Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Περί της επόμενης μεταρρύθμισης

΄Ολοι συμφωνούν και η κυβέρνηση δεν το κρύβει, ότι το επόμενο εγχείρημα μεραρρύθμισης(ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, μια και η γλώσσα μας είναι πλούσια)θα επισυμβεί στην διοικητική διαίρεση της χώρας και ειδικά στην αυτοδιοίκηση, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και γενικά συρίκνωση της σημερινής μορφής και όπως την ξέραμε από συστάσεως του ελληνικού κράτους, μέχρι τον Α΄Καποδίστρια. Ανεξάρτητα από προθέσεις και επιθυμίες και του τι πιστεύει ο καθένας για την συγκέντρωση ή το άπλωμα των ΟΤΑ, το γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που συμμετέχεις σε διεθνικούς οργανισμούς, ό,τι ισχύει στους περισσότερους γίνεται κοινή συνισταμένη και άρα οφείλεις να προσαρμόζεσαι, τηρουμένων των όποιων ιδιαιτεροτήτων σου. Οι γνώμες του κόσμου, των πολιτών διίστανται όπως σε κάθε αλλαγή υφισταμένων δομών. Για να δούμε λοιπόν στην έρευνα που ακολουθεί τι λένε οι πολίτες ερωτώμενοι, τι πιστεύουν για την αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους τους και τα συμπεράσματα δικά σας:
Ξεπερασμένο το μοντέλο των ΟΤΑ
Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ποιότητα των υπηρεσιών
Της Εφης Χατζηιωαννιδου
Σε τροχιά αλλαγών βρίσκεται ο διοικητικός χάρτης της χώρας, με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου «Καποδίστρια ΙΙ» που συγκροτεί «μικρά κράτη» περιφερειακού χαρακτήρα.Ιδιαίτερη αξία έχει η μελέτη που κατέθεσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης των νομαρχών στο ειδικό συνέδριο της ένωσης τον προσεχή Μάιο, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά ερευνητικά στοιχεία για το πώς «βλέπουν» οι πολίτες τους αιρετούς όλων των βαθμίδων (νομάρχες δημάρχους και περιφερειάρχες) και το πεδίο των δράσεών τους.
«Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι η διοίκηση διακρίνεται από δυσλειτουργία και κομματικές παρεμβάσεις. Το 50% των πολιτών ειδικότερα πιστεύει ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους». Θεωρούν επίσης ότι ευνοούνται μόνο οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που κομματικά είναι ταυτισμένοι με την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ 4 στους 10 πολίτες εκτιμούν πως η διαφορετική κομματική ταυτότητα δημάρχου και νομάρχη έχει ως συνέπεια τη μεταξύ τους σύγκρουση που οδηγεί αναπόφευκτα σε δυσλειτουργίες στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Νομάρχης ή δήμαρχος;Ιδιαίτερη απήχηση έχει ο δήμαρχος σε πολίτες χαμηλού και μεσαίου μορφωτικού επιπέδου και σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ ο νομάρχης φαίνεται να έχει απήχηση στις πρωτεύουσες των νομών και σε αγροτικές περιοχές. Μικρότερη απήχηση έχουν οι βουλευτές και ακόμη μικρότερη οι νομαρχιακοί σύμβουλοι. Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, ο οποίος τόσο ως πρόσωπο όσο και ως θεσμός είναι άγνωστος στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών...(συνεχίζεται)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα