Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Η μπούκνα κα το μέλλον της(Σάμου)

Για την μπούκνα, αυτό το υπέροχο φρούτο(αποκλειστικότητα της Σάμου), είναι το επόμενο "χτύπημα" του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη, του ανθρώπου που όταν ήρθε στη Σάμο μετά τις σπουδές του και αποφάσισε να δημιουργήσει το ανθοκήπιο με τις ορχιδέες, κάποιοι(πολλοί)νόμισαν ότι τούστριψε. Σήμερα βέβαια οι ορχιδέες της Σάμου είναι γνωστές παντού στον κόσμο, έχει ανοίξει και άλλη μονάδα των αδελφών Γαρουφαλή και όλα πάνε κατ΄ ευχήν. Με την επιστολή του ο Γιακουμής, που θα διαβάσετε οσονούπω στις τοπικές εφημερίδες και που για λόγους χώρου, αλλά και δεοντολογίας, δεν δημοσιεύουμε, αναφέρεται σε αυτό το προϊόν και την μοναδικότητά του και προτείνει εν ολίγοις την καλλιέργειά του και το "πλασάρισμα" του όπου δει. Καλύτερα όμως να παραθέσω την εισαγωγή της επιστολής του, ανοικτής, προς διάφορους αρμοδίους, που μπορούν να "σπρώξουν" αυτή την ιδέα, επίσης...όπου δει:
Ενημερωτική επιστολή
Προς τους Αξιότιμους

1) κο Δήμα Σταύρο Επίτροπο για το περιβάλλον της Ε.Ε
2) κα Κράτσα Ρόδη Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
3) κο Δούκα Πέτρο Υφυπουργό εξωτερικών
4) κο Κοντό Αλέξανδρο Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης
5) κο Θαλασσινό Θαλασσινό Βουλευτή Ν. Σάμου

Για άλλη μια φορά μετά την πάροδο μερικών πενταετιών, παίρνω μια πρωτοβουλία λόγο κάποιων θετικών συγκυριών, απευθυνόμενος σε αρμόδιους και υπεύθυνους, αλλά πάνω απ’ όλα ευαίσθητους ταγούς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, των οποίων η αρμονική – βιολογική ανάπτυξη και συμβίωση είναι των δύο τελευταίων, παράλληλη και επιβεβλημένη.
Το θέμα που επαναφέρω, αφορά ένα είδος φρούτου που παράγεται εδώ και χιλιετηρίδες στη Σάμο, που σήμερα το ονομάζουμε Μπούκνα. Για το αναφερόμενο θέμα ο γράφων διευκρινίζει από την αρχή, ότι δεν έχει κανένα ιδιοτελές όφελος και απλώς το προσπαθεί για καθαρούς, ανθρωπιστικούς, περιβαλλοντικούς και μετέπειτα για οικονομικούς λόγους του τοπικού αγροτικού πληθυσμού.
Προσπαθώ όμως για την επανακαλλιέργεια ενός προϊόντος στο νησί των Μακάρων, όπως αναφέρει ο ιστορικός της Σάμου Σταματιάδης, καλλιεργούνταν από τα βάθη της ιστορίας μας, από τότε που η Σάμος έδινε στην ανθρωπότητα τα φώτα των επιστημών και των τεχνών.
Σ’ όλες αυτές τις χιλιετηρίδες το εν λόγω φυτό, έπαιξε ένα βασικό ρόλο στη διατροφή και οικονομία του νησιού. Αυτή τη στιγμή για πολλούς και ποικίλους λόγους, το θεωρώ αναγκαίο να επανακαλλιεργηθεί σε εκτεταμένη επιφάνεια, όπως αναπτύσσω κατωτέρω, αρχής γινομένης από τις καμένες περιοχές της Σάμου το 2007 του χωριού των Μυτιληνιών.
Απλώς από το δικό μου μετερίζι ξεκινώ την λαμπαδοδρομία και παραδίδω τον πυρσό στους αρμόδιους και υπεύθυνους της Ε.Ε., για το ευ ζην των συνανθρώπων μας, τόσο των αυριανών καλλιεργητών, όσο και των καταναλωτών.


Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
Κάτοικος Κοκκαρίου Σάμου
Γεωπόνος, καλλιεργητής ορχιδέων
Πρώην πρόεδρος Κοιν. Κοκκαρίου Σάμου
Εμείς τώρα τι να πούμε και πώς να φέρουμε αντίρρηση σε μια τέτοια πρόταση, από τη στιγμή που είναι σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρώτον, και δεύτερον αφού η μπούκνα ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο.


1 σχόλια:

Τη 11/22/2007 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Χωρίς πλάκα, αν η μπουκνιά αναγνωριστεί από την Ε.Ε. ως ιδιαίτερο, μοναδικό και παραδοσιακό φυτό της Σάμου, θα πέσουν σχετικές επιδοτήσεις, για εκτεταμένη καλλιέργεια.
Είσαι να γίνουμε μπουκνοκαλλιεργητές;
Αναλαμβάνω να πουλάω τις μπούκνες ρο καλοκαίρι στη λαϊκή. Ανάρπαστες θα γίνονται. Το χειμώνα θα πουλάμε ξερά μπουκνάκια.
Μιλάμε για μεγάλη πμουκνοκονόμα!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα