Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

600 δισ. δολ. κρύβει ο ελληνικός υποθαλάσσιος χώρος

Αποθέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τύχη της χώρας μας παρουσιάζουν οι πρώτες εκτιμήσεις που δόθηκαν στον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο.

600 δισ. δολ. κρύβει ο ελληνικός υποθαλάσσιος χώρος
 Κι όμως! Η τύχη της Ελλάδας θα μπορούσε να αλλάξει θεαματικά. Πρόκειται, βέβαια, για έναν πλούτο που δεν θα είναι διαθέσιμος άμεσα, αλλά η γνώση και μόνο της ύπαρξής του θα αποτελέσει μια πολύ δυνατή εγγύηση προς τους δανειστές μας. Για τι πράγμα μιλάμε; Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το φυσικό αέριο που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας ξεπερνάει τα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Αρκετή ενέργεια για να καλύψει την ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης για 6 ολόκληρα χρόνια. Ισοδύναμη με 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου! Η τιμή της σήμερα θα αποτιμάτο στα 600 δισ. δολάρια.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η μελέτη τριών Ελλήνων επιστημόνων, των κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάστηκε στον Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. Τι έλεγε; Κατ’ αρχάς ότι η γεωλογική ομοιότητα με το κοίτασμα Λεβιάθαν που θα εκμεταλλευθεί η Κύπρος και το Ισραήλ, υποδηλώνει ότι τα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης είναι πιθανόν να είναι εξίσου πλούσια.
Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας υποστήριξε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων. Πόσο μεγάλα θα είναι αυτά; Η πρώτη εκτίμηση μιλά για 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο, η εταιρία του οποίου Flow Energy είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για την ενεργειακή στρατηγική, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ συντηρητική. Τουλάχιστον έτσι δήλωσε στο Reuters
Oρίζοντας 25ετίας
Πότε όμως θα μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τον πλούτο της, αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι τρεις επιστήμονες έχουν πέσει μέσα στις εκτιμήσεις τους; Ήδη έχει δοθεί εντολή για να γίνουν οι σεισμικές έρευνες στη περιοχή (αλλά και στο Ιόνιο πέλαγος, όπου μάλλον υπάρχει ένα μικρότερο κοίτασμα). Η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και θα ξεκινήσει τις μελέτες της μέσα στο μήνα.
Από τα συμπεράσματα των ερευνών, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εξόρυξη και μέχρι την διάθεση του φυσικού αερίου στην αγορά, θα χρειαστούν περίπου 25 χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι τότε, στα αποθέματα αυτά θα έχουν προστεθεί περίπου 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Το σύνολο των ενεργειακών αυτών αποθεμάτων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποδεσμευτεί από τις εισαγωγές ενέργειας που σήμερα αποτελούν το 5% του ΑΕΠ της. Κοινώς, θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό κόστος (πολλά δισεκατομμύρια κάθε έτος) και θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, αν όλα τα κοιτάσματα (φυσικού αερίου και πετρελαίου) αποδώσουν όντως όσο λένε οι επιστήμονες, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να κερδίζει περί τα 10 δισ. ευρώ κάθε έτος για 20 με 30 χρόνια! Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική αποφόρτιση από τα χρέη της χώρας θα είναι ένα τέτοιο ποσό.
ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR
ΣΧΟΛΙΟ: Βρε μπάς κι έγινε κάποιο λάθος με τους "φουσκωτούς"ομογενείς και το απόθεμα των 600 δις ντόλλαρς, μήπως εννοούσαν ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα 600 δις δολλαρίων υποθαλασσίως και όχι "ζωντανά" σε τράπεζες της Αμερικής; Μήπως οι ομογενείς ήθελαν σχηματικά και δια παραβολής να μας δείξουν πού υπάρχει πλούτος και πώς μπορούμε να ξεχρεώσουμε; Μήπως γιαυτό ζητούσαν αλλαγές στο Σύνταγμα, γιατί οι πολιτικοί μας εδώ(κι όχι μόνο ο Πάγκαλος, που χαρακτήριζε την ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου μυθεύματα, όταν φώναζε ο Χαρδαβέλλας και οι άλλοι)το μόνο φυσικό αέριο που παραδέχονταν μέχρι πρόσφατα ήταν αυτό που παρήγαγαν τα έντερά τους; ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ...
                                                                             ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα