Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Οικολογικό μήνυμα

Βρήκα ένα ωραίο πάλι στους "ΔΡΟΜΟΥΣ" των ΝΕΩΝ του κ. Ρούσσου Βρανά, που εκτός από οικολογικό είναι πρώτα σοφό, με κείνη την σοφία των ανθρώπων πολύ πριν από μας, που έλεγαν λίγα και σοφά(προφανώς επειδή δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί οι τηλεοράσεις και τα τηλεπαράθυρα). Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα:
ΔΡΟΜΟΙ
Tου ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ rvranas@dolnet.gr
Στον «ιερό πόλεμο» που έχουμε κηρύξει κατά της φύσης, είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που διαθέτουμε τα τεχνικά μέσα για να την νικήσουμε. Πράγμα οξύμωρο, αφού, ως μέρος της φύσης, αν ηττηθεί αυτή, θα βγούμε κι εμείς ηττημένοι.
Οι Μάγια είχαν επινοήσει ένα ημερολόγιο εκπληκτικής ακρίβειας. Ήταν χωρισμένο σε πέντε μέρη (ήλιους) και κάλυπτε μια περίοδο 20.000 χρόνων. Ο πρώτος ήλιος κράτησε 4.008 χρόνια, όταν ακόμη ζούσαν στη γη γιγάντια πλάσματα. Τερματίστηκε με έναν κατακλυσμό και, όπως γράφουν τα αρχαία κείμενα, σώθηκε μόνο ένα ζευγάρι ανθρώπων. Όλοι οι άλλοι μεταμορφώθηκαν σε ψάρια. Ο δεύτερος ήλιος κράτησε 4.010 χρόνια, ώσπου ήρθε το «φίδι του ανέμου» και όλοι οι άνθρωποi μεταμορφώθηκαν σε μαϊμούδες. Όλοι, εκτός από ένα ζευγάρι. Ο τρίτος ήλιος κράτησε 4.081 χρόνια, ώσπου έφερε το τέλος του η φωτιά. Ο τέταρτος ήλιος κράτησε 5.026 χρόνια και τερματίστηκε με έναν κατακλυσμό, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τις παρατηρήσεις που έκαναν στη Μαύρη Θάλασσα οι γεωλόγοι Ράιαν και Πίτμαν το 1998. Σύμφωνα με τους Μάγια, ο πέμπτος ήλιος θα ολοκληρωθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2012.
Μια σύμπτωση αποκαλύπτεται εδώ με τα ευρήματα του Τζέι Ζουόλι, κλιματολόγου της ΝΑSΑ. Αφού μελέτησε δορυφορικά δεδομένα, ο δόκτωρ Ζουόλι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αρκτική παγοκρηπίδα δεν αποκλείεται να έχει εξαφανιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Η στάθμη της θάλασσας καθορίζεται από τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και, σύμφωνα με τον Τζέι Ζουόλι, αυτή η στάθμη έχει ανέβει περίπου 120 μέτρα από την εποχή των παγετώνων, πριν από περίπου 21.000 χρόνια. Οι επιστήμονες της πολικής αποστολής ΤΑRΑ, οι οποίοι επέστρεψαν πρόσφατα, προβλέπουν ότι η ολική κατάρρευση της παγοκρηπίδας θα συμβεί το 2015 και όχι το 2040, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά. Εκτιμάται πως η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης από την τήξη της αρκτικής παγοκρηπίδας θα φτάσει τα 6-7 μέτρα, αλλά αν καταβυθιστεί και η ανταρκτική παγοκρηπίδα, τότε αυτή η άνοδος θα φτάσει τουλάχιστον στα 65 μέτρα. Είναι βέβαιο, γράφει ο Ολιβιέ Καμπανέλ στο περιοδικό «Νατούρα», πως οι συνέπειες από την τήξη των πάγων δεν θα περιοριστούν στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης: η τήξη θα επηρεάσει τις θερμοκρασίες των παράκτιων περιοχών της γης. Σύμφωνα με τον Ιμάνιουελ Κέρι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, η κλιματική υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει πρωτοφανούς ισχύος σίφουνες, κυκλώνες και τυφώνες- πράγματα που βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν στις μέρες μας. Όμως μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πίεση που θα ασκηθεί στη γη από τους όγκους νερού που θα προστεθούν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα.
Τι να σκεφτεί. κανείς γι΄ αυτήν την παράξενη σύμπτωση του τέλους των πέντε ήλιων των Μάγια με την τήξη των πάγων πάνω κάτω στην ίδια ημερομηνία; Ίσως αυτή την αφρικανική παροιμία: «Αν δεν περάσεις το ποτάμι, μην κοροϊδεύεις τον πνιγμένο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα