Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 7-1-2009

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 7 Γενάρη 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ , για το σπάνιο όνομά σας!!!
Ο μπαμπάς ο πόλεμος είναι παντού, όχι μόνο στη Γάζα ή στις άλλες ανοιχτές πληγές του πλανήτη...Είναι και στα έντυπα. Παρατηρώ, από διαστροφή τα έντυπα που κυκλοφορούν και βρίσκονται εκτεθειμένα στα πρακτορεία του τύπου, μηνιαία κυρίως και διαπιστώνω όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την αύξηση στην κυκλοφορία των "πολεμικών" εντύπων, με ιστορική επικάλυψη, τα οποία πουλάνε καλά, διότι αν δεν πούλαγαν δεν θα αυξανόταν ούτε θα συνέχιζαν νακυκλοφορούν. Χώρια βέβαια τα παιδικά παιχνίδια σαν αντικείμενα ή τα ηλεκτρονικά παίγνια με πολεμική θεματολογία, που επίσης είναι παντού. Δεν ξέρω την άποψή σας και πολύ θα την ήθελα υπό μορφή σχολίου ή και ανάρτησης, για το θέμα, αλλά νομίζω ότι έτσι φτιάχνεται ατμόσφαιρα για όσα γίνονται και για να περνούν πιο εύπεπτα, μην πω ότι σε μερικές περιπτώσεις αντιλαμβάνονται όλα τούτα και σαν...προσομοίωση του κλίματος που λέγαμε.
Η περίπτωση αυτής της Βουλγάρας, οικονομικής μετανάστριας που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο, είναι θα έλεγα αντιπροσωπευτική της σημερινής κατάστασης των οικονομικών μεταναστών και της αγοράς εργασίας γενικότερα(γιατί μπορεί κάλιστα το βιτριόλι αύριο να πέσει σε ελληνικό πρόσωπο, δεν γίνονται διακρίσεις τέτοιου είδους). Ιστορικός στη Βουλγαρία, καθαρίστρια στην Ελλάδα, στις περίφημες εταιρείες καθαρισμού. Η διαφορά της ήταν ότι αυτή μίλαγε, δεν αρκούνταν στην σιωπή για την επιβίωση και τώρα δίνει τη μάχη για την επιβίωση. Βιτριόλι στο πρόσωπο ήταν μια μέθοδος που παλιότερα χρησιμοποιούνταν για την εκδίκηση μεταξύ εραστών, δεν ξέρω ποιός τη θυμήθηκε και ποιοί την υλοποίησαν. Και το έκαναν φυσικά για να πάρουν το μήνυμα και οι υπόλοιπες Βουλγάρες, Ρουμάνες και κάθε εθνικότητας πληβείοι της παγκοσμιοποίησης. Το "ωραίο" είναι ότι τέτοιες εταιρείες σαν κι αυτήν έχουν συμβάσεις με δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία. Δεν λέω ότι υπάρχει άμεση συνέργεια στο γεγονός, αλλά είναι δυνατόν να κάνουν μπίζνες με το δημόσιο τέτοια σχήματα με νοικιασμένους εργαζόμενους, ανασφάλιστους(μετά έχει ελείμματα το ΙΚΑ...). Θα μου πείτε σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου...εδώ το ίδιο το δημόσιο απασχολεί ανασφάλιστους...Αλλά για μια Κούνεβα θα λέμε τώρα; Ε, όχι δα...εμείς να...να...να...!

Οι νότες «καθαρίζουν» τα αγγεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Τριάντα λεπτά αγαπημένων μουσικών ήχων την ημέρα «συνταγολογούν» εφεξής οι γιατροί σε όσους θέλουν να προστατεύσουν την καρδιά τους και να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ επιστράτευσε για το πείραμά της εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, μη καπνίζοντες και χωρίς προβλήματα υγείας. Τους έβαλε να ακούσουν για περίπου μισή ώρα τη μουσική της αρεσκείας τους και διαπίστωσε ότι η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων στους βραχίονές τους διαστάλθηκε κατά 26%. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρότερα αιμοφόρα αγγεία. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η απόλαυση της μουσικής πυροδοτεί την απελευθέρωση στο αίμα νιτρικού οξειδίου, το οποίο περιορίζει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι καθώς και τη συσσώρευση LDL, της επονομαζόμενης κακής χοληστερόλης, η οποία ενοχοποιείται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων. «Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στο αίμα διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα, αλλά το σωρευτικό όφελος αγαπημένων μουσικών ήχων έχει διάρκεια και δυνάμει πολύ θετικά αποτελέσματα για όλες τις ηλικίες», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Μίλερ. Προσοχή όμως! Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως όταν κάποιος ακούει «αγχωτική» μουσική- για κάποιους στο πείραμά τους ήταν το χέβι μέταλ, για άλλους η ραπ- τα αποτελέσματα είναι αντίθετα, τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται κατά 6%. Ο Μάικλ Μίλερ προειδοποιεί επίσης τους γονείς να μην ακούνε «αγχωτική» μουσική αν οι έντονες μελωδίες ενοχλούν τα παιδιά τους, καθώς για τα αυτιά τους είναι το ισοδύναμο του παθητικού καπνίσματος. Είναι η τελευταία μιας σειράς ερευνών που αναδεικνύουν την επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατα ένας Έλληνας ερευνητής από το πανεπιστήμιο Βrunel στο Δυτικό Λονδίνο, ο Κώστας Καραγιώργης, διαπίστωσε πως τα τραγούδια της Μadonna, των Red Ηot Chilli Ρeppers, των Queen και της Rihanna αυξάνουν την αντοχή όσων γυμνάζονται κατά 15%, ενώ οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Stanford ανακάλυψαν πως οι συμφωνίες του 18ου αιώνα βελτιώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Ο Κρις ΜακΚάλουμ-Μπανκς, ένας χρηματιστής από το Λονδίνο, επισημαίνει τις ευεργετικές ιδιότητες της κατάλληλης μουσικής στη γυμναστική. Ο 29χρονος Κρις έκανε προπόνηση προκειμένου να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. «Παρατήρησα μεγάλη διαφορά στην προπόνηση κάποιες φορές που είχα ξεχάσει το iΡod μου», λέει. «Όταν φτάνεις στα όριά σου, η μουσική μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να συνεχίσεις και να τα παρατήσεις».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η «αγχωτική» μουσική- για κάποιους μπορεί να είναι το χέβι μέταλ- φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται κατά 6%

Ν΄ακούτε λοιπόν μουσική, αλλά να είναι μουσική, όχι σαν κάτι ακούσματα-ξεράσματα που κυκλοφορούν και είναι κατευθείαν για τον κάλαθο.


Πόλεμος αμοιβής νέων και παλαιών μεταναστών

Με πολύ χαμηλά ανταγωνιστικά ημερομίσθια

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ παλιών και νέων μεταναστών για τα λιγοστά μεροκάματα, που τελικά θα ανατεθούν σε όποιον πληρώνεται λιγότερο. Αν οι Ελληνες εργαζόμενοι κατηγορούσουν παλιότερα τους Αλβανούς διότι έριξαν το μεροκάματο του ειδικευμένου τεχνίτη από τα 80 στα 55 - 60 ευρώ, σήμερα Αλβανοί, Πολωνοί, Ρώσοι και λοιποί Ανατολικοευρωπαίοι κατηγορούν Ασιάτες και Αφρικανούς διότι έριξαν το μεροκάματο του βοηθού τεχνίτη από τα 40 στα 25 ευρώ. Οι ανειδίκευτοι Ασιάτες δεν πληρώνονται με πάνω από 20 ευρώ, ενώ Αφγανοί και Αφρικανοί αμείβονται με ακόμη λιγότερα. «Βλέπεις κανέναν Αλβανό να δουλεύει για 15 ευρώ σε βενζινάδικο;» λέει στην «Κ» Αλβανός εργάτης. «Μόνο μαύρους βλέπεις».

Ιδού και μια νέα μορφή ρατσισμού που προκύπτει σε τούτα δω τα μάρμαρα, που πιάνει η σκουριά όλου του τρίτου-λεγόμενου-κόσμου. Ο Αλβανός να τα βάζει με τους μαύρους.



Όσο περισσότερο με τον μπαμπά, τόσο πιο έξυπνο!

Οι περισσότερες ώρες με τον μπαμπά αυξάνουν την εξυπνάδα και τις πιθανότητες επιτυχίας του παιδιού, ιδίως του αγοριού. Όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνει ένας πατέρας στα παιδιά του και όσες περισσότερες προσπάθειες καταβάλλει γι' αυτά, τόσο αυξάνει τις πιθανότητές τους να γίνουν πιο έξυπνα και επιτυχημένα, σύμφωνα με νέα έρευνα του ψυχολόγου Ντάνιελ Νετλ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Evolution and Human Behavior» (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist, δείχνει επίσης ότι οι πιο μορφωμένοι μπαμπάδες έχουν ακόμα πιο θετική επίδραση στα παιδιά τους σε σχέση με τους λιγότερο μορφωμένους -όταν οι υπόλοιπες συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ίδιες. «Το θέμα δεν είναι απλώς να υπάρχει ένας μπαμπάς τριγύρω, αλλά τι είδους μπαμπάς είναι αυτός», δήλωσε ο Νετλ, που ανέλυσε πορίσματα ερευνών για πάνω από 10.000 παιδιά στη Βρετανία και για χρονική περίοδο πάνω από μισό αιώνα. Στην ηλικία των 11 ετών, παιδιά με πατέρες που ασχολούνταν πολλές ώρες μαζί τους, είχαν εμφανώς υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), κατά μέσο όρο, σε σχέση με τα παιδιά που οι πατέρες ήσαν λίγο-πολύ απόντες. «Η διαφορά στο δείκτη νοημοσύνης δεν είναι αμελητέα, π.χ. μόνο μισή μονάδα, αλλά είναι λίγες μονάδες», τόνισε ο Νετλ. Τα αγόρια εμφανίζονται να επωφελούνται περισσότερο, σε σχέση με τα κορίτσια, από την πατρική παρουσία και στήριξη. Πάντως η έρευνα διαπίστωσε ότι η πατρική συμβολή φαίνεται να εξαντλείται κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο. Έτσι, στην ηλικία των 42 ετών, τα παιδιά που είχαν «σούπερ-μπαμπάδες» (μορφωμένους, ενεργητικούς και άμεσα συμμετέχοντες στη διαπαιδαγώγηση) δεν εμφάνιζαν πια περισσότερη κοινωνική ανοδική κινητικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέβαια αυτά όλα είναι μια επιστημονική έρευνα, που δεν την αμφισβητούμε, αλλά πατέρας από πατέρα έχει τη διαφορά του. Διότι αν ο πατήρ τυγχάνει ημικρετίνος, με ποιό τρόπο το αγόρι θα πιάνει πουλιά στον αέρα(ούτε το δικό του).

Ο ΕΠΙΠΛΕΩΝ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα