Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008

Τη Γη θα την σώσουν μόνο οι τρελοί


"Τρελές" ιδέες για ένα ανθρώπινο μέλλον
Πέντε λύσεις για καθαρή ενέργεια και λιγότερα τοξικά στο περιβάλλον, που φαντάζουν παρανοϊκές, προτείνουν οι επιστήμονες
The Guardian
Τρελές ιδέες αλλά λογικοί επιστήμονες μάς υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον… Τι μπορεί να θεωρηθεί «παλαβή ιδέα» στη σύγχρονη επιστήμη; Μάλλον τίποτα. Αυτό, τουλάχιστον, διδάσκει η μέχρι σήμερα πορεία της επιστημονικής αναζήτησης. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ότι κάποτε ένας άνθρωπος θα περπατούσε στο φεγγάρι ή ότι θα φτιάχναμε μηχανές που θα μπορούσαν να «φωτογραφίζουν» τον εγκέφαλό μας ενώ λειτουργεί. Ολες αυτές οι «τρελές ιδέες» σήμερα αποτελούν πραγματικότητα. Η επιστημονική αναζήτηση είναι κατά κύριο λόγο προνόμιο των τολμηρών που δεν φοβούνται να προτείνουν ακόμα και το πιο παράλογο για να βρουν λύση σε κάθε πρόβλημα.Τέτοιες - εκ πρώτης παράλογες - είναι και οι λύσεις που ακολουθούν. Η θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα, ίσως, μελλοντικά να θερμαίνει ολόκληρα κτίρια. Μπορεί τα φορτηγά να κινούνται με «καύσιμο» σοκολάτα και το δάπεδο πάνω στο οποίο περπατάμε να είναι καλυμμένο με τυρόγαλα. Απίστευτο; Ναι, μεν, αλλά ως φαίνεται αληθινό. Οι λύσεις αυτές μπορεί εκ πρώτης να προκαλούν γέλια και μοιάζουν παρανοϊκές ίσως, όμως, αποδειχθούν θαυματουργές. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε

1 Θέρμανση από το σώμα μας
Στη Στοκχόλμη πρόκειται να αιχμαλωτίζουν τη θερμότητα που αποβάλλει το σώμα των επιβατών που επισκέπτονται τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και θα θερμαίνουν με αυτή νερό, που θα διοχετεύεται σε διπλανό κτίριο γραφείων και θα το ζεσταίνει.

2 To πιο γλυκό καύσιμο...
Δεν είναι μυστικό ότι η σοκολάτα είναι από τα πιο καλά πράγματα που έχει η ζωή μας. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι τα υπολείμματα του γλυκού εδέσματος μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον λύνοντάς μας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη.

3 Θαυματουργά τα απόβλητα
Η «κοπρανοφοβία», η υπερβολική φοβία των ανθρώπινων περιττωμάτων, είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Στη Δύση θεωρούμε δεδομένο ότι τα προϊόντα της πέψης καταλήγουν στις σύγχρονες τουαλέτες και δεν τα ξαναβλέπουμε - ευτυχώς - ποτέ. Γιατί, όμως, πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλει ο πολιτισμός; Αραγε, μήπως, χάνουμε από τούτη την πρακτική;.

4 Αφθονο ζεστό νερό από τους δρόμους

Είναι κυριολεκτικά ένας φαύλος κύκλος αλλά η ολλανδική εταιρεία, Road Energy Systems, μπορεί και αποκομίζει από αυτόν οφέλη. Κατασκεύασε ένα οδόστρωμα με στρώμα ασφάλτου (καλό αγωγό της θερμότητας), κάτω από το οποίο υπάρχει δίκτυο σωληνώσεων από τις οποίες περνάει νερό. Το νερό απορροφά τη θερμότητα που δημιουργείται από τα αυτοκίνητα που κινούνται πάνω στο δρόμο καθώς και από τις ηλιακές ακτίνες.

5 Τυρόγαλα για γυαλιστερά δάπεδα
Σίγουρα πιστεύετε ότι οι τυροκόμοι και οι κατασκευαστές ξύλινων δαπέδων δεν έχουν και πολλά κοινά. Η πραγματικότητα, όμως, σας διαψεύδει. Ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ ανακάλυψε μια μέθοδο χρήσης τυρόγαλου για την επικάλυψη των δαπέδων. Η πρωτεΐνη του γάλακτος αποδείχθηκε καταπληκτικός παράγοντας σύνδεσης, που μπορεί να αντικαταστήσει όσα τοξικά διαλυτικά χρησιμοποιούνται σήμερα για την επικάλυψη των ξύλινων δαπέδων.
ΣΧΟΛΙΑ: Αυτές οι ιδέες δεν είναι καθόλου τρελές, είναι εναλλακτικές και βιώσιμες και πάνω απ΄ όλα είναι σωτήριες για το περιβάλλον. Κάτι για το οποίο πολλοί τυρβάζουν, αλλά λίγοι ασχολούνται σοβαρά(ναι, ακριβώς οι τρελοί, που λέγαμε). Ας μην ψάχνουμε λοιπόν λύσεις σε κυβερνήσεις, εταιρείες, αντιπροέδρους-νομπελίστες και άλλα τέτοια απατηλά. Η λύση είναι η δική μας ευαισθητοποίηση και η καθημερινή μας προσαρμογή στον στόχο αυτό.

1 σχόλια:

Τη 2/03/2008 , Ο χρήστης Blogger Πανόπτης είπε...

Ωραία, κι εγώ τρελή είμαι.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα