Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Να προσέχουμε για να έχουμε


Λειψυδρία στο 34% της χώρας
«EΘΝΟΣ» 2/2
Στο «κόκκινο» λόγω έλλειψης νερού βρίσκεται το 34% περιοχών της χώρας, κυρίως νησιών του Αιγαίου, ενώ το 49% αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο.
Τη θλιβερή αυτή αναφορά έκανε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης κ. Κων. Κοσμάς κατά την έναρξη της ημερίδας «υδάτινοι πόροι: υπόγεια νερά και περιβάλλον», που διοργάνωσε χθες η Νομαρχία Αθηνών. Ο κ. Κοσμάς «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι στην έλλειψη νερού δεν συντελούν μόνο οι κλιματολογικές αλλαγές, αλλά κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή, η κακή διαχείριση της γης, η υπερβολική άρδευση κι η χρήση λιπασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι πολύ συχνά αλλάζουν οι χρήσεις των καμένων εκτάσεων. Ακολούθως ο καθηγητής του γεωπονικού πανεπιστημίου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βοιωτία, η οποία, ενώ είναι μια περιοχή κατάλληλη για καλλιέργειες και με καλό υδροφόρο ορίζοντα, σχεδιάζεται να γίνει βιομηχανική ζώνη.
ΣΧΟΛΙΟ: Μπορεί φέτος να έριξε αρκετή βροχή-σε σχέση με πέρυσι όχι γενικά-αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αδήνουμε να τρέχει επαναπαυόμενοι στην επάρκειά του. Γιατί δεν είναι μόνο να βρέξει η χρονιά ή όχι, είναι κατά βάση ζήτημα διαχείρισης που, εδώ που τα λέμε δεν κάνουμε και την καλύτερη, από πηγής μέχρις καταναλώσεως, εντάξει; Εσένα λέω κυρα-Σοφία που μέρα νύχτα πλένεις την αυλή...εσένα λέω επαγγελματία που έχει τη βρύση στο νεροχύτη και τρέχει για να μην την ανοιγοκλείνεις...εσένα λέω...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα