Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Ονομασία με φυλετικό προσδιορισμό


Ευτυχώς εμείς εδώ-στη Σάμο- δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, γιατί έχουμε τόσα άλλα, που κυριολεκτικά ένα τέτοιο θα μας έλειπε. ΄Εχουν κάποιοι απ΄ ότι φαίνεται όμως στη Λέσβο της περιφέρειάς μας και ξεκίνησαν έναν αγώνα, βάζοντας απέναντί τους μια ολόκληρη "κοινότητα" αυτής των ομοφυλόφιλων γυναικών και για όλα φαίνεται να φταίει η ποιήτρια Σαπφώ, που έχει υιοθετηθεί από την εν λόγω κοινότητα, λόγω των σεξουαλικών της προτιμήσεων. Διαβάστε το δημοσίευμα κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί και στην περίπτωση ένας ανάλογος διαμεσολαβητής σαν τον κ. Νίμιτς να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια κοινά αποδεκτή ονομασία με φυλετικό ή σεξουαλικό προσδιορισμό:
Μάχη για το όνομα της Λέσβου
Ασφαλιστικά μέτρα από κατοίκους του νησιού για τη χρήση των παραγώγων της λέξης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού esaltou@dolnet.gr
▅ «Πρόκειται για έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε εμείς για πρώτη φορά. Αντίθετα τον υιοθετήσαμε από τα ξένα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κινήματα, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία», δηλώνει η εκπρόσωπος της κοινότητας, κ. Ευαγγελία Βλάμη
Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) κατέθεσαν τρεις κάτοικοι της Λέσβου, διεκδικώντας την...αποκλειστικότητα στο όνομα του νησιού για τον προσδιορισμό των καταγόμενων από τη Λέσβο. Ζητούν να απαγορευθεί και να αποσυρθεί η χρήση των λέξεων λεσβία και λεσβιακή. Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Νouvel Οbservateur». Όπως υποστηρίζουν οι τρεις Λέσβιοι, η χρήση της λέξης με στόχο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων γυναικών «προσβάλλει παρανόμως την ιστορική και γεωγραφική ταυτότητα και προσωπικότητά τους». Μάλιστα στο περιοδικό ενός εκ των τριών προσφευγόντων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε ως Λέσβιοι σ΄ ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο θεωρούμε ότι υποκρύπτει μία απρόκλητη επιθετικότητα ή ρατσισμό κάποιων ιδιόρρυθμων ατόμων εναντίον όσων δεν χαρακτηρίζονται από αντίστοιχες ιδιορρυθμίες...». Ο εκδότης του περιοδικού, κ. Δημήτρης Λάμπρου, είπε στα «ΝΕΑ» ότι ο όρος «λεσβία» χρησιμοποιείται από την ομοφυλοφιλική κοινότητα αυθαίρετα, καθώς «στρεβλώνει την αρχαία αληθή και ιστορική σημασία της και δημιουργεί στους κατοίκους της νήσου καθημερινά προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή. Γινόμαστε αντικείμενο κοινωνικού περίγελου. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο άκουσμα της καταγωγής μας "Λέσβιος" ή "Λεσβία" ο κόσμος κοροϊδεύει». Συμπληρώνει δε ότι τα δικαιώματα των γυναικών αυτών είναι απολύτως σεβαστά. «Δεν είμαστε εχθρικοί στην ιδιαιτερότητά τους. Τα ασφαλιστικά μέτρα είναι μία καθαρά αμυντική στάση, αφού αισθανόμαστε ότι κλέβουν κάτι δικό μας. Το μόνο που θέλουμε είναι να πάψουν να προσδιορίζονται με το δικό μας όνομα».
Από την πλευρά τους, μέλη της ΟΛΚΕ μιλούν για γελοιότητες. «Πρόκειται για έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε εμείς για πρώτη φορά. Αντίθετα τον υιοθετήσαμε από τα ξένα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κινήματα, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία», δηλώνει η εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Ευαγγελία Βλάμη. Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται από την ΟΛΚΕ ως ακραία εθνικιστική. «Και μάλιστα σήμερα, το 2008, που προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές έχουμε με την ελληνική κοινωνία και να έρθουμε κοντά με όλους. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας αφαιρεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
«Από τη Σαπφώ»
Ο όρος, όπως τονίζουν τα μέλη της κοινότητας, έχει κατοχυρωθεί εδώ και χρόνια «πιθανότατα με αφορμή τη Λεσβία λυρική ποιήτρια Σαπφώ, η οποία εκτιμάται ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τις μαθήτριές της. Δεν νομίζουμε πάντως ότι υπάρχει ταύτιση των γυναικών με διαφορετικό σεξουαλικό προσδιορισμό με τους κατοίκους του νησιού. Ακόμη και στη γραφή, η λέξη που μας χαρακτηρίζει γράφεται με μικρό "λ", ενώ η άλλη που αναφέρεται στους κατοίκους του νησιού με κεφαλαίο», δηλώνει η κ. Άντρεα Γκίλμπερτ, μέλος της ΟΛΚΕ και εκπρόσωπος του «Αthens Ρride 2008». Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 10 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου και θα αποφασιστεί για το αν οι όροι «λεσβία» και «λεσβιακή» θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τις γυναίκες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. «Κι αν η απόφαση μας δικαιώσει, θα προσφύγουμε και στα διεθνή δικαστήρια για να απαγορευθεί η χρήση της λέξης και από τις ξένες οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Λάμπρου.
Παλιά ιστορία
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο όρος «λεσβία» εγείρει έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας. «Πριν από αρκετά χρόνια ένας πολίτης θεώρησε ότι η λέξη, όταν προσδιορίζει τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, είναι υβριστική και κατέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας μάταια να κλείσει το γκέι περιοδικό που χρησιμοποιούσε κατά κόρον τον όρο», λέει η κ. Βλάμη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα