Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Τσιπούρες συνιδιοκτήτριες!


Από την σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
Διαγκωνισμός γειτόνων για τα ψάρια του Αιγαίου
Τανια Γεωργιοπουλου
Ισως η κρεοφαγία των ημερών να παραγκώνισε άλλες γαστριμαργικές επιλογές, αλλά, για παράδειγμα, η περίοδος του χρόνου που διανύουμε είναι η καλύτερη για την κατανάλωση φρέσκιας τσιπούρας. Κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ψαράδες από την Κάλυμνο κυρίως, αλλά και τα γύρω νησιά ξεκινούν την αλιεία της τσιπούρας και στην περιοχή των Ιμίων, διαδικασία που διαρκεί δύο μήνες και αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα. Μαζί όμως με τα ψάρια που αποτελούν, όπως οι ίδιοι λένε «τα μανεκέν» του είδους, έρχονται και τα προβλήματα με τους συναδέλφους εκ Τουρκίας. Συχνά κόβουν τα παραγάδια προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους Καλύμνιους ψαράδες έτσι ώστε να εμποδίσουν την αλιεία στην περιοχή.
΄Ενταση στις σχέσεις με την Τουρκία με αφορμή τη "μάχη της τσιπούρας"όπως ονομάστηκε από τα κανάλια, μεταξύ Καλυμνιών και Μποντρουμιανών ψαράδων, τη συνοδεία καταδιωκτικών και ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού μας από κει, που θα πάει να φάειτο ψαράκι του με τον κουμπάρο Ταγίπ και την μαντηλοφορούσα σύζυγό του. Και βγήκε κι ο Καρατζαφέρης ζητώντας την αναβολή του ταξιδιού(δηλαδή; Πίσω η καλάδα για τις τσιπούρες, κάτι τέτοιο).
Δεν ξέρω τι λέει η επίσημη διπλωματία επί του θέματος, εγώ αυτό που ξέρω παλαιόθεν, είναι πως"το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" και οι τσιπούρες εξ αυτού είναι συνιδιοκτήτριες του αρχιπελάγους. Και όχι μόνο, αλλά είναι και οι μόνες αρμόδιες, που θα αποφασίσουν σε τίνων τα δίχτυα θα πέσουν. Ας αφήσουν λοιπόν τις τσιπούρες να κάνουν την επιλογή τους κι ας αφήσουν τα καταδιωκτικά τις τσάρκες τους, διότι με τις εμφανίσεις τους διώχνουν τις τσιπούρες δεν τις έλκουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα