Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Αξιόλογα ευρήματα έρευνας

Τα ευρήματα της έρευνας, όσο κι αν είναι αναμενόμενα, όσο κι αν ξενίζουν(διαλέγετε και παίρνετε)είναι αξιοπρόσεκτα, γιατί προέρχονται από το πιο αξιόλογο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και είναι ευρήματα πάνω στα οποία οφείλουν να σκύψουν οι αρμόδιοι(κι όχι να βάζουν τους νέους να σκύβουν μπροστά τους)για να προσαρμόσουν και να προσαρμοστούν(ξέρω-ξέρω, τώρα σώθηκα). Για δείτε τα:
Αγωνιούν για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία
Της Λαουρας Μαρατου-Αλιπραντη*
Οι νέοι σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου ο ατομισμός, η κατανάλωση και η καλοπέραση κυριαρχούν στην σύγχρονη κοινωνία, διαμορφώνουν τον δικό τους κώδικα αξιών. Ετσι, η οικογένεια και η φιλία-έρωτας εξακολουθούν να αποτελούν υπέρτατες αξίες και βρίσκονται στην υψηλότερη θέση στην ιεράρχηση των αξιών. Ακόμη, ο νέοι προβληματίζονται και αγωνιούν για το μέλλον τους, για την πορεία της σταδιοδρομίας και έχουν πειστεί ότι η εκπαίδευση-παιδεία αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και δεν θα πρέπει να αποκτήσουν μόνον ανώτερη εκπαίδευση, αλλά να συνεχίζεται μέσω της διά βίου μάθησης, για να αποκτήσουν περισσότερα προσόντα .
Ο προβληματισμός για το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας αποτελούν και αυτά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους, ενώ η κοινωνία των πολιτών, η κοινωνική δράση φαίνεται να έχει απήχηση στα πιστεύω τους. Αντίθετα, η εκκοσμίκευση της σύγχρονης κοινωνίας, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών επηρεάζουν τους νέους και αντανακλούν τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
*Η κ. Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη είναι ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας ΕΚΚΕ.
Συγκεκριμένα από την έρευνα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Το 77% των κοριτσιών και το 64% δηλώνουν προσήλωση στον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα, όσο οι ηλικίες μεγαλώνουν τόσο αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν την πίστη τους στον θεσμό της οικογένειας.
- Για τους κινδύνους υγείας που απειλούν τον σημερινό άνθρωπο δείχνουν περισσότερο προβληματισμένα τα κορίτσια. Τρία στα τέσσερα (73,7%) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους υγείας. Το ίδιο εξέφρασε το 54,9% των αγοριών που μετείχαν στην έρευνα.
- Το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης στη δύσκολη αγορά εργασίας είναι πολύ πιο μεγάλο στα κορίτσια απ' ό,τι στα αγόρια. Το 66,4% δήλωσε ότι προβληματίζεται πολύ για τις επαγγελματικές προοπτικές του, ενώ το ίδιο δήλωσε το 52,7% των αγοριών. Η διαφορά των ποσοστών μεταξύ κοριτσιών - αγοριών είναι εύλογη, εάν κρίνουμε από τους δείκτες της ανεργίας των νέων, που είναι υψηλότεροι για τις γυναίκες.
- Κορίτσια και αγόρια ομονοούν για την ανάγκη επαγρύπνησης του μέλλοντος του πλανήτη, κάθως το 27% των κοριτσιών και το 26,8% των αγοριών δηλώνουν προβληματισμένα για την ξηρασία, το λιώσιμο των πάγων, την τρύπα του όζοντος, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση των υδάτων κ.ά.
- Οι νέοι ενημερώνονται από την τηλεόραση (60,2%) και ακολουθούν με απόσταση το Ιντερνετ (11,1%) και οι εφημερίδες και τα περιοδικά (10,8%).
-
Οι νέοι που μετείχαν στην έρευνα τοποθετήθηκαν και για τα τελευταία γεγονότα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο πολιτικό και το τηλεοπτικό τοπίο. Ομως, είναι εντυπωσιακό ότι το 32% των νέων δεν αξιολόγησε καμία είδηση ως τη σημαντικότερη από τα πρόσφατα γεγονότα. Το 31,9%, πάντως, θεωρεί σημαντικότερη είδηση το θέμα Ζαχόπουλου, και μόλις το 6,1% την κόντρα Αναστασιάδη - Τριανταφυλλόπουλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα