Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 29-11-2008

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 29 Νοέμβρη 2008
Η επισήμανση του φίλου μου του Γιώργου, ότι δεν αναρτώ σχόλια για τοπικά ζητήματα, με ώθησε να ασχοληθώ σήμερα και με ένα τοπικό θέμα. Για τους επισκέπτες εκτός Σάμου, το κτίριο τούτο είναι η παλιά καθολική εκκλησία στη πρωτεύουσα της Σάμου, που περιελάμβανε κάποτε, στο ισόγειο την εκκλησία, κελλάρι-αποθήκη με βαρέλια όπου αποθηκεύονταν και διακινούνταν κρασί προς τη Γαλλία και στον όροφο η κατοικία του εκάστοτε ιερωμένου και άλλων υπηκόων του Γαλλικού κράτους στο οποίο ανήκε ιδιοκτησιακά. Κάποια στιγμή πριν από δυο-τρεις δεκαετίες το Γαλλικό δημόσιο κάνοντας προφανώς περικοπές και επειδή δεν το χρειαζόταν πια το έβγαλε στην πώληση και το απέκτησαν-εκτός από την εκκλησία-τρεις συμπολίτες μας. Τότε, κανείς τοπικός φορέας δεν ενδιαφέρθηκε για το κτίριο, το οποίο εκτός των άλλων έχει κι άλλη ιστορία πέραν του καθεαυτού χαρακτήρα του, σε δύσκολές εποχές(κατοχή, πείνα κλπ), αλλά ούτε και στη συνέχεια όταν άρχισε να ενοικιάζεται σε διάφορα καταστήματα για εκμετάλλευση. Κατάλοιπο ενός απ΄ αυτά το δορυφορικό πιάτο που υπάρχει ακόμα και σήμερα στη φάτσα του. Σήμερα στο ισόγειό του υπάρχει κινέζικο κατάστημα ρούχων(!!!), ενώ η κατάστασή του, όχι μόνο εμφανισιακά είναι η χειρότερη όλων των εποχών, μια και δεν μπήκε τόσα χρόνια ούτε πρόκα. Τώρα λοιπόν οι ιδιοκτήτες του, βρήκαν τη φόρμουλα και το πουλάνε όπως είναι...καταντημένο. Και να λοιπόν που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η σημερινή(προς τιμήν της δεν λέω)έβγαλε ανακοίνωση προς κάθε αρμόδιο για τον κίνδυνο να βρεθεί αγοραστής και να αποκτήσει το κτίριο κάνοντάς το(λέω γω τώρα) από καθολική εκκλησία...ναό διασκέδασης! Τι θα γίνει; Μαθηματικα βέβαιο είναι ότι το κτίριο θα αργήσει, λόγω συγκυρίας, αλλά κάποια στιγμή θα πωληθεί. Και η Φραγκόκλησα που όχι μόνο έχει δεθεί με την ιστορία τούτης της πόλης, αλλά είναι και το τελευταίο μνημείο στην προμετωπίδα της πρωτεύουσας, θα γίνει οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Υπάρχει ένα τραγούδι παλιό που λέει :"τώρα είν΄ αργά...".
Το βιβλίο της κ.Εύης Τσέκου(την ξεχάσατε έ; Σε κάποιους πάντως έχει μείνει αξέχαστη κι αυτηνής η "στενή' επίσης) με θέμα-τι άλλο;- την υπόθεση Ζαχόπουλου τιτλοφορείται "202"(αριθμός δωματίου ξενοδοχείου φαντάζομαι) και διανέμεται δωρεάν με την κυριακάτικη εφημερίδα REAL NEWS του κ. Νίκου Χατζηνικολάου. Δνε ξέρω πώς κρίνετε εσείς την προσφορά(άλλοι βάζουν "τα κανόνια του Ναβαρόνε¨", άλλοι θρίλλερ), αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα αποτελέσει δέλεαρ για την αύξηση της κυκλοφορίας της νιούτσικης εφημερίδος του τηλεστάρ. Πολύ αμφιβάλλω.

Ανθρωπος του Εφραίμ ο Αγγέλου, ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος έπεσε στα "νύχια" του καλογέρου, λόγω κάποιου προσωπικού του προβλήματος και μέσω της εξομολογήσεως τον επηρέαζε σημαντικά(ξέρω τι θα πείτε, ολόκληρος άντρας, σπουδασμένος, έμπειρος, έγινε υποχείριο ενός καλογέρου; Μην το λέτε, γιατί δεν ξέρετε τι σχέση δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις, μέχρι έγκλημα μπορεί να κάνει κάποιος...). Το ίδιο έκανε-ο Εφραίμ- και με επιχειρηματίες, αλλά εκεί(στο εξομολογητήριο)κλείνονταν δουλειές. Αυτό είναι νιού-ντηλ και νιού-στύλ,:Μπίζνες κλάς-εξομολογητήριο!!!(Φωτογραφία του Αγγέλου δεν είχα κι έβαλα ενός "αγγέλου", δεν σας πειράζει έτσι;)

Ο Εφραίμ λοιπόν παραιτήθηκε(ε, εντάξει σχεδόν όσο πατάει η αγιορείτικη γαλή)-ζήτω ο Εφραίμ!!! Διότι όποιος πίστεψε έστω και στιγμιαία ότι μπορεί ο εικονιζόμενος να αφήσει την μονή και την διαχείριση τέτοιων κεφαλαίων για να πάει κάπου αλλού και να επιδίδεται απλώς σε όρθρους και εσπερινούς, είναι βαθιά νυχτωμένος μέχρις...όρθρου! Είναι πολλά τα λεφτά Ευδόκιμε(ε τι, συνέχεια Αρη θα λέμε;Το παπα-Αρης δεν είναι δόκιμο, οπότε το ρίχνουμε στον Ευδόκιμο).
Ο ΕΠΙΠΛΕΩΝ

2 σχόλια:

Τη 11/30/2008 , Ο χρήστης Blogger ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Γιώργο, έχεις έναν πολύ καλό, έξυπνο και ...γρήγορο γιό!
Τόσο γρήγορο, πού ούτε ο φακός μπορεί να τον ...πιάσει!! χα χα χα!
Μάλλον θα γίνει πολύ καλός γυμναστής!
(Θα μπορούσε βέβαια να γίνει και φωτομοντέλο, αλλά...!!).
Τα χαιρετίσματά μου στην Ελένη και τη Σάμο.
Εμείς σήμερα εδώ, 5 βαθμούς Κελσίου.

Υ.Γ. Είδα και επαγγελματία φωτογράφο στην εκδήλωση. Πές του παιδιού να αναζητήσει φωτογραφίες στο Φωτο-ΚΛΙΚ.
Ίσως ο Ζήσης ο Μανδηλιώτης, ήταν πιό ...γρήγορος από μένα!!

 
Τη 11/30/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Το κτίριο της φραγκόκλησσας θα μπορούσε να ηταν εδώ και χρόνια το πιο famous και το πιο φωτογραφημένο της παραλίας του Βαθιού για τους επισκέπτες και για μας εδω τους κατοίκους αυτού του τόπου να δηλωνε το δικό του χρόνο -τον καιρό εκείνο- τότε που η Σάμος ηταν η πραγματική χώρα και μία απο τις μοναδικές του αν.Αιγαίου.
ΚΡΙΜΑ

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα