Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 5-1-2009

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ 5 Γενάρη 2009
Παραμονή των Φώτων και λιγότεροι σήμερα οι πιτσιρίκοι που "τάλεγαν", μιας και τα κάλαντα των Φώτων πάντα υστερούσαν των δύο προηγούμενων... Τα Φώτα και επικουρικά τ΄ ΑηΓιαννιού, σημαίνουν το τέλος των γιορτών για όλους μας, του μαγικού 15νθήμερου για μαθητές και φοιτητές, σημαίνουν αποχαιρετισμούς, που αναλόγως την ψυχοσύνθεση του καθενός είναι από πικροί έως φαρμάκι(καλά τον απολαύσαμε τον γιό 15 μέρες, τώρα πάλι...Σέρρες, μέχρι νεωτέρας...αφίξεως).
Η φωτογραφία είναι νυχτερινή λήψη, κατά τις 5,30, σούρουπο στον Επταστάδιο πορθμό(για τους μη Σάμιους, τα 1050 μέτρα θάλασσας που μας χωρίζουν(εγώ λέω μας ενώνουν)με την απέναντι ακτή της Τουρκίας.

Οι ρομαντικές κωμωδίες κάνουν κακό στην ερωτική μας ζωή

health.in.gr

Λονδίνο: Η παρακολούθηση ρομαντικών κωμωδιών μπορεί να κάνει κακό στην ερωτική μας ζωή, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Herriot Watt του Εδιμβούργου. Οι ρομαντικές κωμωδίες έχουν κατηγορηθεί από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων του πανεπιστημίου για την προαγωγή των μη ρεαλιστικών προσδοκιών, όταν πρόκειται για τον έρωτα. Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Οικογενειακών και Προσωπικών Σχέσεων του ιδρύματος μελέτησαν 40 μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της περιόδου 1995-2005 και εντόπισαν, συχνά, θέματα που πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικά. Στις ταινίες που μελέτησαν περιλαμβάνονται οι: «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», «Ενώ εσύ κοιμόσουν», «Η νύφη το σκάσε», «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», «Η Καμαριέρα» και «Ο γάμος του εραστή μου». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λάτρεις αυτού του είδους ταινιών είχαν συχνά δυσκολίες επικοινωνίας με τον σύντροφο τους. Όλο και συχνότερα οι σύμβουλοι γάμου ακούνε τα ζευγάρια να λέμε ότι το σεξ θα πρέπει να είναι πάντα τέλειο, κι αν κάποιος είναι καθορισμένο να είναι μαζί με κάποιον άλλον, τότε πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες του συντρόφου του, χωρίς ο δεύτερος χρειάζεται να τις εκφράσει. Τώρα η μελέτη έρχεται να δείξει ότι οι δημοφιλείς αυτές ταινίες παίζουν ρόλο στην διαιώνιση τέτοιων ιδεών στο μυαλό του ανθρώπου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ενώ οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι τέτοιες ιδέες για την τέλεια σχέση είναι ουτοπικές, μερικοί εξ ημών εξακολουθούμε να επηρεαζόμαστε από τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες, χωρίς μάλιστα να το συνειδητοποιούμε.

Είναι φυσικό όταν πετάς στα σύννεφα, η προσγείωση να είναι ζόρικη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εκ διαμέτρου, πρέπει να περάσουμε στην αντίπερα όχθη και για να ωφελήσουμε την ερωτική μας ζωή , να το ρίξουμε στις...τσόντες, έτσι;


Κουτσομπολιό: Μας φέρνει πιο κοντά

Η... αρχαιότερη μορφή μέσων μαζικής ενημέρωσης μας χαλαρώνει, λένε οι επιστήμονες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα kpapakosta@dolnet.gr

Σύμφωνα με την κ. Λίζα Βάρβογλη ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου, το κουτσομπολιό «αποτελεί χαρακτηριστικό της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του ατόμου. Για να το πετύχει κανείς, χρειάζεται την ικανότητα να μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω του. Αυτό γίνεται ευκολότερο αν τους παρατηρεί και γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τον χαρακτήρα, τη ζωή, τις συνήθειές τους». Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Γεωργούλα αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «ο κοινωνικός σχολιασμός έχει μια ψυχολογική πλευρά, καθώς συνδέεται με συναισθήματα και μάλιστα με αρνητικά- ζήλια, μνησικακία. Εμπεριέχει, επίσης, ποικίλες κοινωνικές λογικές: μπορεί να αποτελεί στρατηγική απαξίωσης ενός προσώπου, αλλά από την άλλη μπορεί και να αποτελεί στρατηγική έμμεσης προβολής». Σύμφωνα πάντως με έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα που έχει δημοσιευθεί το 2006 στην επιθεώρηση Ρersonal Relationships, το κουτσομπολιό κάνει καλό, συμβάλλει στη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά.

«Μέσω του Ίντερνετ το κουτσομπολιό αναγεννήθηκε»

ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ στη σύγχρονη εποχή πέρα από την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, έχει πάρει και άλλες μορφές. Η δημοφιλέστερη όλων είναι οι κουτσομπολίστικες εκπομπές στην τηλεόραση. Το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων γι΄ αυτές, που δείχνουν οι μετρήσεις θεαματικότητας, εξηγείται πολύ εύκολα. Σύμφωνα με την κ. Βάρβογλη «αποτελεί μέτρο σύγκρισης με τον εαυτό του το να γνωρίζει κανείς τα “άπλυτα” του άλλου και ειδικά ενός διάσημου. Εκτονώνει την αίσθηση πως όλα τα άσχημα συμβαίνουν μόνο σ΄ εκείνον». Η πιο πρόσφατη εκδοχή του κουτσομπολιού είναι το διαδικτυακό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μπαίνουν στο Facebook για επικοινωνία και κοινωνικά σχόλια. Όπως λέει ο κ. Παπάνης «μέσω των ιστολογίων το κουτσομπολιό ζει μια μεγάλη αναγέννηση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η άμεση διάδοσή του. Ο αποδέκτης το διαβιβάζει παρακάτω και η εξάπλωσή του ακολουθεί τον μηχανισμό των δικτύων».

Δηλαδή όλοι εμείς είμαστε κουτσομπόλες(ανεξαρτήτως γένους); Εντάξει αναγνωρίζω την τάση μας να σχολιάζουμε τα των άλλων ευκαιρίας και δοθείσης και διαδικτύου προσφερομένου, αλλά δεν το κάνουμε από κακό...όχι! Οι προθέσεις μας είναι...αγαθές!!!


Δεν υπάρχει γενετικό πρόβλημα στο γάμο ανάμεσα σε πρώτα ξαδέλφια, σύμφωνα με επιστήμονες

Πηγή: ΑΠΕ 24/12/08-10:52

Οι νόμοι που απαγορεύουν το γάμο ανάμεσα σε πρώτα ξαδέλφια (σε όσες χώρες υπάρχουν), καθώς και οι φοβίες και τα ταμπού που οδηγούν σε αποφυγή του στις υπόλοιπες χώρες, βασίζονται σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για τον υποτιθέμενο υψηλό γενετικό κίνδυνο των παιδιών τους και πρέπει πλέον να εκλείψουν, σύμφωνα με δύο επιστήμονες, που δημοσίευσαν σχετική ανάλυση στο αμερικανικό βιολογικό περιοδικό "PLoS Biology", όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Scientific American και της βρετανικής εφημερίδας Independent. Ο Χάμις Σπένσερ, καθηγητής Ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Ν.Ζηλανδίας, και η Νταϊάν Πολ, ερευνήτρια στο Μουσείο Συγκριτικής Ζωολογίας του Χάρβαρντ και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, υποστηρίζουν ότι ούτε τα επιστημονικά ούτε τα κοινωνικά επιχειρήματα μπορούν να δικαιολογήσουν την απαγόρευση γάμων μεταξύ πρώτων ξαδέλφων. Επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας για τα παιδιά από ένα τέτοιο γάμο είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που γενικά ο κόσμος νομίζει και όχι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που έχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών όταν κάνουν παιδιά (τις οποίες όμως, όπως υπογραμμίζουν οι δύο επιστήμονες, κανείς δεν έχει διανοηθεί να τις εμποδίσει να γεννήσουν). Κατά μέσο όρο, τα πρώτα ξαδέλφια έχουν κοινό περίπου το ένα όγδοο (12,5%) των γονιδίων τους και γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό "Journal of Genetic Counseling", έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα (1,7 - 2,8%), σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, για την εμφάνιση στα παιδιά τους νοητικής καθυστέρησης ή άλλων γενετικών ανωμαλιών, όμως αυτός ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας γενετιστή Ρόμπιν Μπένετ, "είναι συγκρίσιμος με αυτόν που έχει μια 40χρονη γυναίκα όταν γεννά".

Οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύουν τελείως το γάμο μεταξύ πρώτων ξαδέλφων (ή θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις γενετικών ελέγχων), όπως επίσης τον απαγορεύουν η Κίνα, η Ταϊβάν, η Β. και Ν.Κορέα κ.α. Στη Βρετανία, πρόσφατα το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όταν ο βουλευτής Φιλ Γούλας, τώρα αρμόδιος υπουργός για τη μετανάστευση, ισχυρίστηκε ότι οι γάμοι αυτού του είδους σε κοινότητες μεταναστών από την Ασία οδηγούν σε ολοένα αυξανόμενες γεννήσεις παιδιών με προβλήματα υγείας. Οι γάμοι μεταξύ πρώτων ξαδέλφων ήσαν κάποτε αρκετά συνηθισμένοι στην Ευρώπη, ειδικά ανάμεσα σε μέλη της ελίτ, αν και προς το τέλος του 19ου αιώνα η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και ένα "στίγμα" περιέβαλε πλέον αυτούς τους γάμους. Ανάμεσα στους διάσημους, ο "πατέρας" της θεωρίας της εξέλιξης Κάρολος Δαρβίνος παντρεύτηκε την πρώτη ξαδέλφη του Έμμα Γουέτζγουντ, όπως έκανε και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν με την πρώτη του ξαδέλφη Έλσα. Επίσης τις ξαδέλφες τους παντρεύτηκαν ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Έντγκαρ 'Αλαν Πόε, ο Χ.Τζ.Γουέλς κ.α.

Αυτά δεν τα ξέρω, είναι επιστημονικά πράγματα, αλλά όλοι αυτοί εκεί εις Εσπερίαν που παλιόθεν παντρεύονταν ξαδελφούλες τους τι πάθανε; ΄Αλλωστε, επρόκειτο για δοκιμασμένη συνταγή, παίρνανε γυναίκα εκ του στενού περιβάλλοντος. ΄Οχι ότι αυτό βέβαια αναιρεί τα όποια προβλήματα, αλλά...



Και δίαιτα άμα λάχει σας έχω...φρουτοθεραπεία κι άγιος ο θεός...τώρα θα μου πείτε χορταίνεις με τα φρούτα; ΄Οχι βέβαια, αλλά άμα δεν γουργουρίσει η κοιλιά χάνονται κιλά;(Ορίστε έκανε και ρίμα):

ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βασική η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Ο διαιτολόγος κ. Παπαλαζάρου σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση ο καλύτερος σύμμαχός μας είναι η ηρεμία και οι συμβουλές του διαιτολόγου μας. Το πρώτο βήμα είναι η θέσπιση και σωστών και εφικτών στόχων. Αυτό λοιπόν που προτείνεται σήμερα για τη σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι το σύγχρονο πρότυπο αλλαγής διαιτητικής συμπεριφοράς. Τι είναι η αλλαγή αυτή και γιατί προτείνεται από τους ειδικούς ως η πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση για την απώλεια βάρους; Ο ακρογωνιαίος λίθος της τροποποίησης της συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι αν δεν μάθουμε να τρώμε σωστά, κανένα πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν έχει αποτελέσματα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία δεν είναι η νόσος που πρέπει να θεραπευτεί. Πρόκειται για το σύμπτωμα της νόσου, η οποία ονομάζεται υπερφαγία ή βουλιμία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα παχαίνει. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που αντιστέκονται στον πειρασμό. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε το φαγητό. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την απώλεια βάρους, αλλά -το σημαντικότερο- για τη διατήρηση του βάρους μας. Δεν ακολουθούμε δίαιτα συγκεκριμένων - προκαθορισμένων θερμίδων κι ούτε ζυγίζουμε τα φαγητά. Οι διατροφικές συστάσεις δεν πρέπει να αγνοούν τις υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες. Με άξονα αυτές πρέπει να ξεκινήσει προσπάθεια αλλαγής της διαιτητικής συμπεριφοράς. Αν κάποιος συνηθίζει να τρώει κάθε μέρα ένα σουβλάκι, δεν μπορεί να του συσταθεί να τρώει καθημερινά μόνο ψάρι, σαλάτα ή κοτόπουλο. Μη βιάζεστε να χάσετε βάρος. Βάλτε έναν εφικτό στόχο, μαζί με τον διαιτολόγο σας και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με τον στόχο αυτό. Η απώλεια ενός κιλού την εβδομάδα σάς εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης του αποτελέσματος. Προσπαθήστε να τρώτε τρία κύρια γεύματα, χωρίς να παραλείπετε το πρωινό. Τρώτε επίσης όσπρια και λευκό κρέας (ψάρι ή στήθος κοτόπουλο) δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα και καταναλώνετε λαχανικά σε καθημερινή βάση. Τρώτε τουλάχιστον τρία έως τέσσερα φρούτα την ημέρα. Η κατανάλωση γλυκών, παγωτών και αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη. Η συχνότητά τους εξαρτάται από τα εξατομικευμένα μας χαρακτηριστικά. Προτιμήστε γαλακτοκομικά, αναψυκτικά και παγωτό στις light εκδόσεις τους και αυξήστε την καθημερινή σας άσκηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΕΠΙΠΛΕΩΝ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα