Σάββατο 5 Απριλίου 2008

e-Τρίκαλα κι άλλοι στα δυό στενά

Διαβάζω σήμερα στον τοπικό τύπο της Σάμου, για δύο ημερίδες της ΤΕΔΚ(αλήθεια το Κ τι σημαίνει;), με θέμα τον ψηφιακό Δήμο του μέλλοντος(ελπίζω όχι αιώνος), βάσει ενός προγράμματος της Ε.Ε. για την κατάρτιση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και...μελαγχολώ!!! Μελαγχολώ γιατί έχω διαβάσει μέρες πριν για την πρωτοπορία του Δήμου Τρικάλων(εξ ού και ο Τσιτσάνης, ως σήμα κατατεθέν)και μήνα πριν για κάτι ανάλογο στον Δήμο Αρτας που έχω κάνει και σχετική ανάρτηση. Μελαγχολώ όχι γιατί υπολείπεται ο τόπος μου των σύγχρονων τεχνολογιών και μέσων εξυπηρέτησης, αλλά και γιατί στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΑΜΟΣ βλέπω την εικόνα της εισόδου του ΙΚΑ, όπου τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, ασφαλίζονται με πέτρα για τον φόβο να μετακινηθούν, προκειμένου να τύχουν αυτοί(οι ασφαλισμένοι)του πολυπόθητου αριθμού προτεραιότητας για τον γιατρό τους. Ιδού λοιπόν, χωρίς άλλη εισαγωγή τι συμβαίνει σήμερα στον Δήμο Τρικκαίων(Τρικάλων) αγαπητοί μου:
«e-Trikala»: Το ψηφιακό μας θαύμα
Η πόλη παρέχει σε κατοίκους και επισκέπτες δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ και οι δημότες συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του δήμου.
Ιδού τι συμβαίνει σήμερα στα «e-Trikala»:
– Από το 2005 λειτουργεί δημοτικό ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ, που καλύπτει το σύνολο της πόλης. Εξυπηρετούνται 6.000 νοικοκυριά από 14 κόμβους.
Ολες οι υπηρεσίες της πόλης είναι συνδεδεμένες μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών (μήκους 28,5 χλμ.). Σε αντίθεση με τα... καλώδια, οι οπτικές ίνες «σηκώνουν» πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και ασύγκριτα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. «Εχουμε ήδη “ανάψει” το σύστημα και ετοιμαζόμαστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει», εξηγεί ο κ. Ταμήλος.
– Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», που στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Ιντερνετ, ο κόσμος αναφέρει τυχόν παράπονα. Αυτομάτως το μήνυμα στέλνεται στην κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ενημερώνει τον πολίτη για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό αφενός καταργεί το ρουσφέτι, αλλά διευκολύνει και τις υπηρεσίες. Ηδη το 75% των αιτημάτων διεκπεραιώνεται εντός 48 ωρών».
– Στα Τρίκαλα λειτουργεί επίσης σύστημα «ευφυών μεταφορών», που περιλαμβάνει ενημέρωση στις στάσεις για τον χρόνο έλευσης των ΜΜΜ. Παράλληλα, λειτουργεί και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού, βάσει μελέτης του ΕΜΠ.
Τηλεπρόνοια. Δώδεκα καρδιοπαθείς 4ου σταδίου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως από γιατρούς με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής.
– Το σύστημα διακυβέρνησης στον Δήμο Τρικκαίων είναι η... ηλεκτρονική δημοκρατία. Μέσω ειδικής ιστοσελίδας, οι πολίτες ψηφίζουν για τα θέματα της ατζέντας του δημοτικού συμβουλίου και έχουν τη δυνατότητα επέμβασης στις συνεδριάσεις του.Κάπως έτσι, τα Τρίκαλα νίκησαν κατά κράτος τη βασική αντίπαλό τους Μάλτα στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων τον ερχόμενο Οκτώβριο... «Το στοίχημα τώρα είναι να πετάξουμε τα χαρτιά απ’ τα γραφεία μας. Ηρθε η ώρα για τα ηλεκτρονικά έγγραφα!», καταλήγει ο δήμαρχος.


1 σχόλια:

Τη 4/06/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΤΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ...
ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ...
GIANITOS...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα