε άλλου είδους...περιφέρειες, δεν είστε καθόλου εκτός θέματος, ίσα-ίσα. Εδώ σε μας, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ισχύει επακριβώς το Μαυρογιαλούρειο απόφθεγμα, ότι οι γυναίκες και οι πολιτικοί πρέπει να προσέχουν τις περιφέρειές τους. Διότι όσο αφορά τουλάχιστον τις περιφερειακές συνδέσεις δεν μας προσέχουν καθόλου. Και φτάσαμε στο εντελώς απροχώρητο, να εγκρίνονται δρομολόγια, που όλα να φτάνουν μέχρι τη Χίο. Οι παλιότεροι έλεγαν "όλοι μαζί κι ο ψωριάρης χώρια" και φαίνεται ότι το απόφθεγμά τους βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση. Που σημαίνει, στην ουσία, ή ότι η Σάμος δεν ανήκει στην συγκεκριμένη περιφέρεια, ή ότι πρέπει να βγει στην αναζήτηση άλλης περιφέρειας για να ενταχθεί. Διότι αν ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά δεν μπορεί να πάει ως εκεί παρά μέσω Αθηνών,γιατί να μην ανήκει στην περιφέρεια...Αττικής! Γιαυτό λοιπόν από τώρα και ενόψει της νέας,καθώς ακούγεται, διοικητικής διάρθρωσης, ας ζητήσουμε την ένταξή μας αλλού.


Ετ3:Ενημέρωση και πολιτισμός εις τον κύβον

Επειδή ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και κλεινόμαστε μέσα, καλό είναι να μην ρίχνουμε απλώς τη ματιά μας ή, το χειρότερο, να μην αποχαυνωνόμαστε απέναντι στην τηλεόραση, παρακολουθώντας ό,τι μας σερβίρουν οι μέτρ των καναλιών, αλλά να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις και να επιλέγουμε με ,προσωπικά φυσικά, αλλά αυστηρά κριτήρια, τα προγράμματά της.
Μια πρόταση λοιπόν που έχω να κάνω εγώ, είναι το πρόγραμμα της ΕΤ3 και ειδικά κάποιες εκπομπές που αποκλείεται να τις βρείτε αλλού, όπως κάτι καταπληκτικά ντοκιμαντέρ, αλλά και ιστορικές αναφορές σε διάφορες περιόδους της ελληνικής ή παγκόσμιας ιστορίας. Είδα λοιπόν ότι κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 14.30 και σε επανάληψη το βράδυ της Δευτέρας, έχει μια σειρά μια σειρά με τίτλο"ταραγμένα χρόνια", όπου ΄Ελληνες πρόσφυγες από διάφορες περιοχές αφηγούνται τα όσα πέρασαν και όλες οι προσωπικές αφηγήσεις δεμένες μαζί, συγκροτούν ένα ντοκιμαντέρ για όλα τα κατά καιρούς ταραγμένα χρόνια του Ελληνισμού. Τώρα βλέπω σε τρέϊλερ να αναγγέλεται μια νέα εκπομπή με τίτλο"Στα χρόνια της μετανάστευσης" ένα μεγάλο κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας μας, που μπορεί να έχει προσεγγισθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά πάλι κι εδώ οι προσωπικές αφηγήσεις, η προσωποποίηση των προβλημάτων, προσθέτει. ΄Οταν αρχίσει να μεταδίδεται θα σας ενημερώσω. Πάντως, αυτό που μένει σαν συμπερασμα είναι ότι εκεί πάνω σαυτό το κανάλι, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, διότι τα άλλα δύο κρατικά, ρέπουν προς την αντίληψη των ιδιωτικών, σε μια προσπάθεια ανταγωνισμού, που ίσως να αφορά τη διαφήμιση και τα έσοδα, αλλά όχι εμάς που θέλουμε να βλέπουμε κάτι ουσιαστικό.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Για τα σκουπίδια...

Από την Ικαρία ήταν η ανακοίνωση, τη διάβασα, κι αν σας πω πως την κατάλαβα θα είναι ψέμματα. Η ανακοίνωση μάλιστα ήταν ενημερωτική για τους δημότες, που πολύ αμφιβάλλω αν αποκρυπτογράφησαν το κείμενο(όχι τίποτ΄ άλλο, αλλά αν τα κατάφεραν θα αρχίσω να αμφιβάλλω για το νοητικό μου επίπεδο και θα τρέξω για nootrop. Η ανακοίνωση αναφερόταν στην διαχείριση των σκουπιδιών, μια πολύ πονεμένη ιστορία, αλλά τα αρχικά ήταν πολλά και...διάφορα. Τα απορίμματα έλεγε πρέπει να τα διαχειριστεί ο ΟΣΔΑ ή να γίνει ΧΑΔΑ, γιατί εμείς επιμέναμε σε έναν ΧΥΤΑ αλλά έγινε ΧΥΤΥ... Τι είναι όλα τούτα ρε παιδιά; Εγώ΄ξέρω από τον στρατό ένα σύνθημα και ένα παρασύνθημα, αυτοί εδώ το έχουν τραβήξει πολύ. ΄Αμα είναι για τα σκουπίδια να χρειάζονται τόσα συνθηματικά, τότε πόσα θα χρειάζονται για άλλού; Να ξέρουμε για να πάρουμε και θέση δηλαδή...ποιοί είναι με τον ΧΑΔΑ και ποιοί με τον ΟΣΔΑ...ΧΥΤ με Α στο τέλος ή με Υ; Αυτό πάντως που έχουνε μάθει ως τώρα οι περισσότεροι είναι το πέταγμα της σακούλας απ΄ το αυτοκίνητο. ΄Ολες out πάνε!

Διπλόγιορτο την Κυριακή...

Τη Κυριακή έχουμε δυό γιορτές, μία τοπική, της ένωσης της Σάμου με την μητέρα Ελλάδα και μία πανελλαδική και εδώ, μια δημοκρατική δοκιμή θα λέγαμε, στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια η μητέρα Ελλάδα και πόσο μας ωφέλησε αυτά τα 95 χρόνια, κι από την άλλη η μητέρα των μαχών εκεί κάτω από τον πράσινο ήλιο, μεταξύ των δύο(κυρίως)φερόντων μεγάλα και ένδοξα επώνυμα, ορίτζιναλ και...γιαλαντζί! Και έτσι σαν Σάμιοι πολίτες έχουμε να ανταποκριθούμε σε δύο προσκλήσεις. Το βράδυ της Κυριακής στον Δήμο Βαθέος έχει όπως κάθε χρόνο την εκδήλωση για την ένωση,με ομιλία, τραγούδια από την ΑΡΜΟΝΙΑ καιφυσικά στο τέλος...κέτερινγκ επί το σαμιακότερον. Η πρόσκληση είναι αντίστοιχη με αυτές των πανηγυριζόντων εξωκκλησιδίων, που αναφέρουν ότι στο τέλος θα προσφερθεί και η πατροπαράδοτος γιορτή(κισκέκι), διότι αν το παραλείψουν ο άγιος δει πολύ λίγους γύρω του. Η άλλη πρόσκληση, αυτή του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει κάλπη, ψηφοφορία και δικαίωμα εκλογής του νέου Προέδρου, αλλά ως προς τα λοιπά...υστερεί! Βάζετε στοίχημα ότι περισσότεροι θα πάνε στην εκδήλωση του Δήμου, με την προσδοκία του κέτερινγ; Ποιός να βάλει υπέρ του ΠΑΣΟΚ που σκέφτεται ότι θα χρεωθεί μία ακόμη ήττα!

Διπλόγιορτο την Κυριακή...

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Επί του πιεστηρίου(που λένε)

Ο δήμαρχος Μεσσάτιδος Αχαίας, ορθοπεδικός(εκείνο το "ορθοπαιδικός" δεν το εγκρίνω, παρ΄ όλο που το βλέπω σε νοσοκομεία) γιατρός στο επάγγελμα, έπεισε τους καταληψίες μαθητές του Δήμου του, υποσχόμενος επίλυση κάποιων αιτημάτων τους, πηδώντας από τα κάγκελα(όχι και τόση εμπιστοσύνη στην ειδικότητα γιατρέ μου)και ανοίγοντας διάλογο μαζί τους. Πώς λέγεται ο κ. δήμαρχος; Κολλιτσίδας(άνευ σχολίου)!

Γεμίσαμε ξερόλες...

Δεν είναι που το λέει η πινακίδα για λόφους εμπορικούς, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. ΄Οπου κι αν κοιτάξεις ή ακούσεις γύρω σου επισκέπτη μου θα δεις και διαπιστώσεις έναν "ξερολισμό" άνευ ορίων. Κι έρχεσαι κι απορείς δηλαδή...αφού υπάρχουν τόσοι γνωρίζοντες γιατί αυτή η χώρα πάει...αδιάβαστη; Περί τα εξωτερικά και τα διπλωματικά ξερόλες, περί τα οικονομικά ξερόλες, περί το ασφαλιστικό τελευταίως, ειδικότης αποκτηθείσα εμπειρικώς... Τόσο που αισθάνεσαι μειονεκτικά απέναντί τους, ή...αρπάζεις κι εσύ μια ευκαιρία και το παίζεις ειδικός, έτσι για να μην τρέχεις στους ειδικούς γιατρούς με σύνδρομα κατωτερότητος και άλλα τέτοια ψυχολογικά.
Παίρνοντας αγορμή και από την πινακίδα, ρωτούν πολλοί τι θα γίνει με τις καταλήψεις. Κοιτάξτε, την Κυριακή έχουμε παρέλαση για την ΄Ενωση της Σάμου(θα υπάρξει σχετική ανάρτηση), είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς είναι η παρέλαση χωρίς(πολλούς) μαθητές, για να κάνουμε τις συγκρίσεις, το επόμενο Σάββατο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου...έ, από τις 19 και μετά κανένα μήνα θα λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά, μέχρι να ξανακλείσουν λόγω εορτών. Κάπως έτσι το βλέπω να διαμορφώνεται το σκηνικό. Διότι όλα είναι θέμα "σκηνικού". Πού το ξέρω; Μα τι ξερόλας είμαι κι εγώ!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Μια τόσο ηχηρή απουσία

Κατά την τελευταία παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αίσθηση έκανε η απουσία τμημάτων των Προσκόπων, ενός σώματος που τουλάχιστον όσο θυμάμαι ήταν πάντα στη γραμμή, με τα διάφορα τμήματά τους και τα υπέροχα λυκόπουλα, όλων των ..."μεγεθών"! ΄Ηταν μια πολύ ηχηρή απουσία και αν το επισημαίνω είναι γιατί νομίζω ότι γενικά πέρασε απαρατήρητη, αλλά και ούτε κανείς πρόκειται να νοιαστεί νομίζω για την επανεμφάνισή τους, εκτός από κάποιους ανθρώπους που χρόνια προσπαθούν χωρίς υποστήριξη για την διατήρηση όχι αυτού καθεαυτού του ΣΕΠ, αλλά γιαυτή την ρημάδα την ιστορία της πόλης και του τόπου γενικότερα. Θα τρίξανε σίγουρα τα οστά του Ανδρέα του Ανεζίνη από την απουσία που σημείωσαν τα προσκοπάκια.

Εξ απενατίας ή πώς μας θωρούν οι ερχόμενοι

΄Οχι μόνο όταν κοιτάς από ψηλά, αλλά κι από απέναντι η Σάμος είναι ζωγραφιά(η φωτό είναι τραβηγμένη από τις απέναντι ακτές). Κι αυτή την εικόνα φυσικά δεν μπορούν να την απολαύσουν οι λάθρα ερχόμενοι, μια που η επίσκεψή τους αρχίζει βράδυ υπό την καθοδήγηση των Αγιάννηδων λαθρεμπόρων, να μην το ξεχνάμε, γιατί οι πραγματικοί διακινητές κάθονται αναπαυτικά στα Λουί Βιτόν γραφεία τους. Κρίμα γιατί ο Επταστάδιος είναι ότι πρέπει για τουριστικές περιηγήσεις και έχει καταντήσει μαύρη(από κάθε άποψη) θάλασσα.

Ο Ξένιος Ζεύς έξω φρενών!

Σαν κτίριο της Ραμάλα στην Δυτική όχθη, δεσπόζει του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας το θρυλικό πλέον ΞΕΝΙΑ. Κι ενώ άλλα "αδελφά" του κατεδαφίστηκαν ή ετοιμάζονται να δεχτούν τη βία της μπουλντόζας, αυτό διατηρείται μια χαρά στη θέση του(οι τρομάρες αυξάνονται με τον καιρό). Ειδικά τώρα πλέον που "προστατεύεται" από το μπετοσιδηρούν κιγκλίδωμα, που επιτρέπει την είσοδο μόνο στα αιλουροειδή, σκοπεύει,ως φαίνεται, να... μακροημερεύσει, προκειμένου να τονίζει δια της παρουσίας του, την κρατικοαυτοδιοικητική ασυννενοησία.

Καμόρα αλα... Ζωνιανά

Αυτός ο μεσογειακός παράλληλος φαίνεται να παράγει "κράτη εν κράτοις", αν φέρουμε στο νου μας και το παράδειγμα της Σικελίας. "Εκεί στο νότο, που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο" άλλωστε, πάντα τα ήθη ήταν αλλιώτικα και τα δοχεία συγκοινωνούντα. Δεν θέλω να πω βέβαια ότι στην λεβεντογέννα υπάρχει κάτι αντίστοιχο με την Μαφία της Σικελίας, αλλά απ΄ ότι έδειξαν τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης όλα μπλέκουν στυφά και άγρια εκεί στα υψώματα του Μυλοποτάμου. Βία, λαθρεμπόριο, πολιτική, και τα όπλα δεν "μιλούν" μόνο, αλλά...ψηφίζουν κιόλας!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Ευρωπαία και με... πιάτο!

Ιδού πώς "περιποιούμαστε" εμείς οι επίγονοι την ιστορία του τόπου μας. Η περίφημη Φραγκόκλησσα που συνδέθηκε με την ιστορία αυτής της πόλης, αφού κατάφερε, παρά την εγκατάλειψη να μην σωριαστεί, "αξιώθηκε" να γίνει στην αρχή μπουτίκ, καφετέρια, κλάμπ και στη συνέχεια κινέζικο(όχι φαγητό, αυτό θα ήταν ίσως κάτι) "ρουχάδικο" με φαναράκια κόκκινα απ΄ αυτά που σήκωσε ψηλά ο Ζαν Γιμού και πανεράκια με τσίτια, απ΄ αυτά που απλώνουν οι πατριώτες του μπροστά στο πεζοδρόμιο και επί των οποίων εφορμούν οι λάτρεις του φτηνού. Εκείνης την υπομονή που θαυμάζω είναι της Μαντόνας, που βλέπει όλον αυτόν τον ξεπεσμό και παρ΄όλα αυτά στέκεται εκεί ατάραχη(ποιός ξέρει ως πότε). Το δορυφορικό πιάτο πάντως δείχνει, όπως και τα υπόλοιπα του ισογείου, τι καταφέραμε να προσθέσουμε εμείς οι νεώτεροι στο μνημείο.