Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Aποψη περί δικομματισμού

Ο δικομματισμός αυτοπροσώπως
Το δικομματικό σύστημα, όπως προωθήθηκε μεταπολιτευτικά, και έγινε προσπάθεια να εμπεδωθεί πάνω στα αμερικανικά πρότυπα καταρρέει, ακολουθώντας την κατάρρευση του κράτους, το οποίο χτίστηκε κατ΄ εικόνα και ομοίωσή του, πάνω στη γνωστή συνταγή των κομμάτων εξουσίας.Το δικομματικό σύστημα καταρρέει και παίρνει μαζί του όλο το σύστημα εξουσίας. Και τι μπορεί να γίνει τώρα με το κράτος και την δημόσια διοίκηση; Κατά την άποψή μου τίποτα, αφού η όποια προσπάθεια ως τώρα έγινε για καλύτερη οργάνωση στον δημόσιο τομέα προσέκρουσε πάνω σε έναν τοίχο συμφερόντων μικρών ή μεγάλων, αδιαφορίας, κατεστημένων νοοτροπιών, αντίδρασης συνδικαλιστικών ηγεσιών και πολιτικών "χορηγών" τους.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα αυτή η χώρα, αυτή η κοινωνία για να διοικηθεί και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της, είναι ανέφικτο. Είναι να διαλυθεί όλη η κρατική δομή και να ιδρυθεί από την αρχή(επανίδρυση εκ βάθρων). Αλλιώς όλα τα άλλα είναι επίσης ανέφικτα όσες καλές προθέσεις και αν υπάρξουν.
Για να μπει σε ένα δρόμο ελέγξιμο η χώρα, χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας, όπου ό,τι γίνεται θα γίνεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τον συνεχή έλεγχο την κοινωνίας και των κοινωνικών κινημάτων. Κι εδώ ακριβώς, με δεδομένους τους συσχετισμούς, είναι η ώρα της Αριστεράς, όχι με την στενή έννοια των διάφορων "οικοπέδων" με τις περιφράξεις, αλλά της αριστεράς των πολιτών, που θέλουν και εκδηλώνουν καθημερινά την πρόθεσή τους να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε έναν καλύτερο δρόμο. Των "παρόντων" πολιτών, αυτών που συμμετέχουν, των ενεργών και όχι των ενεργοβόρων που καταναλώνουν την πολιτική σαν καύσιμο, εκμεταλλευόμενοι τις κομματικές μηχανές "εσωτερικής" καύσης.
Και δεν είναι πλέον θέμα επιλογής. "Οι στρατηγοί πίσω απ΄ τις κάμερες..."(Κ.Τριπολίτης)το έχουν ήδη αντιληφθεί, γιαυτό και σπεύδουν να προλάβουν το κακό. Τώρα είναι η ώρα για τους Πολίτες, να μην επιτρέψουν πισωγυρίσματα. Γιατί κάθε πισωγύρισμα σημαίνει πιο μαύρο μέλλον, κι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σε κάθε μας στιγμή, είναι πως δεν είμαστε κοινωνία με ημερομηνία λήξης, ακολουθούν κι άλλοι, κι αυτοί οι άλλοι καλύτερα είναι να μας ευγνωμονούν παρά να μας οικτίρουν.
Γ.Σκαπέτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα