Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Στέλιος για πάντα

Όφειλόμενη η τιμή και μακάρι τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν και για άλλους που έφυγαν, όχι μόνο για να θυμούνται αυτοί που έζησαν στην εποχή τους, αλλά κυρίως να περάσει στους νέους ανθρώπους αυτή η ιστορία, που δεν αφορά μόνο στενά το ελληνικό τραγούδι και τις "τάσεις" του, αλλά μέσα απ΄ αυτά τα αφιερώματα, βγαίνει ανάγλυφη και η νεώτερη ιστορία, αναδεικνύοντας την προσφορά αυτών των ανθρώπων στην παρηγόρια, την ψυχική υποστήριξη και φυσικά την ψυχαγωγία του λαού. Είναι επίσης μια ευκαιρία να γίνουν οι συγκρίσεις με τα τραγούδια "λάϊτ" και με ημερομηνία λήξεως, της εποχής αυτής που ακούγονται(;) και να βγαίνουν τα αναγκαία συμπεράσματα. 'Οσοι τυχεροί βρίσκεστε στην Αθήνα αυτό το διάστημα κάντε μια βόλτα...

Τ' αχνάρια ενός μύθου...
Τα αγαπημένα του μουσικά όργανα, το τάβλι, τα κομπολόγια του, ένα ντοκιμαντέρ, συζητήσεις για την προσφορά του και τραγούδια του από 5 έως 10 Μαϊου στο Γκάζι
Ο καλλιτέχνης, αλλά και ο άνθρωπος Στέλιος Καζαντζίδης σκιαγραφείται μέσα από το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνεται από τις 5 έως τις 10 Μαϊου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. «Στέλιος Καζαντζίδης: Τ αχνάρια ενός μύθου...» είναι ο τίτλος του επταήμερου αυτού κύκλου εκδηλώσεων που επιχειρεί να παρουσιάσει γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του κορυφαίου λαϊκού μας βάρδου που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου επτά χρόνια. Οι εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, θα είναι χωρισμένες σε ξεχωριστές ενότητες, όλες όμως θα έχουν τον ίδιο στόχο: την παρουσίαση του φαινομένου Στέλιος Καζαντζίδης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του τραγουδιστή. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα αγαπημένα του μουσικά όργανα, την κιθάρα και τη λύρα του, τα σύνεργα που χρησιμοποιούσε στο ψάρεμα -ήταν μία από τις μεγάλες του αγάπες-, το τάβλι, τα κομπολόγια, τις ταμπακέρες του, αλλά και αφίσες εποχής, φωτογραφίες και πορτρέτα του.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17.00 έως τις 23.30.
Παράλληλα, όλες τις ημέρες του αφιερώματος θα προβάλλονται αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ «Στέλιος Καζαντζίδης: Τ αχνάρια ενός μύθου» σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάνου Υφαντή και καλλιτεχνική επιμέλεια του Τάσου Μπιρσίμ. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, το οποίο βασίζεται σε εξιστόρηση της Βάσως Καζαντζίδη και στο προσωπικό αρχείο του τραγουδιστή, φωτίζονται άγνωστες πλευρές της ζωής του.
Το μεγάλο ταλέντο του Στέλιου Καζαντζίδη, η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, η βαθιά σχέση που είχε αναπτύξει με το κοινό, αλλά και η εικόνα που έχει η σημερινή νεολαία για εκείνον, είναι κάποια από τα θέματα που θα αναλυθούν στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος. Εισηγητές θα είναι ο Γιώργος Λιάνης, ο Γιώργος Λεκάκης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ θα συντονίζει ο Πάρις Μήτσου. Ενα αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μουσική. Ετσι, λοιπόν, στο πλαίσιο του επταημέρου θα δοθούν μουσικές παραστάσεις υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θανάση Πολυκανδριώτη και 16μελή ορχήστρα, οι μουσικοί της οποίας προέρχονται από τον Καλλιτεχνικό Μουσικό Σύλλογο «Οι Επόμενοι».
Αξέχαστες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη θα τραγουδήσουν οι Θέμης Αδαμαντίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Δήμου, Δημήτρης Κατοίκος, Γιώργος Μαργαρίτης, Δημήτρης Μπάσης, Πίτσα Παπαδοπούλου και Μπάμπης Στόκας. Μαζί τους θα είναι οι Χρηστάκης Αναστασίου και Αγγελος Παναγάκης.
«ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
«Εύχομαι να είναι η αρχή. Και ελπίζω ότι σύντομα το ετήσιο τιμητικό αφιέρωμα, ως θεσμός, θα σκαλίζει μνήμες, θ' αφυπνίζει συνειδήσεις και θα επανατοποθετεί το λαϊκό τραγούδι στο βάθρο του», υπογραμμίζει η Βάσω Καζαντζίδη και συμπληρώνει με νόημα: «Εύχομαι να υπάρξει συνέχεια. Και ελπίζω σύντομα να μάθουμε τον χώρο που θα στεγάσει την πολυσήμαντη πορεία του και θα στεγάσει Εκείνους που το υπηρέτησαν. Για να "ξανασμίξει" ο Καζαντζίδης με τον Μπιθικώτση, τον Αγγελόπουλο... και να "μηνύσουμε" της Παπαγιαννοπούλου, του Τσιτσάνη, του Πυθαγόρα, του Μητσάκη... πού θα τους "βρίσκουν" για να τους "δείχνουν" τα "καινούργια" τους».
«EΘΝΟΣ» 25/4 Αναστασία Κουκά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα