Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Χάθηκε το φιλότιμο(αλλιώς εμπιστοσύνη)

Ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης, έχει σαν αφορμή, την αιτία της ευτυχίας και της αισιοδοξίας των φίλων και εταίρων Δανών, που είδε για μια ακόμη φορά το φως της δημοσιότητας υπό την μορφή ευρωβαρόμετρου και που είναι(η αιτία) η εμπιστοσύνη όπως θα διαβάσετε στη σχετική μεταφορά του δημοσιεύματος από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που το πήρε από το Ρώϊτερς. Κάτι που φυσικά δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα ερεύνης στη χώρα μας, μια που εδώ έχει εκλείψει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής, το φιλότιμο που είναι(ήταν) νομίζω εφάμιλλο αν όχι συνώνυμο αυτής της αίσθησης εμπιστοσύνης. Διότι όταν υπάρχει φιλότιμο και αλληλοσεβασμός, όλα γίνονται και όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. ΄Οπως λοιπόν καλύτερα εμού ξέρετε το φιλότιμο έχει χαθεί προ πολλού, όπως χάθηκε και η εντιμότητα που το συνοδεύει, όπως χάθηκε κι η αγιοσύνη, όπως χάθηκε τελικά(για να το κάνω και ρίμα)και η εμπιστοσύνη! Από τη μια οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σπεύδουν να σώσουν τις τράπεζες και το σύστημα, αφήνοντας χρόνια τώρα χωρίς αντιμετώπιση τη φτώχεια των εκλογέων τους, την ακρίβεια και τόσα άλλα, όπως χαρακτηριστικά δείχνει το σκίτσο στην πρώτη φωτογραφία(των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς αλλού...καταβρέχουμε).
Από την άλλη οι πατάτες του κυβερνητικού μηχανισμού διαδέχονται η μια την άλλη και όχι μόνο το φιλότιμο, αλλά χάθηκε εδώ και η τσίπα, όταν αυτό που θεωρείται μη αναγκαίο την επομένη αποφασίζεται, όταν πρωθυπουργός, υπουργοί, και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι κρύβονται από χωρίου εις χωρίον κανονισμών, νόμων και διατάξεων, για να γλυτώσουν την κατακραυγή κι αυτός ο κόσμος που όπως λέει κι ο στιχουργός" ...σαν κοπάδι αλαφιασμένος τριγυρνά, μήπως έχουμε κάτι να πούμε, ε όχι δα, εμείς να,να,να..." παρακολουθεί με ανάμικτα συναισθήματα άγχους για την επιβίωση, οργής για την κοροϊδία, απέχθειας για όσα αποκαλύπτονται και αποστροφής από αυτό που κατ΄ ευφημισμό ονομάζεται πολιτική, τα τεκταινόμενα.
Με τα όσα γίνονται σε αυτή τη χώρα και με την απουσία σχεδίου και προοπτικής θα μπορούσαν να γελάνε ακόμη και τ΄ άλογα, σαν κι αυτό της φωτογραφίας, αλλά όταν ...
νοιώθεις στο κεφάλι σου πάνω ένα βράχο, να σε πλακώνει και να σου λυγίζει την αξιοπρέπεια, όταν δεν ξέρεις πού να στραφείς και πού να στηρίξεις τις ελπίδες σου, όταν δεν διακρίνεις στο βάθος αυτού του τούνελ όχι έξοδο, όχι φως, αλλά ούτε καν μια ένδειξη για το μήκος του, πώς και σε ποιόν να έχεις εμπιστοσύνη αδελφέ εν Ευρ.Ενώσει Δανέ;
΄Ενας μόνο σε αυτή τη χώρα δεν καταλαβαίνει τίποτα(και δεν κατάλαβε ποτέ εδώ που τα λέμε) και συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του, ο εικονιζόμενος, που έγινε προ ημερών 90 χρονών. Δυστυχώς, στο πρόσωπο του εικονιζομένου, ποτέ δεν μπόρεσα, ούτε φυσικά και τώρα μπορώ, να δείξω ή να αντλήσω εμπιστοσύνη, άρα δεν μπορώ ούτε και να αισιοδοξώ από την είσοδό του στην... "αιωνιότητα".
Ιδού λοιπόν τα Δανικά χαρακτηριστικά, που παράγουν εμπιστοσύνη:

Η εμπιστοσύνη κάνει τους Δανούς τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

Η εμπιστοσύνη συνδέεται πέρα από την οικονομία και με την καλύτερη λειτουργία του δικαστικής εξουσίας και την εύρυθμη εκπαίδευση.

Reuters

Σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο της κατάθλιψης. Ωστόσο, έρευνες του δείχνουν ότι οι Δανοί είναι οι ευτυχέστεροι άνθρωποι στον κόσμο και αυτό χάρη σε έναν βασικό παράγοντα - την εμπιστοσύνη.Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια τα 5,5 εκατ. Δανών βρίσκονται πάντα στην κορυφή της ευτυχίας, σύμφωνα με τον Δείκτη Αυτοπροσδιορισμού Ικανοποίησης Ζωής αλλά και βάσει ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan.Ο συγκεκριμένος λαός - που συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πιο ευκατάστατων - διατηρεί μια παράδοση στην ισότητα και την εμπιστοσύνη, με τέτοιο τρόπο που δεν συνηθίζεται.Η ωφέλειας που προκύπτει από αυτήν την εμπιστοσύνη καθρεφτίζεται στο Χρηματιστήριο της Δανίας. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει ξεφύγει από το «μακελειό» των παγκόσμιων αγορών, αλλά πάνω από πέντε χρόνια βρίσκεται στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Άλλωστε, μέσα στην θύελλα της οικονομικής κρίσης, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εγγυήθηκαν απεριόριστη εγγύηση στις καταθέσεις.Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) εξηγεί την ευτυχία των Δανών στο γεγονός ότι καταναλώνουν ένα σχετικά ίσο μερίδιο του πλούτου τον οποίο παράγουν αλλά και στο γεγονός ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον."Η Δανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων της. Σε άλλα κράτη, οι άνθρωποι είναι πιο κυνικοί απέναντι στις κυβερνήσεις, τις δουλειές και τους συνανθρώπους τους», δήλωσε στο BBC, η Ιουστίνη Φίσερ, οικονομολόγος του OECD

Ο Δανός διπλωμάτης Κλάβς Χολμ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος έχει συνδιάσει την χώρα του με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, την Μικρή Γοργόνα και το Τίβολι Γκάρντεν. «Αυτό που δεν βλέπουν είναι ότι η χώρα αυτή έχει μοναδικές αξίες», τονίζει και προσθέτει: «Οι Δανοί είναι οι Ευτυχισμένοι Άνθρωποι. Γιατί;». Εξηγεί επίσης ότι ο λαός αυτός βρίσκει μικρές απολαύσεις σε απλά πράγματα, όπως το κολύμπι στο λιμάνι μια καλοκαιρινή ημέρα, το οποίο οπουδήποτε αλλού θα έμοιαζε επικίνδυνο.Μια γυναίκα που κάνει ποδήλατο στους δρόμους της Κοπεγχάγης δείχνει ότι σημαίνει πολλά για αυτήν η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο.Το Σάμσο, νησί της Δανίας, του οποίου οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν αναπτύξει μια αυτάρκεια στις ανανεώσιμες πηγές, αποτελεί ένα παράδειγμα του αισθήματος της εμπιστοσύνης.Δεν είναι απόλυτα σαφές πώς οι Δανοί κατάφεραν να εμπιστεύονται σε τέτοιο βαθμό ο ένας τον άλλον, πιθανόν έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, δηλώνει ο Κρίστιαν Μπγιόρνσκοβ, καθηγητής Πανεπιστημίου."Πιστεύουμε ότι η καταγωγή του συναισθήματος αυτού εντοπίζεται πολύ πίσω στον χρόνο. Ίσως ακόμα και στην εποχή των Βίκινγκς», ισχυρίζεται ο καθηγητής συμπληρώνοντας βέβαια ότι πρόκειται για εικασίες.

Ως ένδειξη, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι απόγονοι αυτών των Σκανδιναβών που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα είναι γενικά οι πιο πιστοί Αμερικανοί του σήμερα.Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη σημειώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπιστοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης. «Αν εμπιστεύεσαι κάποιον στις συναλλαγές; των αγορών, τότε έχεις χαμηλότερες απώλειες και κόστη. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις συμβόλαια, αν βασίζεσαι στην εμπιστοσύνη του λόγου».Ο καθηγητής Κρίστιαν Μπγιόρνσκοβ συνδέει την εμπιστοσύνη πέρα από την οικονομία και με την καλύτερη λειτουργία του δικαστικής εξουσίας και την εύρυθμη εκπαίδευση.Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη επεξεργάζεται από το 2007 την συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη στατιστικών δεδομένων πέρα από τις συμβατικές οικονομικές μετρήσεις.

www.kathimerini.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα