Το αντίδοτο στη κρίση
Αυτό κι αν είναι ελπιδοφόρο, αυτό κι αν είναι αντίδοτο που λέει και ο τίτλος της ανάρτησης... "πενία τέχνας κατεργάζεται", αλλά και τέχνας δεν εγκαταλείπει, καθώς μας πληροφορεί έρευνα-ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σχετικά με την αντιμετώπιση της στενότητας του χρήματος(όχι λόγω της παγκόσμιας κρίσης, αλλά γενικώς) :
Συνωστισμός σε δωρεάν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι σήμερα θα μπορούσατε να επισκεφθείτε δύο εκθέσεις, να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση, μια διάλεξη, ένα μάθημα αραβικών και να παραβρεθείτε σε μια γιορτή εγκαινίων χωρίς να πληρώσετε ούτε... ευρώ; Κι όμως, σύμφωνα με το forfree.gr, τον «πρώτο online οδηγό για τα τζάμπα της πόλης», όπως αυτοσυστήνεται, όλα αυτά –αλλά και άλλα πολλά– λαμβάνουν χώρα σήμερα, Κυριακή, στην Αθήνα και είναι... τζάμπα. Το site δημιουργήθηκε για να αποδείξει ότι στην Αθήνα δεν χρειάζεται να έχεις γεμάτο πορτοφόλι για να διασκεδάσεις. Οπως αναφέρει, μπορεί πολύ συχνά να μην το παίρνουμε είδηση, αλλά «καθημερινά διοργανώνονται στην πόλη εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εξορμήσεις στη φύση, θεατρικές παραστάσεις, πάρτι, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, εντελώς δωρεάν». Γι’ αυτό και μέσα σε λίγους μόνο μήνες λειτουργίας του, το forfree.gr σημειώνει μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες. «Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη», λέει στην «Κ» η Τόνια Καστριώτη, συνδημιουργός του site μαζί με την Πατρίτσια Μασουράκη. «Η σελίδα μετρά καθημερινά περισσότερα από 1.500 hits. Φαίνεται ότι πιάσαμε τον παλμό και την ανάγκη της εποχής». Οι Ελληνες πάντως φαίνονται αποφασισμένοι να μην «κόψουν» από τον πολιτισμό. Οπως λέει στην «Κ» η παραγωγός του «Μελωδία», Σοφία Φατούρου, υπεύθυνη και των κινηματογραφικών avant premiere που διοργανώνει ο σταθμός, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αισθητά η συμμετοχή των ακροατών στους διαγωνισμούς με έπαθλα προσκλήσεις. «Εκεί που κάποτε έπαιρναν τηλέφωνο πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι, βλέπουμε σήμερα ότι πολύς κόσμος –και κυρίως πάρα πολλοί φοιτητές– περιμένουν πώς και πώς να δώσουμε προσκλήσεις ώστε να καταφέρουν να παρακολουθήσουν ένα έργο σε πρώτη προβολή ή μια καλή θεατρική παράσταση, ή ακόμα και να κερδίσουν ένα βιβλίο». Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτει η ίδια, «πως ενώ παλαιότερα οι ακροατές συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για τις κινηματογραφικές avant premiere, ώστε “να το δουν πρώτοι”, σήμερα συμμετέχουν απλά... για να το δουν. Ο κόσμος δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που τον ενδιαφέρουν», καταλήγει.
Τούτο σημαίνει πολλά, αφού ο ΄Ελλην μπορεί να ζει πάνω-κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά την αγωγή της ψυχής του και τον πολιτισμό του τον θέλει και τον αποζητεί, έστω και στα...δωρεάν. Αυτό έχει και μια επιπλέον αξία, με την έννοια ότι θέλει το έξω του, δεν κλείνεται, δεν απομονώνεται, συγχρωτίζεται, "κοινωνεί"με άλλους.
Αυτό είναι αρετή στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, κι όσο μπορούμε να το επιδιώκουμε άπαντες αδέρφια αναγνώστες. Αμήν!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα