Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Κινεζόφαγα...

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ "ΝΕΑ":
Ντολμαδάκια και φιστίκια Αιγίνης... από την Κίνα έφαγαν οι Έλληνες μέσα στο 2007
Η ολοένα και αυξανόμενη προτίμηση των Ελλήνων στο... κινέζικο φαγητό δεν εξαντλείται πια στα νουντλς, στις γαρίδες και στις ρίζες μπαμπού, αλλά επεκτείνεται στα ντολμαδάκια, στη φασολάδα, στους γίγαντες και στα ρεβίθια. Τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά πιάτα δεν είναι πια και τόσο ελληνικά σε ό,τι αφορά την προέλευση των συστατικών τους.
Το πιο δημοφιλές κινέζικο προϊόν που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι τα φιστίκια... Αιγίνης. «Μόνο μέσα σε έναν μήνα, τον Ιανουάριο του 2007, είχαν φτάσει στη χώρα μας 112.954 κιλά φιστίκια αυτού του είδους.
ΤΑ 198.000 ΚΙΛΑ έφτασαν τα κινέζικα φασόλια που εισήχθηκαν στην Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά, μόνο τον Ιανουάριο του 2007. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Γεωπονίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «τα όσπρια υποτιμήθηκαν στην ελληνική γεωργία, γιατί η καλλιέργειά τους είναι δύσκολη και για πολύ καιρό η ζήτηση έπεφτε συνεχώς». Έτσι, ενώ τα όσπρια για πολλά χρόνια αποτελούσαν τη βάση της διατροφής μας, σήμερα παράγουμε συνολικά κατά μέσον όροσύμφωνα πάντα με το Εργαστήριο- «μόνο 29.000 τόνους τον χρόνο, ενώ καταναλώνουμε περίπου 70.000 τόνους.
Ο μήνας με τις περισσότερες εισαγωγές φασολιών είναι ο Μάρτιος, μήνας κατά τον οποίο η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Στον σχετικό κατάλογο του Τελωνείου Πειραιά φαίνεται ότι τον μήνα αυτό οι εισαγωγές δεν περιορίστηκαν σ΄ ένα είδος φασολιών, αλλά επεκτάθηκαν στους γίγαντες, στα ξερά φασόλια και τις χάντρες. Τον ίδιο μήνα, έφτασαν στη χώρα μας 22.000 κιλά κινέζικες μπάμιες και άλλα τόσα κιλά ρεβίθια.
' Οπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί μου, σαυτόν τον κόσμο πλέον ό,τι δεν παράγουμε εμείς το αναπληρώνουν οι Κινέζοι, αλλά μέχρις αυτού του σημείου, τα πλεον παραδοσιακά μας φαγητά να μας τα φέρνουν 'πεσκέσι" κινέζικο δεν το περίμενα. ΄Αραγε τα φασόλια τα κινέζικα είναι..."βρασερά"(δεν ξέρω αν με εννοείτε τι εννοώ...και δεν εννοώ αν βράζουν), για να ξέρουμε αν και τα παραγόμενα αέρια είναι κι αυτά...κινέζικα(ουχί ηχητικώς).

4 σχόλια:

Τη 1/29/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Σε τι μορφή είναι οι τροφές αυτές?
Φαντάζομαι ότι μάλλον τυποποιημένες είναι και όχι φρέσκες οπότε, αποκαλύπτεται άλλη μία πικρή αλήθεια για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

 
Τη 1/29/2008 , Ο χρήστης Blogger DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Οφειλω να καταθεσω οτι στο Πεκινο στο εστιατοριο ATHENA (!)εφαγα απο τα πιο ωραια .... ντολμαδακια (εκτος της μαμας μου εννοειται.....)
καταπληκτικο τζατζικακι και ωραιοτατο γυρο ..... με τη συνοδεια ρετσινας!!!
Δεν κανω πλακα.... οποτε.......
(Μονο μουσακα μη δοκιμασετε...
Ειναι .... κινεζικος!)

 
Τη 1/29/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε Ντίνο ταξίδεψες ως το Πεκίνο και πήγες σε Ελληνική ταβέρνα?!

 
Τη 1/30/2008 , Ο χρήστης Blogger DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Για να μη λετε....
Την αγαπαω την Ελλαδιτσα μας εγω...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα