Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Εις υγείαν με μοσχάτο του 1975


Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο, που η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αφιερώνει χώρο στο Σαμιώτικο κρασί(και δεν είναι φυσικά οι μόνες φορές, μια που επανειλημμένα υπάρχουν αναφορές στην ειδική στήλη της ΟΙΝΟΧΟΟΣ). Σήμερα στην κυριακάτικη έκδοση, υπάρχει αφιέρωμα στο SAMOS DOUX εσοδείας 1975, εκτενής, με πλούσιες αναφορές σε όλα περί το κρασί μας. Βρίσκεται, για όσους διαβάζουν διαδικτυακά, στην αρχική της σελίδα στα 4 επιλεγμένα θέματα που υπάρχουν κάτω από το κύριο θέμα, όχι στον ΟΙΝΟΧΟΟ. Διαβάστε λοιπόν(www.kathimerini.gr):

Samos Nectar Εσοδείας 1975

Δεν είναι κρασί. Είναι εμπειρία...

Επί 33 ολόκληρα χρόνια μια μικρή ποσότητα γλυκού σαμιώτικου κρασιού παλαίωνεστα βαρέλια της ΕΟΣΣ. Φέτος, βγαίνει στην αγορά σε μια συλλεκτική έκδοση και φέρνει μαζί του τον αέρα μιας άλλης εποχής...

Οσοι έχουν επισκεφθεί το μουσείο κρασιού της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, θα έχουν ίσως προσέξει, σε περίοπτη θέση, μια αφίσα με τον «αέρα» μιας άλλης εποχής, από την πολύτιμη συλλογή του Βαθιώτη κοσμηματοπώλη Μιχάλη Σταυρινού. Διαφημίζει τα προϊόντα της εταιρείας Goldstein & Galanis, που ανθούσε και διέπρεπε στις εμπορικές συναλλαγές της με την Εσπερία πολλά χρόνια πριν η Σάμος ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα - το 1912. Αριστο δείγμα της ρομαντικής διαφημιστικής αισθητικής εκείνων των καιρών, απεικονίζει μια όμορφη Σαμιωτοπούλα, που επιδεικνύει υπερήφανη τα φημισμένα προϊόντα της εταιρείας -τα οποία ταξίδευαν προς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης: Παρίσι, Βιέννη, Τεργέστη, Βρυξέλλες, Λονδίνο- για να δικαιολογήσει και τον τίτλο της: Grande Fabrique de Cognac, Vins & Spiritueux. Ενα προσεκτικό μάτι θα εντοπίσει πάνω στις φιάλες που η κοπέλα κρατάει με περισσή χάρη, τον θυρεό της Σαμιακής Ηγεμονίας....(www.kathimerini.gr)


1 σχόλια:

Τη 1/25/2009 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, σε μια παρέα προχθές, άκουσα ότι οι σαμιώτες πληρώνονται τα σταφύλια από την ένωση 4 φορές πάνω. Αν και παίζει ρόλο η διαίτερη ποικιλία, δεν είναι μόνο αυτό. Λόγω του νόμου για τον αναγκαστικό συνεταιρισμό, δεν έχουν μπει τα καρτέλ των μεταπρατών.
Το ξέρεις ότι το παράδειγμα της ΕΟΣΣ υπάρχει σε επιστημονικά βιβλία για την αγροτική οικονομία, γαι το πως ένας συνεταιρισμός μπορεί να ωθήσει σε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Δες λοιπόν: Π.Σ. Αβδελίδης, Το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα. Ιστορική εξέλιξη και δράση και προοπτικές ανάπτυξης, Αθήνα 1986
Αν αποδειχτεί αυτό ο δρόμος της αγροτιάς έχει ιχνοργαφτεί..

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα