Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Η δεκάχρονη... εμπειρία για ζωή

Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραμυθιού, πήρε η μικρή Φωτεινή Δρασογλή, της 4ης τάξης του 1ου Δημ.Σχολείου Ηράκλειας Σερρών, με ένα παραμύθι για την λίμνη της, την Κερκίνη, τα νοήματα του οποίου(παραμυθιού) αναζητούν χιλιάδες αποδέκτες, σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους που αγνοούν το νόημα της ζωής, που είναι η αρμονική συμβίωσή μας με την φύση...
...η Φωτεινούλα (τι υπέροχο όνομα, αντανακλάται θαρρείς στα νερά της λίμνης), έχει ήδη δείξει το ταλέντο της στο γράψιμο, έχει προηγηθεί κι άλλο παραμύθι και φαντάζομαι ότι στο άκουσμα της βράβευσής της θα αισθάνθηκαν καλά σήμερα και η δικιά μας(Σαμία) Αλκη Ζέη κι ακόμα ο μέγας παραμυθάς Ευγένιος. Την είδα και στο γυαλί σήμερα, συνεσταλμένη όπως όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι, με έναν πατέρα επίσης κι έναν δάσκαλο απ΄ αυτούς που φέρουν τον τίτλο μετωπιαία... Χαρείτε την ευρηματικότητα, την λογοτεχνική αξία, το πανανθρώπινο νόημα του παραμυθιού της Φωτεινούλας και χειροκροτήστε την απ΄ όπου κι αν είστε και το διαβάσετε:

........Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μέρος που οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούσαν «το στοιχειωμένο μέρος». Εκεί δεν υπήρχαν ούτε ζώα, ούτε πουλιά και κανένα δέντρο δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει. Επικρατούσε το σκοτάδι. Η λίμνη που υπήρχε εκεί ήταν βουβή και σκοτεινή χωρίς ζωή μέσα της. Κυρίαρχος αυτής της λίμνης ήταν μια κακιά μάγισσα «η μάγισσα Κερκίνη».

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ήταν πολύ στενοχωρημένοι που σε μια τόσο όμορφη λίμνη δεν υπήρχε ζωή. Ετσι αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από τη θεά Δήμητρα που ήταν η θεά της φύσης και της γης.

Η θεά Δήμητρα άκουσε τις παρακλήσεις των κατοίκων και αποφάσισε να βοηθήσει. Γι’ αυτό το λόγο έστειλε ένα πουλί τον Ερωδιό για να ελέγξει την κατάσταση. Μετά από μερικές ημέρες ο Ερωδιός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ετσι ζήτησε από τη θεά Δήμητρα να στείλει κι άλλα ζώα, πουλιά και ψάρια, γιατί ο Ερωδιός είχε ένα σχέδιο. Το σχέδιο ήταν «η εξόντωση της μάγισσας» μέσω της ζωής. Η θεά Δήμητρα συμφώνησε με το σχέδιο και το βρήκε πολύ έξυπνο.

Ο Ερωδιός μαζί με άλλα πουλιά, νεροβούβαλους και πολλά άλλα ζώα μικρά και μεγάλα ξεκίνησαν για τη λίμνη της μάγισσας Κερκίνης. Μόλις έφτασαν τα ζώα στη λίμνη η δύναμη της χαράς τους για ζωή διέλυσε το σκοτάδι και βγήκε ο ήλιος που φώτισε τα πάντα. Η γη άρχισε ν’ ανθίζει και τα πουλιά κελαηδούσαν, γεμίζοντας με το τραγούδι τους το χώρο. Τα μέχρι τότε ήσυχα νερά της λίμνης γέμισαν ζωή από τα ψάρια που κολυμπούσαν στα νερά της. Η μάγισσα δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της. Ο θυμός της ήταν τόσο μεγάλος που κάθε δυνατή και άγρια κραυγή της θα μπορούσε να τα καταστρέψει όλα. Αλλά κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της αντί να βγαίνει φωτιά και κραυγή έβγαιναν λουλούδια.

Eίχε βάλει, όπως καταλαβαίνετε, το χεράκι της η θεά Δήμητρα. Από το κακό της η μάγισσα εξαφανίστηκε και κανείς δεν την ξαναείδε από τότε. Η λίμνη σώθηκε. Ηταν τώρα ζωντανή και οι κάτοικοι χαρούμενοι που μπορούσαν να χαρούν τις χαρές της λίμνης. Και για να θυμούνται αυτό το γεγονός ονόμασαν την λίμνη «Κερκίνη».

Κι αν ποτέ βρεθείτε στη λίμνη θα δείτε μια λίμνη καταπράσινη γεμάτη ψάρια και διάφορα είδη πουλιών και ζώων. Οι Ερωδιοί δε, δεν σταματούν να προσέχουν τη λίμνη από ψηλά για να μην εμφανιστεί πάλι καμιά κακιά μάγισσα, ζηλεύοντας την ομορφιά της λίμνης. Αυτό το τοπίο θα σας μαγέψει.

Φωτεινή Δρασογλή Δ2 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΠΛΟΓΚΕΡ:Οι φωτογραφίες είναι "δανεικές" αυθαιρέτως από τον συνάδελφο του μπλογκ "Η ΚΕΡΚΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ" (kerkinitoday.blogspot.com)που παρακολουθώ συστηματικά, και που δεν νομίζω να έχει αντίρρηση. Ευχαριστώ!1 σχόλια:

Τη 3/27/2009 , Ο χρήστης Blogger ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Καλημέρα ΓΙΩΡΓΟ!!
Η Φωτεινή όχι μόνο έγραψε ένα όμορφο παραμύθι, αλλά με την εργασία της λειτούργησε ως σπίθα ευαισθητοποίησης γιά μικρούς και μεγάλους.
Μπράβο σου που το προβάλλεις.
Είμαστε διψασμένοι γιά καλά νέα και αισιοδοξία!
Καλό σαββατοκύριακο.
Α.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα