Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Προς ταξιδιώτες και οδοιπόρους

Τώρα θα μου πεις αυτοί που άρχισαν ήδη τις διακοπές τους,και είναι οι περισσότεροι έως όλοι, μια κι ο μήνας(και θεός, κατά το γνωστό νεοκυματικό άσμα με την Ρένα Κουμιώτη) Αύγουστος, είναι-πώς να το κάνουμε-πάντα στη μόδα των διακοπών, πού θα διαβάσουν αυτά που γράφεις; Ε, δεν πειράζει, όσοι δεν έφυγαν ακόμη κι όσοι σερφάρουν ακόμα και στις διακοπές, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες. Το βρήκα, το προσυπογράφω, το μεταφέρω και παρακαλώ δια την εμπέδωσίν του:

Ο «πράσινος» ταξιδιώτης

Οικολογικές διακοπές χωρίς Ι.Χ. και πλαστικές σακούλες στις ακρογιαλιές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr

«Στις διακοπές αποφεύγω να παίρνω μαζί μου αυτοκίνητο. Χρησιμοποιώ τα τοπικά λεωφορεία που διαθέτουν τα νησιά. Πολλές φορές μετακινούμαι με ποδήλατο. Νοικιάζω αυτοκίνητο μόνο όταν είναι απαραίτητο». Η κ. Όλγα Κωνσταντέλου, εθελόντρια της Greenpeace, ακολουθεί «πράσινες» συνήθειες κάθε καλοκαίρι στις διακοπές της, προσπαθώντας να μην επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον.

Όπως προσθέτει, υπάρχουν και πολλές άλλες οικολογικές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει κανείς στις διακοπές. «Οι περισσότερες μάλιστα είναι πολύ απλές. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνω στην παραλία, προτιμώ να έχω μαζί μου μία πάνινη τσάντα ή ένα σακίδιο για να μεταφέρω τα πράγματά μου αντί για πλαστική σακούλα. Επιπλέον, για τις μικροσυσκευές που κουβαλάω έχω φροντίσει να εφοδιαστώ με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες».

Οι γόπες και τα σκουπίδια που αφήνουν στις παραλίες οι παραθεριστές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, που έχουν μάλιστα συνέπειες στην πανίδα των νησιών ή άλλων περιοχών. «Τα αποτσίγαρα είναι δηλητήριο για τα πουλιά και τα ψάρια που τα τρώνε. Το ίδιο θανατηφόρες μπορεί να αποδειχθούν οι πλαστικές σακούλες για χελώνες ή άλλα θαλάσσια ζώα», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη Δικτύου Δράσης Καταναλωτών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Ναταλία Τσιγαρίδου.

Πριν από μία 4ετία, σε μία γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού 1.493 ελληνικών ακτών, είχαν συλλεγεί 69 κιλά γόπες, περίπου 270 κιλά πλαστικές σακούλες και 61 κιλά πλαστικά καλαμάκια. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων παρασύρεται από τον αέρα ή τα κύματα και καταλήγει στη θάλασσα.

Η κ. Ντόρα Πετρουλά, συνεργάτις της WWF στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή, τονίζει από την πλευρά της πως οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν στις διακοπές τις «πράσινες» συνήθειες που ακολουθούν όταν βρίσκονται στις πόλεις. Δηλαδή πρέπει να μειώνουν όσο μπορούν τη χρήση του κλιματιστικού και να μην αφήνουν τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Μία ακόμη συμβουλή που δίνει στους πολίτες, ειδικά σ΄ αυτούς που κάνουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, είναι να χρησιμοποιούν με σύνεση το νερό. Για παράδειγμα οι υπεύθυνοι της WWF προτείνουν στους παραθεριστές, κατά την παραμονή τους σε κάποιο ξενοδοχείο, να ζητούν να μην τους αλλάζουν τα σεντόνια και τις πετσέτες σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.


...είμαστε ωραίος τόπος, ο ομορφότερος, τον σέβονται και τον αναγνωρίζουν όλοι στα πέρατα του κόσμου, εμείς δεν πρέπει να τον "διαχειριζόμαστε" με σεβασμό;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα