Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Αντε να τα διακοσαρίσουμε!


Η Jeanne Calment θεωρείται ως η γυναίκα που έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1875 και πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 χρόνων και 164 ημερών. Συνάντησε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ στα 14 χρόνια της και παραβρέθηκε στην κηδεία του Βίκτωρος Ουγκώ το 1885. Η μητέρα της, ο πατέρας της και ο αδερφός της έζησαν 86,93, και 97 χρόνια αντίστοιχα Θα ζούμε υγιείς ώς τα 120!
Εξερευνώντας τους μηχανισμούς της γήρανσης και της μακροζωίας
Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν τα γονίδια της μαγιάς να ζήσουν 10 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο. Έτσι πιστεύουν πως άνοιξε ο δρόμος και για την ανθρώπινη...
αθανασία
800 χρόνια. «Τόσο πολύ θα ζούμε στο απώτερο μέλλον». Ο Αμερικανός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Βάλτερ Λόνγκο, γνωρίζει ότι μπορεί να κατηγορηθεί από συναδέλφους του ως αιρετικός, αλλά είναι απόλυτος: «Το να φτάσουμε να ζούμε 10 φορές περισσότερο απ΄ όσο σήμερα δεν είναι ένας ευσεβής πόθος, αλλά μια αναπόφευκτη πραγματικότητα». Ζωή χωρίς όριο! Πριν από λίγο καιρό, ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό του, έκανε τον ίδιο και τους συνεργάτες του να διαλαλούν πως «άνοιξε ο δρόμος για να καταργήσουμε τα όρια ζωής- όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε κάθε έμβιο οργανισμό». Η ομάδα του Λόνγκο, λοιπόν, πήρε μια ομάδα από κύτταρα μαγιάς σαν και εκείνη που χρησιμοποιούν οι ζυθοποιοί και οι αρτοποιοί. Από το DΝΑ των κυττάρων διέγραψαν δύο γονίδια τα οποία είναι γνωστά με τις ονομασίες RΑS2 και SCΗ9 και τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της γήρανσης στη μαγιά και για την πρόκληση καρκίνου στους ανθρώπους.

ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΝΑΜΕ; Και γιατί δεν ζούμε για πάντα; Μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά σχετίζεται με το παράδειγμα του αυτοκινήτου. Αξίζει 15.000 ευρώ, αλλά σε ένα ατύχημα υφίσταται ζημιές ύψους 10.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του δεν το σκέφτεται πολύ και αποφασίζει να μην το πάει στο συνεργείο. Με τα χρήματα που θα έδινε για την επισκευή θα πάρει άλλο, καινούργιο. Η θεωρία που θέλει τα γονίδια να «εγκαταλείπουν» ένα παρηκμασμένο σώμα διατυπώθηκε στη δεκαετία του 1970 από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, Τομ Κίρκγουντ. Υπάρχει όμως και η αιρετική άποψη, που λέει ότι τα γονίδιά μας είναι προγραμματισμένα από τη φύση τους ώστε να διακόπτουν τη ζωή σε μια δεδομένη στιγμή και να απαλλάσσουν τον πληθυσμό από τα γηρασμένα άτομα, για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος για τους νεώτερους. Είναι προγραμματισμένη και αλτρουιστική διαδικασία. Ο Βάλτερ Λόνγκο, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, υποστηρίζει ότι «οι οργανισμοί που έχουμε μελετήσει επί χρόνια πεθαίνουν πριν από την ώρα τους, με σκοπό να εμφανιστούν στη θέση τους νέοι απόγονοι, καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον». Ο ίδιος επιστήμονας θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία υπαγορεύεται από τη φυσική επιλογή, όμως δεν παύει να προκαλεί ειρωνικά σχόλια από τους περισσότερους ειδικούς.

ΣΧΟΛΙΟ; Καταρχήν πρόκειται για πειράματα, επιστημονικά μεν, αμφισβητούμενα δε όπως διαβάσατε. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η μαγιά της μπύρας ή του ψωμιού δεν το ξέρω, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δικιά μας η "μαγιά" να αντέχει περισσότερο. Από την άλλη βέβαια είναι αυτές οι πικρές διαπιστώσεις ότι τελικά υπάρχει κάποιος προγραμματισμός με τα γονίδιά μας, κάτι σαν ημερομηνία λήξης ας πούμε, να μας αφήνουν χρόνους(μαζί κι εμείς) ώστε να γίνεται η απαιτούμενη ανανέωση. Αυτό που με παρηγόρησε αρκούντως ήταν ο χαρακτηρισμός "προγραμματισμένη και αλτρουϊστική διαδικασία. Ας είμαστε λοιπόν αλτρουϊστές όπως και...ρεαλιστές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα