Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Στερεότυπα...

Χιόνια, όχι στο καμπαναριό, αλλά παντού σήμερα στο νησί και μέχρι ένα υψόμετρο ασφαλώς. Στα ορεινά χωριά τόστρωσε για τα καλά(αυτοί είδαν εκ του σύνεγγυς μια άσπρη μέρα, εμείς εκ του μακρόθεν), αλλά κι ο εγγύς Καρβούνης δεν πήγε πίσω, έτσι για να παίρνουμε κι εμείς εικόνα. Δυστυχώς το χιόνι είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε σαν χώρα και σαν λαός μια άσπρη μέρα, γιαυτό ίσως και τα εθνικά μας κοκόρια, οι τηλεοπτικοί αστέρες, μέρες πριν με την σύμπραξη των διαφόρων Αρνιακών, διατυμπανίζουν την έλευση του χιονιού ακόμη και μέσα στις πόλεις, για δύο λόγους. Ο ένας είναι η άσπρη μέρα που θα φανεί, αλλά που καλό είναι να φανεί και εντός των πόλεων, κι ο άλλος ο φόβος να πάρουμε όλοι τα βουνά για να δούμε από κοντά άσπρη μέρα εγκαταλείποντας τους δέκτες μας και να μείνουν με τα...μαρκούτσια στο χέρι.

Το πρόσωπο της συγκυρίας, που όλοι οικτίρουν αλλά όλοι παρακολουθούν. Κάθε βράδυ την ώρα της πρόγνωσης του καιρού στα κανάλια, όλοι στην Πετρούλα γυρίζουν κι αφήνουν παραπονεμένους από Διαμανταρίδη μέχρι Αρνιακό και Ζιακόπουλο(όχι ο Αρναούτογλου είναι εκτός συναγωνισμού, αυτός δεν λέει καιρό, αυτός κάνει καθημερινό διδακτορικό στην μετεωρολογία). Αξιοσημείωτο λοιπόν δεν είναι που κάποιος, ο Μαλέλης συγκεκριμένα, δ/ντής ειδήσεων του STAR (τώρα όταν λέμε ειδήσεις μη το παίρνετε και τοις μετρητοίς έτσι;), είχε την ιδέα να βρει μια Πετρούλα που να λέει τον καιρό "εναλλακτικά", είναι που στη χώρα του χαβαλέ τέτοιες ιδέες πιάνουν και φέρνουν ακροαματικότητα και εξ αυτής χρήμα. "Είναι τα οράματα που λείπουν διότι δεν και τα λοιπά, αλλά για τέτοια θα λέμε τώρα; Εμείς να,να, να!"(Δήμος Μούτσης, ΝΑ).

· Ζούμε την εποχή των στερεοτύπων. Παντού σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας, για όλα όσα μας συμβαίνουν, στη κάθε μας συνδιαλλαγή έχουμε ένα στερεότυπο που το αμολάμε κι όποιον πάρει, αλλά το βασικότερο, το συνηθέστερο, αυτό που είναι σε πρώτη χρήση είναι το τετριμμένο «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ». Δεν έρχεται γιορτή, δεν νοούνται γενέθλια, δεν υπάρχει εθιμική ημέρα, που να μην ακούσεις αυτό το γαμ… το ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Αφορμή για να βγάλω το απωθημένο μου με αυτή την κατ΄ ευφημισμό ευχή, στάθηκε η χρησιμοποίησή του και χτες Τσικνοπέμπτη! Χρόνια πολλά ο ένας, χρόνια πολλά ο άλλος… Λες και χάθηκαν οι ευχές ρε γ… Κι έχουμε τόσες παραλλαγές, που θα μπορούσαμε να πλουτίσουμε το λεξιλόγιο των ευχών μας και να τις κάνουμε και ουσιαστικότερες. Π.χ. γιορτάζει την ονομαστική του γιορτή κάποιος πες του ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ, ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ, είναι μια όποια επέτειος, πες ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ γιατί σώνει καλά πρέπει να ευχηθείς ποσότητα ετών κι όχι ποιότητα, είναι Τσικνοπέπμπτη, πες ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ, είναι Πάσχα πες ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, είναι Χριστούγεννα πες ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, είναι Πρωτοχρονιά πες ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ, όχι σε όλους και σε όλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ που να πάρει.


· ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ συνέχεια… Μας το μεταδώσανε οι Αμερικάνοι(άλλοι στερεοτυπάδες κολημμένοι αυτοί) και μεις το σέρνουμε χρόνια τώρα… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ (TERRORISME). Κάνανε τα όσα κάνανε τόσα χρόνια οι 17Νίτες τρομοκρατία, βάζουν βόμβα σε μια τράπεζα, τρομοκρατία, βάζουν 2 γκαζάκια κάτι αλητήριοι, τρομοκρατία και οι παραφυάδες αυτής, δεύτερη γενιά, τρίτη γενιά, ομάδες που αυτονομήθηκαν από την τρομοκρατία και δρουν μόνες τους… Και δώστου η παραφιλολογία και δώστου να βγαίνουν κάτι ειδικοί τάχα και δώστου αναλύσεις. Και φυσικά δώστου οι πιέσεις από την μαμά υπερδύναμη και την εξαρτημένη κόρη για λήψη μέτρων και δώστου οι αιχμές για ταξιδιωτικές οδηγίες και άλλα τέτοια μέτρα συνετισμού. Τι πάει να πει τρομοκρατία όμως; Τρομοκρατία δεν είναι και οι επεμβάσεις σε ξένες χώρες των ισχυρών; Τρομοκρατία δεν είναι η άγρια εκμετάλλευση του πλούτου των φτωχών(χωρών και ανθρώπων); Και είναι τρομοκρατία τα γκαζάκια πέντε περιθωριακών που όλη μέρα κοιμούνται και το βράδυ αμολιούνται για να εκτονώσουν την ανία τους; Είναι τρομοκρατία η όποια ενέργεια απόγνωσης αυτών που δεν έχουν πια άλλα περιθώρια ανοχής από ένα σύστημα που τους έχει στη πρέσα χρόνια; Μήπως είναι καιρός πάλι να ακουστεί η φωνή του Γέρου της δημοκρατίας που ειπώθηκε σαν απάντηση στην τρομοκρατία της εποχής(που ήταν τρομοκρατία): «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» ;




2 σχόλια:

Τη 2/20/2009 , Ο χρήστης Blogger Benikos place είπε...

Καλησπερα,
Παντου και σε ολα ...χειμωνας..
Νασαι καλα που διχνεις αυτες τις ομορφες φωτογραφιες απο το νησι μας.
χαιρετισμους

 
Τη 2/21/2009 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ.ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΟΛΟΙ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΤ Η ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΑ ΠΕΣ ΟΛΟ...
GIANITOS....

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα