Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ναι στο έθιμο, όχι στον θάνατο


Μέρες Πάσχα και το έθιμο επανέρχεται όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στα νησιά, για να υπενθυμίσει την παράδοση μέσα από την ιστορικότητά του. ΄Οπως συμβαίνει με όλα τα ειωθότα, έχει κι αυτό τα όριά του, τα οποία όταν παραβιάζονται συμβαίνουν οι ακρωτηριασμοί και οι θάνατοι, όπως συνέβη δυστυχώς και φέτος στο νησί, πρώϊμα με τον θάνατο του 19χρονου στη Χώρα. Κάποιοι υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση του εθίμου, λόγω ακριβώς της επικινδυνότητας και τών όσων συμβαίνουν κάθε χρόνο. Εγώ δεν μπορώ να είμαι κάθετος με τίποτα, ούτε με την διατήρηση της παράδοσης, ούτε και με αυτό καθεαυτό το έθιμο. ΄Οταν τηρούνται οι ισορροπίες και οι όροι του παιχνιδιού, κάθε παιχνιδιού όλα γίνονται και όλα αποφεύγονται. Καλό Πάσχα, καλό έθιμο, με προσοχή, ορίστε και ένα σχετικό δημοσίευμα που βρήκα, περί το εμπόριο και τα τεχνάσματά του:
Βεγγαλικά με... σαντιγί
«Συνταγή» επιτυχίας βρήκαν επιτήδειοι διακινητές παράνομων πυροτεχνημάτων, που χρησιμοποιούν για προκάλυμμα καταστήματα υπεράνω υποψίας «E» 19/4
Κανταϊφια και γαλατομπούρεκα, που κάνουν... μπαμ, μπουκάλια με γάλα, που προκαλούν... εκρηκτικές καταστάσεις, βιβλία, η ανάγνωση των οποίων βάζει σε περιπέτειες... Εγινε κι αυτό. Χιλιάδες από τα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, που κατασχέθηκαν έως τώρα, πωλούνταν σε ζαχαροπλαστεία, κρυμμένα κάτω από τούρτες (!), σε πρατήρια γάλακτος, ακόμη και σε βιβλιοπωλεία! Το βάρβαρο, για πολλούς, έθιμο, έρχεται από τα βάθη των χρόνων, όχι πάντα με επιτυχία, να κρυφτεί πίσω από «αθώες» βιτρίνες. Ενδεικτικές περιπτώσεις οι κατασχέσεις και συλλήψεις των ημερών.
Από την Κίνα... ντοπάρονταιοι φανατικοί του εθίμου
Εφέτος, όμως, κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στην τακτική των αστυνομικών Αρχών, που ψάχνουν για βεγγαλικά ακόμη και σε... κρεοπωλεία! Το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι αξιωματικοί ότι όσες κατασχέσεις και να επιτύχουν τα πυροτεχνήματα που θα στείλουν -στην καλύτερη περίπτωση- πολλούς στα νοσοκομεία, που θα ακρωτηριάσουν και θα τραυματίσουν βαριά η ελαφρά θα υπάρχουν τις μέρες του Πάσχα .Κοντά στα ήδη γνωστά από το μέτωπο των πυροτεχνημάτων, ως και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, εφέτος παρατηρείται μεγάλη εισαγωγή παντός είδους βεγγαλικών από τη χώρα της... Σου Λι, που «ντοπάρουν» τους φανατικούς του εθίμου!

1 σχόλια:

Τη 4/25/2008 , Ο χρήστης Blogger DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Καλή Ανάσταση κε Γιώργο!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα