Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Ηλεκτρογεννήτρια...στήθους!

Τα σουτιέν θα παράγουν ρεύμα!

Θα μετατρέπουν την κίνηση των μαστών σε ενέργεια ικανή να φορτίσει ένα iΡod

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Της Αdrienne So

Το ανθρώπινο σώμα σε ρόλο παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας; Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Την είδαμε να εφαρμόζεται στο Λονδίνο πρόσφατα, στο οικολογικό νάιτ κλαμπ, που μετατρέπει τον χορό των πελατών σε ηλεκτρική ενέργεια, χάρη σε ένα ειδικά κατασκευασμένο δάπεδο με ελάσματα και συμπαγές υλικό. Λίγο νωρίτερα, στη Σουηδία, οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει πως, με βάση τις έρευνές τους, είναι δυνατόν η θερμότητα που εκλύουν τα σώματα 250.000 επιβατών του κεντρικού σταθμού της Στοκχόλμης να χρησιμεύσει για την θέρμανση ενός κτιρίου.


Οι μπαταρίες

Τώρα οι επιστήμονες μας λένε πως η ιδέα της κατασκευής ενός νέου είδους σουτιέν που θα παράγει ενέργεια από την κίνηση των μαστών, δεν είναι τελικά τόσο τρελή όσο ακούγεται. Ίσως βέβαια να μην είναι τόσο σέξι να βλέπει κανείς το γυναικείο στήθος σαν ένα ζευγάρι μπαταριών αλλά, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και όλο και περισσότερους εργαζομένους να καλοβλέπουν τη λύση του τζόγκινγκ για να πάνε στη δουλειά τους, ίσως και αυτή η ιδέα να εφαρμοστεί δίχως κανενός είδους ενδοιασμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, οι μαστοί κινούνται προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: από πλευρά σε πλευρά, από μπροστά προς τα πίσω και πάνω κάτω. Η κάθετη κίνηση εί ναι και η πιο έντονη. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός τέτοιου εσωρούχου είναι το μέγεθος, το υλικό, αλλά και το σχέδιό του. Το μέγεθος βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος των μαστών και όσο πιο μεγάλοι είναι τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες να φορτίζεται επαρκώς ένα iΡod.


Λεπτές νανοΐνες

Όσο για το υλικό, το καλύτερο είναι το ελαστικό, γιατί θα επιτρέπει στους μαστούς να κινούνται περισσότερο. Και όσον αφορά το σχέδιο, το σουτιέν με τους διαχωρισμούς (όχι δηλαδή το αθλητικό που θυμίζει φανελάκι) θεωρείται ιδανικό για την περίπτωσή μας γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα περιορίζει την κίνηση των μαστών, κρατώντας τους κοντά στο σώμα.

Πώς όμως θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί η κίνηση σε ενέργεια; Ο καθηγητής Ζονγκ Λι Γουάνγκ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, εργάζεται για την κατασκευή ενός υλικού από πολύ λεπτές νανοΐνες που συγκεντρώνουν την ενέργεια από την κίνηση. Όταν αυτές οι ίνες θα πλέκονται μαζί σε ένα υλικό, θα παράγεται τριβή μεταξύ τους και από την τριβή που θα παράγεται θα μετατρέπεται η μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρικό φορτίο. Σύμφωνα με τον Γουάνγκ ένα τετραγωνικό μέτρο από το συγκεκριμένο υλικό, παράγει περίπου 80 μιλιβάτ- ποσότητα αρκετή για τη φόρτιση ενός κινητού.


΄Οπως αντιλαμβάνεστε, νέοι δρόμοι ανοίγουν για εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, αρκούντως οικολογικές, βιολογικές αλλά και αισθητικά προσιτές. Και βέβαια, φαντάζομαι, όπως πας αναγνώστη μου και αγοράζεις μια ηλεκτρογεννήτρια κάποιας ιπποδύναμης και δυνατότητας παραγωγής, κάτι αντίστοιχο θα γίνεται και με τα στήθη. Διότι άλλη δυνατότητα έχει το μέτριο στήθος(το μικρό δεν θα φορτίζει ούτε ξυπνητήρι)κι άλλη το ευμεγέθους σχήματος και-κυρίως-βάρους. Μερικά παραδείγματα ζωντανά δίδονται στην παρούσα ανάρτηση και από κει και πέρα βάλτε και την φαντασία σας να δουλέψει. Μπορείτε να βρείτε στήθος που να φορτίζει όχι i-pod και τρίχες, αλλά μέχρι επαναφορτιζόμενο τρυπάνι(που λέει ο λόγος).



1 σχόλια:

Τη 7/17/2008 , Ο χρήστης Blogger ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τελικα σε αυτη τη ζωη θα βιωσουμε τα καλυτερα....

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα