Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Καλόλογα για συνεταιρισμούς-το κρασί μας...


Δεν μας έχουν συνηθίσει εδώ που τα λέμε σε καλά λόγια για τους συνεταιρισμούς, διότι ο συρμός άλλα θέλει να έχουν το προβάδισμα κι όχι οι ενώσεις ανθρώπων. Είναι και ο ανταγωνισμός που είναι σκληρός σαν το ατσάλι, είναι και η νοοτροπία που θέλει ό,τι κοινό να το καπηλευόμαστε, είτε πολιτικά, είτε και οικονομικά, είναι και η ηθελημένη άγνοιά μας και ο ωχαδερφισμός που τείνει να γίνει κυρίαρχη ιδεολογία και ό,τι το συνεταιριστικό είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων στην αφάνεια. Να λοιπόν ένα ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ του περασμένου Σαββάτου, που παρουσιάζει τα επιτεύγματα της ένωσης πολλών ανθρώπων και μέχρι πού φτάνει η χάρη τους. Φυσικά, το ρεπορτάζ ήταν μακροσκελέστατο, απαγορευτικό για έναν περιορισμένο μπλογκοχώρο σαν κι αυτόν και αναγκαστικά σας έβαλα την εισαγωγή και το κεφάλαιο που μας αφορά, δηλαδή το κρασί μας το ταξιδιάρικο και ως πού "αρμενίζει η γρούντα του"(σαμιακή έκφραση για τους εκτός γλωσσικού ιδιώματος της περιοχής).

Συνεταιρισμοί που δουλεύουν σαν πολυεθνικές

Ενώσεις αγροτών που κατάφεραν να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά με τα προϊόντα τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ, ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Οι Κινέζοι πίνουν σαμιώτικο κρασί, οι Ρώσοι και οι Τσέχοι τρώνε ροδάκινα από το Βελβεντό, οι Βούλγαροι κοτόπουλα από τα Ιωάννινα, οι Ολλανδοί προτιμούν βιολογικό γιαούρτι από τον Βόλο και οι Κορεάτες δοκιμάζουν τσικουδιά. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μετρούν περίπου έναν αιώνα ζωής. Από τους περίπου 1.000 ενεργούς συνεταιρισμούς- πρωτοβάθμιοι και Ενώσεις- αρκετοί είναι αυτοί που διαγράφουν λαμπρή πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Στα ράφια των καταστημάτων σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμη και της Ασίας φιγουράρουν ελληνικά προϊόντα με τη σφραγίδα αγροτικών συνεταιρισμών, πολλά από τα οποία μάλιστα κατακτούν τις πρώτες θέσεις σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), περισσότεροι από 50 αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επώνυμα προϊόντα. Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, των οποίων τα προϊόντα δεν τοποθετούνται καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας, αλλά φεύγουν κατευθείαν για το εξωτερικό.«Δυστυχώς στο άκουσμα και μόνο της λέξης συνεταιρισμός, πολλοί σκέφτονται μία χρεωμένη επιχείρηση αγροτών, η οποία είναι στα πρόθυρα να κλείσει λόγω της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης συνεννόησης. Δεν είναι όμως όλοι συνεταιρισμοί σε αυτήν την κατάσταση», λένε στα «ΝΕΑ» αγρότες και παραγωγοίμέλη συνεταιρισμών.Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, οι συνεταιρισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις εμπορικές εταιρείες. «Έτσι, ό,τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε μία εταιρεία, μπορούν να εμφανιστούν και σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό.Άλλες μπορούν και τα ξεπερνούν εύκολα και άλλες χρειάζονται χρόνο. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ομάδες αγροτών που είναι εξαιρετικά επιτυχημένες».

Σαμιώτικο κρασί στην Κίνα
Γαλλία, Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη. Και πρόσφατα, στη λίστα του κρασιού από τη Σάμο προστέθηκε μία ακόμη ασιατική χώρα: η Κίνα. Το 60%70% της παραγωγής της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου βγαίνει εκτός συνόρων. Από τα 16.000 στρέμματα των παραγωγών της Ένωσης, κάθε χρόνο ο συνεταιρισμός εμφιαλώνει 7.500 τόνους κρασιού- 100% λευκό. «Τα τελευταία χρόνια είμαστε σταθεροί στην παραγωγή και τα έσοδά μας. Πάντα υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η εμπειρία είναι αυτή που μας κάνει να τα ξεπερνάμε γρήγορα», λέει ο διευθυντής πωλήσεων του συνεταιρισμού κ. Γιάννης Παρασύρης. 7.500 τόνοι σαμιώτικου κρασιού παράγονται ετησίως .




1 σχόλια:

Τη 2/25/2009 , Ο χρήστης Blogger angelina είπε...

Και να σκεφτει κανείς οτι τους πολεμάνε μόνο και μόνο επειδή η Ενωση είναι...ένωση και όχι κάποια άλλη εμπορική εταιρεία. Τα πρόστιμα πάνε και έρχονται απο οτι ξέρω. Χωρίς λόγο και αιτία.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα