Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

Συνέχεια επί της"ντόπας"...


Ιδού λοιπόν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις που λέγαμε στην προηγούμενη-περί ντόπας- ανάρτηση πού οδηγούν:
«Βιάγκρα» για τον εγκέφαλο θα μας κρατάει ξύπνιους
ΗΠΑ: νέα χάπια «λάιφ στάιλ» θα αντικαταστήσουν τους καφέδες
ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Τoυ Simon Usborne
Νυστάζετε τα απογεύματα και δεν μπορεί να σας συνεφέρει ούτε ο καφές; Οι φαρμακευτικές εταιρείες πειραματίζονται ήδη πάνω σε νέα διεγεργετικά φάρμακα που θα μας κρατούν ξύπνιους 22 ώρες το 24ωρο. Σε λίγο καιρό η καφεΐνη θα αποτελεί παρελθόν για τους νυσταγμένους υπαλλήλους, μαθητές ή στρατιώτες.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις νόμιμες ουσίες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τις επιδόσεις στον αθλητισμό- είναι σίγουρο ότι το ντόπινγκ με παράνομες ουσίες θα συζητηθεί πολύ στους φετινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Τι συμβαίνει όμως με τις ουσίες που στοχεύουν στο πιο δυνατό όργανο του σώματός μας, τον εγκέφαλο;
Η ιδέα των χαπιών lifestyle που θα βελτιώνουν τη μνήμη ή θα επιτρέπουν στους κουρασμένους εργαζόμενους να δουλεύουν 24ωρες βάρδιες δεν είναι καινούργια. Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» που έγραψε ο Άλντους Χάξλεϊ, το 1932, η ανθρωπότητα εξαρτάται από ένα χάπι ευφορίας, το οποίο συνταγογραφεί η κυβέρνηση και ονομάζεται «Σόμα». Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μια νέα γενιά διεγερτικών θα αλλάξει ριζικά τις κοινωνίες έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Στην εξεταστική περίοδο
Όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι παίρνουν φάρμακα όπως το Viagra που ενισχύει τη στυτική λειτουργία, το Ritalin που περιορίζει την υπερδραστηριότητα στα παιδιά και το Μodafinil που αντιμετωπίζει τη ναρκοληψία ή το Αλτσχάιμερ μόνο και μόνο για να αντέξουν την πίεση ή να μείνουν ξύπνιοι περισσότερες ώρες. Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι 4%-7% των φοιτητών έχει πάρει τέτοια χάπια την περίοδο των εξετάσεων, ενώ μια άλλη δείχνει ότι 3 στους 4 μουσικούς (κλασικής μουσικής) στις ΗΠΑ παίρνουν β-αναστολείς, οι οποίοι μπλοκάρουν τους υποδοχείς αδρεναλίνης στον εγκέφαλο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τρακ της σκηνής.
Ο Φίλιπ Χάρβεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντας, λέει πως η ζωή του έχει αλλάξει παίρνοντας ένα από αυτά τα φάρμακα, επειδή πετάει συχνά στην Ευρώπη. «Πάντα φρόντιζα να φτάνω μια ημέρα νωρίτερα για να συνέλθω. Τώρα παίρνω Μodafinil, φθάνω το πρωί στον προορισμό και δίνω την διάλεξη αμέσως λες και κοιμήθηκα κανονικά».
Ποιοι χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ τα φάρμακα lifestyle:
● ΦΟΙΤΗΤΕΣ την περίοδο των εξετάσεων ● ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ σε περίοδο οικονομικής κρίσης ● ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ για να αντιμετωπίσουν το jet lag (ζαλάδα λόγω πολύωρης πτήσης)
● ΜΟΥΣΙΚΟΙ που έχουν τρακ για τις εμφανίσεις τους ● ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ που έχουν δύσκολες νυχτερινές αποστολές ● ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ που δεν προλαβαίνουν να διευθετήσουν τον όγκο της εργασίας τους
Θα εξαναγκαστούμε να εργαζόμαστε επί 24 ώρες
ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ έρευνα βρέθηκε ότι υγιείς φοιτητές που πήραν το χάπι τα πήγαν καλύτερα σε εξετάσεις, θυμόντουσαν αριθμούς με περισσότερα νούμερα και έλυσαν παζλ πιο εύκολα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο ύπνος που χάνεται δεν χρειάζεται να αναπληρωθεί: εάν δεν κοιμηθείς ένα βράδυ, το επόμενο δεν θα χρειασθεί να κοιμηθείς περισσότερο αλλά όσο κοιμάσαι συνήθως. Στρατιώτες που το πήραν για να εκτελέσουν μια δύσκολη νυχτερινή άσκηση παραπονέθηκαν μόνο για «ελαφρύ πονοκέφαλο».
Προειδοποιούν οι ειδικοί
«Όλα αυτά θα αλλάξουν την κοινωνία», προειδοποιεί η Μπάρμπαρα Σαχάκιαν, ψυχίατρος στο Κέμπριτζ. «Ελέγχουμε τη χρήση φαρμάκων στον αθλητισμό, μήπως πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τους φοιτητές που γράφουν εξετάσεις; Και εάν κάποιοι φοιτητές ή εργαζόμενοι τα πάρουν, μήπως και οι υπόλοιποι αισθανθούν παρόμοια πίεση; Τι θα συμβεί με όλους αυτούς που αγοράζουν τέτοια φάρμακα από το Ίντερνετ χωρίς να είναι ελεγμένα; Φοβάμαι πραγματικά ότι οδεύουμε σε μια κοινωνία που θα τραβήξει στα άκρα τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Σε μια εργάσιμη ημέρα των 24 ωρών...».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα