Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Το βαθύ κράτος...φόβου!

Μurat Βelge
(ο Τούρκος καθηγητής, για τη συστηματική εξαφάνιση βυζαντινών μνημείων στην Κωνσταντινούπολη)
Κατά συστηματικό τρόπο εξαφανίζουμε από τη μέση το Βυζάντιο. Στους Οθωμανούς δεν υπήρχε μια τέτοια εσκεμμένη, εν γνώσει τους, νοοτροπία εξαφάνισης.
Αυτή αρχίζει με τη δημοκρατική και εθνικιστική περίοδο. Το «βαθύ κράτος» βρίσκεται παντού. Εξάλλου, ποιος μπορεί να είναι ο λόγος αυτής της καταστροφής; Ένας άνθρωπος, που έχει μεράκι με την ιστορία, δεν κάνει ιστορικούς διαχωρισμούς, ούτε ξεχωρίζει το Βυζάντιο. Διαφυλάττει όλη την ιστορία. Αυτό είναι και το φυσιολογικό. Όμως δεν συμπεριφέρονται έτσι. Εμείς τα κατεδαφίζουμε. Γιατί; Το αίτιο το γνωρίζει μόνο το «βαθύ κράτος.
(«Μilliyet/Ρazar»)

΄Ετσι λοιπόν τα λέει ο καθηγητής και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί του, ειδικά ως προς το ότι , όποιος έχει μεράκι με την ιστορία δεν κάνει διαχωρισμούς. Το βαθύ κράτος όμως κάνει, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και βαθύτερο και να φλερτάρει με τον πυθμένα.
Ζούμε την εποχή της αποκαθήλωσης των μνημείων όχι σαν δείγμα επαναστατικής διάθεσης για ρήξη με τα κατεστημένα, αλλά σαν δείγμα ασέβειας εκ παρακμής. Και οι γείτονες-μην εκπλήσσεστε-κάνουν αυτό που κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι(εσχάτως και δια χειρών υπευθύνων για την προστασία)με τα μνημεία μας. Κρατούν και προσέχουν όσα είναι τουριστικώς αξιοποιήσιμα και τα υπόλοιπα "μπετόν αρμέ μιχθήτω".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα