Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ενας Σάμιος για την Ζάκυνθο

Ο Μανόλης Βαρβούνης, αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο, είναι ένα από τα καμάρια της Σάμου, αφού σε νεαρή σχετικά ηλικία είναι ήδη αν.καθηγητής και έχει να επιδείξει μια συγγραφική "παραγωγή" αξιώσεων, τόσο ποσοτική όσο και κυρίως ποιοτική...
...εμείς από εδώ από το νησί του, που υπεραγαπά και επισκέπτεται συχνότατα, οφείλουμε να τον στηρίζουμε παντοιοτρόπως. Κι επειδή εγώ δεν έχω άλλο τρόπο, κι επειδή βρήκα στην ηλεκτρονική έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στα πολιτιστικά τούτη δω την κριτική του για ένα βιβλίο που αφορά την ΖΑΚΥΝΘΟ, είπα να αναδημοσιεύσω τιμητικά ένα απόσπασμα:
...

Μια διαχρονική μελέτη για τη Ζάκυνθο

Του Μ. Γ. Βαρβουνη*

Λουδοβίκος Σαλβατώρ, αρχιδούκας της Αυστρίας, Ζάντε. Τόμος 1, Ζάκυνθος 2007, εκδ. Μπάστα, σελ. 648.

Σε μια υποδειγματική και καλοδουλεμένη μετάφραση του κ. Ζαφείρη Ακτύπη, και σε μια πολυτελή έκδοση, διακρινόμενη για την καλαισθησία της, παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο πρώτος τόμος του μνημειώδους αυτού έργου για τη Ζάκυνθο, η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 1904. Ο συγγραφέας, αρχιδούκας Λουδοβίκος Σαλβατώρ (1847-1915), ήταν μέλος του αυτοκρατορικού οίκου των Αψβούργων και θείος του αυτοκράτορα Καρόλου Ι. Οι σπουδές του περιλάμβαναν μια σειρά διαφορετικών θετικών και θεωρητικών αντικειμένων, αναλόγων με τα πολλά και ποκίλα ενδιαφέροντά του. Μετά την ολοκλήρωσή τους, ο νεαρός ευγενής επιδόθηκε στα ταξίδια και στην ενδελεχή μελέτη των περιοχών που τον γοήτευαν, εκδίδοντας, κατά κανόνα στα τυπογραφεία της Πράγας, μια σειρά ανάλογων μεγάλων έργων.

Σχέσεις με επιφανείς

Τη Ζάκυνθο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1873, επανήλθε δε κατά την περίοδο 1901-1902, οπότε και ανέπτυξε σχέσεις με επιφανείς πνευματικές προσωπικότητες του νησιού, όπως ο Σπυρίδων δε Βιάζης και ο Λεωνίδας Ζώης. Το δίτομο βιβλίο του για τη Ζάκυνθο τυπώθηκε το 1904 σε δύο ταυτόχρονες και όμοιες εκδόσεις, στην Πράγα και στη Λειψία, περιλαμβάνει συνολικά 1.159 σελίδες, 347 εικόνες και 6 σχέδια και χάρτες, και αποτελεί βασικό βοήθημα για τη διαχρονική μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού, όπως έχει δείξει ο συστηματικός μελετητής του κ. Διονύσιος Σέρρας, ο λόγιος Ζακυνθινός εκδότης του σημαντικότατου περιοδικού «Επτανησιακά Φύλλα».

Εκδοτικό γεγονός

Για τους λόγους αυτούς, η μετάφραση του δυσεύρετου και σπάνιου αυτού έργου στην ελληνική γλώσσα, και μάλιστα με τις υψηλές προδιαγραφές της παρούσας έκδοσης, αποτελεί εκδοτικό γεγονός μεγάλης σημασίας, ιδίως για τις τοπικές μας σπουδές, που πρέπει να κάνει δικαίως υπερήφανους όλους τους συντελεστές του. Με χαρά και αυξημένες προσδοκίες θα περιμένουμε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της προσπάθειας, στην οποία αξίζει κάθε κρατική αρωγή, αλλά και η ολόψυχη συμπαράσταση τόσο των Ζακυνθινών όσο και ευρύτερα του αναγνωστικού κοινού της χώρας.

* Ο κ. Μ. Γ. Βαρβούνης είναι αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα