Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Τσιγάρο α-τέλειωτο!!!


Δημοφιλές ως θέμα για τα κανάλια, είναι ένα από τα φετίχ του ΄Ελληνα, είναι η ευκολία των πλάνων, καφετέριες, αραλίκι, φρεντοτσίνος και οι συγγενείς αυτού, απαραίτητο και το τσιγαράκι, προτείνεται το μαρκούτσι, η ερώτηση σχεδόν στερεότυπη… «εσείς τι θα κάνετε από 1ης Ιουλίου, που θα απαγορευτεί το κάπνισμα;»… Και βέβαια οι απαντήσεις ποικίλλουν, άλλοι δηλώνουν την νομιμοφροσύνη τους και τι να κάνουμε και τα ρέστα… άλλοι κλείνουν το μάτι με χαμόγελο(ίδιον του Ελληνος, αποκλειστικότητα…) Αμα ο ΄Ελλην κλείνει το μάτι με χαμόγελο, υποδηλώνει την αθάνατη «ευρεσιτεχνία» του, ότι κάτι θα βρεθεί το γνωστό «΄ντάξ΄ μωρέ, και τι έγινε;».

Πρέπει πάντως να παραδεχτούμε όλοι και οι μη καπνίζοντες-ειδικά ημείς που καπνίζαμε και το κόψαμε και ξέρουμε τον πόνο των καπνιστών-ότι ως τώρα, μπορεί να πέρασαν βατά κάποια μέτρα, όπως π.χ. το τσιγάρο σε δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια, νοσοκομεία κλπ., αλλά εδώ τα πράματα ειν΄ αλλιώς. Εδώ μιλάμε για τον θεσμό της καφετέρειας(ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ), ένθα λαμβάνει χώρα η ιεροτελεστία της καφεποσίας, οι πιο «ιερές» και απαράβατες στιγμές του ΄Ελληνα, όπου φυσικά το τσιγάρο παίζει πρωταρχικό και όχι υποβοηθητικό ρόλο, και το βλέπω εξαιρετικά απίθανο να τιθασευτεί τέτοια έξις. Διότι η ιεροτελεστία κρατά ώρες, δεν είναι ήπιαμε τον καφέ κάναμε κι ένα τσιγάρο στο έτσι, την κοροϊδέψαμε και σήμερα, ακόμα και ο εσπρέσσο που το όνομά του υποδηλώνει ταχύτητα και που οι πρώτοι διδάξαντες τούτον Ιταλοί, τον πίνουν όρθιοι, θέλει το ημίωρό του τουλάχιστον.




Τι θα γίνει; Θέλετε πρόβλεψη; Δύσκολα θα εφαρμοστεί τοιαύτη απαγόρευση. Το έξυπνο της εφαρμογής του μέτρου είναι πως αρχίζει μεσούντος του θέρους, όταν όλοι έχουν ρίξει μαύρη πέτρα στο μέσα κι έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα. Αλλά σκέφτεστε τι έχει να γίνει μετά την χαλάρωση του καλοκαιριού και των ανοιχτών χώρων, όταν πιάσουνε τα κρύα κι οι βροχές και πρέπει να περιοριστούμε άπαντες στους τέσσερις τοίχους ενός μαγαζιού, καπνιστές και μη; Λέτε να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη στους πάσχοντες συμπολίτες-καπνιστές ή θα γίνουμε "τσιτσ΄ στου τσαγκουρνίδ΄;"

Για τους μη γνώστες του σαμιακού γλωσσικού ιδιώματος, θα επιχειρήσω μια ελεύθερη μετάφραση: Θα γδαρθούμε από τις νυχιές; (΄Ο,τι μπορούσα έκανα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου, κι όποιος κατάλαβε…)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα