Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΞΕΝΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕ…

΄Εχει χυθεί πολύ μελάνι τούτο τον καιρό για το θέμα του παλιού ξενοδοχείου, που «κοσμεί» εδώ και δεκαετίες την πόλη μας, και τυγχάνει και πρωτεύουσα του νομού, αλλά διόλου όλο αυτό το χάλι που εμφανίζει, δεν τυγχάνει… τυχαίο! Δεν ξέρω κατά πόσο θα ωφελήσει μια ακόμα γνώμη και άποψη, αλλά αποφάσισα να τη γράψω… κι ας πέσει χάμω.
Αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να εξηγήσω, ίσως γιατί δεν θέλω να καταλάβω και να παραδεχτώ, είναι αυτή η σχέση κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης όσο αφορά τα θέματα ιδιοκτησίας διαφόρων κτιρίων, που ακολουθούν χρονοβόρες, δαιδαλώδεις και στις περισσότερες των περιπτώσεων ατελέσφορες διαδικασίες, μην αναφερθώ και σε δικαστικές διαμάχες που υπήρξαν και θύμιζαν τη παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Η ιδιοκτησιακή αντίληψη μεταξύ κεντρικής διοίκησης και δήμων ή νομαρχιών, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται περί ιδιοκτησιών διαφορετικών κρατών, οι παλινωδίες κρατούν χρόνια, οι λύσεις που δίνονται είναι συνήθως μεσοβέζικες και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν συνήθως μια εικόνα αντίστοιχη και ανάλογη του… ΞΕΝΙΑ!

Η μοναδική λύση κατά την ταπεινή μου άποψη εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ του σκελετωμένου κτιρίου, το άνοιγμα του χώρου, η δημιουργία πάρκου και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, που πρέπει να συνοδευτεί από απαγόρευση της κυκλοφορίας και ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ στον Αγ. Σπυρίδωνα και την πεζοδρόμηση προοδευτικά όλου του ευρύτερου χώρου.



Η ανακίνηση-με πολλές στροφές-του θέματος από τους ενεργούς εραστές αυτής της πόλης και της εκκίνησης νομικών διαδικασιών, δείχνει τη δύναμη των ενεργών πολιτών όταν οργανώνονται και κινητοποιούνται, όπως και την μεγάλη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο και ειδικά το FACEBOOK , που κάποιοι έσπευσαν να κατατάξουν με περισσή απλότητα(γιατί τους χαλάει την ξαναζεσταμένη σούπα που σερβίρουν από υπάρξεώς τους) σε χαβαλέ – ασχολία. Εγώ λέω βέβαια ότι χρειάζεται και ο χαβαλές, όπως χρειάζεται κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης του ανθρώπου, μακριά από τις διάφορες «σκουριές» που τον πολιορκούν.
Αυτό που απορρίπτω μετά βδελυγμίας και που είναι και επικίνδυνο είναι η αδιαφορία, το «αγρόν ηγόραζε», ο ωχαδερφισμός και η ιδιώτευση.
<<Η τυραννία του ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για την κοινωνική ευημερία, όσο η απάθεια ενός πολίτη σε μια δημοκρατία.>>
Σαρλ ντε Μοντεσκιέ
(Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος 18ου αι.)





1 σχόλια:

Τη 10/22/2009 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΑ 7ο : ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 72 / 10- 6- 2005



ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Πρόεδρος αφού διάβασε το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον κ. Νομάρχη ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος Βαθέος ζητά να του παραχωρηθεί από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) το «Ξενία» Σάμου, είτε για κατεδάφιση είτε για αξιοποίηση, χωρίς να τελεσφορήσει η προσπάθεια. Σήμερα τα «Ξενία» όλης της χώρας είναι περιουσία του Δημοσίου και την διαχείρισή τους έχει η Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ). Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιεύσεις η ΕΤΑ έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα «Ξενία» μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων με ιδιώτες. Παράλληλα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ελλάδας θεωρεί ότι τα «Ξενία» σε όλη τη χώρα είναι στοιχεία της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και πρέπει να διατηρηθούν.
Εκτιμούμε ότι και το «Ξενία» Σάμου δεν πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, αλλά σε κάθε περίπτωση
να παραχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση α’ ή β’ βαθμού και εφόσον είναι στατικά κατάλληλο να αξιοποιηθεί.

Το Νομαρχιακό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του :
Την εισήγηση του κ. Νομάρχη

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

Θεωρεί ότι το «Ξενία» Σάμου είναι δημόσια περιουσία και αντιτίθεται σε οποιασδήποτε μορφής παραχώρηση σε ιδιώτες, ζητώντας από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) και το εποπτεύον Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.



Η απόφαση πήρε α/α 72/2005

Το παρόν πρακτικό αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε υπογράφεται ως ακολούθως:


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα