20 χρόνια τοπικό ραδιόφωνο-Διάλογος
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Φέτος(ήδη έχει ξεπεραστεί η ημερομηνία)κλείνουν 20 χρόνια από την άνθηση και στο νησί μας της ελεύθερης ραδιοφωνίας, με την ίδρυση και λειτουργία πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, που κατήργησαν το ως τότε κρατικό μονοπώλιο της ΕΡΤ. Από την αρχή του 1989 άρχισε να εκπέμπει δοκιμαστικό πρόγραμμα ο πρώτος στη Σάμο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΑΜΟΣ FM 1Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στους 97,3 μεγακύκλους και με περιορισμένη εμβέλεια, όπως όλοι στην αρχή. Τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας του σταθμού αυτού έγιναν στις 21 Μαΐου 1989, με μεγάλη παρουσία αρχών και κοινού. ΄Ημουν κι εγώ εκεί… Μετέπειτα λειτούργησαν και οι υπόλοιποι ρ/σ ο ΡΑΔΙΟ-ΣΑΜΟΣ 102 FM , ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΑ FM, 2000 FM, για να ακολουθήσουν πολύ αργότερα οι λειτουργούντες και σήμερα ΡΑΔΙΟ ΒΑΘΕΟΣ(ΙΩΝΙΑ FM σήμερα), ΑΡΜΟΝΙΑ, οι μουσικοί FACE FM που σήμερα λειτουργει ως ΑΝΕΜΟΣ, αλλάζοντας ρεπερτόριο, από ξένο σε ελληνικό τραγούδι και RADIO CAFE, που συνεχίζει με ξένο. Και βέβαια τότε παράλληλα με την περιοχή του Βαθιού, λειτούργησε και ο ΤΟΡ FM στο Καρλόβασι και μετέπειτα ο PLUS FM καθώς και ο ROCK FM.
Σκοπός μου και όνειρο αν θέλετε, ήταν, από την αρχή του χρόνου, να διεξαχθεί μια ημερίδα ή διημερίδα για τα 20χρονα του τοπικού ραδιοφώνου, να μαζευτούμε εκεί όσοι το υπηρετήσαμε και το υπηρετούμε, όσοι το αγαπήσαμε και το αγαπάμε και να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον(;) του. Επειδή όμως δεν βρήκα την απαιτούμενη ανταπόκριση και διάθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο εγχείρημα απαιτεί και κάποιες ,λίγες έστω, δαπάνες για την διοργάνωση και πού τέτοια την σήμερον, είπα να το βάλω στο μπλογκ και να καλέσω σε διάλογο όσους θελήσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους.
ΘΕΜΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ- ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΩΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΘΕΜΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ- ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΩΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Από τον ενθουσιασμό της αρχής και την διάθεση όλο και περισσότερων για προσφορά στην υπόθεση-ραδιόφωνο, βοηθούντων και των κομματικών σχηματισμών που ήταν πίσω από τις επίσημες ιδιοκτησίες των ρ/σ, σιγά-σιγά, το τοπικό ραδιόφωνο εξελίχτηκε σε μιας μορφής φερέφωνο κομματικών θέσεων και αντιπαραθέσεων, εργαλείο των κομμάτων για τους προεκλογικούς τους αγώνες και γενικά υπήρξε μια περιχαράκωση ρ/σ αλλά και ακροατών. Βέβαια, όλοι ανεξαιρέτως οι ακροατές, τις καλές προσπάθειες τις τιμούσαν και τις επικροτούσαν και όχι μόνο με την ακρόασή τους.
Η τεχνική υποδομή των ρ/σ στην αρχή ήταν υποτυπώδης και στις περισσότερες περιπτώσεις εμπειροτεχνική, σιγά-σιγά όμως αναπτύχθηκε και φτάσαμε σε ένα ορόσημο από τεχνικής άποψης, που είναι η εισαγωγή στην ραδιοφωνική ροή, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των σχετικών προγραμμάτων αυτόματης ροής των εκπομπών τους. Η εισαγωγή των Η/Υ εκτός από την αυτοματοποίηση και τον υποβοηθητικό τους ρόλο, έφεραν και μείωση των απασχολούμενων ανθρώπων, αλλά εισήγαγαν και το καταστροφικό(κατά την προσωπική μου άποψη) σύστημα της λίστας των μεταδιδόμενων τραγουδιών, που έφερε την ομογενοποίηση και τον μιμητισμό, που είναι υπεύθυνα εν πολλοίς για την σημερινή εικόνα απαξίωσης του ραδιοφώνου.
Το ραδιόφωνο σήμερα έχει πέσει σε σχεδόν πλήρη ανυποληψία και θλίβομαι όταν ακούω, όχι μεμονωμένα, αλλά σε γενικευμένη μορφή, ότι πολύ λίγοι άνθρωποι πλέον ακούν σήμερα ραδιόφωνο.
΄Ενας άλλος μεγάλος υπεύθυνος της ανυποληψίας του ραδιοφώνου είναι η διαφήμιση. ΄Ένα μεγάλο κεφάλαιο, που έχει πολλές παραμέτρους, αιτίες και τελικά επιπτώσεις στην κρίση του ραδιοφώνου. Η σοβαρότερη παράμετρος είναι ο αριθμός-το πλήθος-των διαφημιστικών μηνυμάτων που μεταδίδονται κατά τη ροή του προγράμματος ενός ρ/σ, που όμως έχει την εξήγηση ή μάλλον τις εξηγήσεις της. Οι διαφημίσεις που μεταδίδονται είναι απαραίτητες- αν φτάνουν κιόλας- για την οικονομική αυτάρκεια ενός ρ/σ , κι αυτό γιατί η τιμολόγησή τους ήταν πάντα (και είναι ακόμη) χαμηλή, λόγω του στενού οικονομικού κύκλου των σαμιακών επιχειρήσεων και του βέβαιου αποκλεισμού των πολλών, αν το τιμολόγιο ήταν υψηλό. Βέβαια ο ακροατής δεν γνωρίζει και δεν υποχρεούται να γνωρίζει τις οικονομικές παραμέτρους της λειτουργίας ενός ρ/σ, αλλά «εισπράττοντας» το αποτέλεσμα στο αυτί του, αγανακτεί από τα πολλά μεταδιδόμενα διαφημιστικά σποτ. Αυτό είχε και έχει σαν αποτέλεσμα την αποστροφή των ακροατών που θα ήθελαν να ακούνε ραδιόφωνο.
Η άλλη μεγάλη παράμετρος είναι τα προγράμματα των ρ/σ , οι εκπομπές , που στο σύνολό τους περιορίζονται σε μια τρίωρη πρωινή -μεσημβρινή ζώνη, απ΄ όπου παρελαύνουν τα τοπικά προβλήματα και οι διάφοροι οπισθοδρομείς τους, όπου το ζητούμενο είναι ποιος έχει την πιο δυνατή φωνή για να επικαλύπτει τον συνομιλητή του. ΄Όμως, το ραδιόφωνο δεν είναι μόνο αυτή η κακώς εννοούμενη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, απ΄ όπου παρελαύνουν για επίλυση- ή και για συγκάλυψη ενίοτε- τα όποια τοπικά προβλήματα. Είναι και οι μουσικές εκπομπές, είναι και άλλες εκπομπές λόγου, που χωρούν σε διάφορες και διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας, είναι ο πλουραλισμός ο αναγκαίος για την προσέλκυση των ακροατών. Αυτή η επικέντρωση σε συγκεκριμένες ώρες και είδος εκπομπών, απαξίωσε το ραδιόφωνο, αναγορεύοντάς το σε ένα χωνευτήρι με παραθέσεις, αντιπαραθέσεις, εντάσεις, μεμψιμοιρίες, που κουράζουν ακόμα και τον ανθεκτικότερο ακροατή.
Δεν είναι ο σκοπός μου να κουράσω με πολλή ανάλυση και παράθεση απόψεων, αναγνώστη μου-ακροατή μου, πιστεύω στη λιτότητα μια καταρχήν εισήγησης, που μπορεί να παράξει αφορμές και ευκαιρίες διαλόγου .
Πολύ θα χαρώ αν καταθέσεις κι εσύ την άποψή σου γιαυτό το μέσο της νιότης, του έρωτά μας, της ευαισθησίας μας, να μην το πάρει το ρέμα των καιρών.
Σάμος Μάης 2009
Γιώργος Σκαπέτης