Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Καλομοίρης στο Πεκίνο


Γεφύρι από σίδηρο, ποτάμι από φωνές
Θεαματικός ο «Πρωτομάστορας», η νιτσεϊκή-βαγκνερική όπερα του Μανώλη Καλομοίρη, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών» από την «Εθνική Λυρική Σκηνή», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
«Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ»Ο «Πρωτομάστορας» του Καλομοίρη (1916) αποτελεί σμίλευμα πολλών μουσικών και θεατρικών στοιχείων: η τραγωδία συναντά την όπερα και το δημοτικό τραγούδι τη δυτική μουσική. «Ο «Πρωτομάστορας» έχει μια διαχρονική σημασία, αφορά στο μέλλον, στην πρόοδο, το κτίσιμο ενός νέου κόσμου. Συνδυάζει την Ανατολή με τη Δύση, την τραγωδία με την όπερα, το δημοτικό τραγούδι με τη δυτική μουσική», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, λίγο πριν από την έναρξη της πρεμιέρας. Για να προσθέτει: «επιλέξαμε αυτή την όπερα να την στείλουμε στο Πεκίνο στο πλαίσιο του Ελληνικού Πολιτιστικού Ετους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».
Αντιγόνη Καράλη
mailto:Καράληakarali@pegasus.gr
Δεν είναι και λίγο έτσι; Αλήθεια-επί τη ευκαιρία-τι θα γίνει φέτος με το ομώνυμο φεστιβάλ του καλοκαιριού; Υπουργέ μου, να στέλνουμε τον Πρωτομάστορα στο Πεκίνο να μας αντιπροσωπεύσει, αλλά να τιμήσετε και το φεστιβάλ που φέρει το όνομά του. Μην δώσουμε όλο το υλικό στη Κίνα και για μας δεν περισσέψουν ούτε τα...μπάζα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα