Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Και για να μην ξεχνιόμαστε, περί το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας- ευτυχώς υπάρχει η Γκρήνπής να μας το θυμίζει, όπως προχτές έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ(αλήθεια το Δ στο αρκτικόλεξο, πότε θα αντικατασταθεί, αφού πλέον δεν είναι Δημόσια;)στην Αθήνα. Και το θύμισε κυρίως στους αρμόδιους της επιχείρησης, που επιμένουν να ξεχνούν κάτι τέτοια, εκτός από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς και την περίφημη ρήτρα καυσίμου(αυτά τους έχουν γίνει εμμονές)...

Το αδιαχώρητο για τις δωρεάν λάμπες εξοικονόμησης από τη Greenpeace

Με κεντρικό σύνθημα «Μπλακάουτ: μια προσφορά της ΔΕΗ - Εξοικονόμηση ενέργειας τώρα», ακτιβιστές της Greenpeace διένειμαν το την Τρίτη λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Με τη νέα της πρωτοβουλία, η περιβαλλοντική οργάνωση θέλησε να υπενθυμίσει την πρότασή της, να προσφέρει η ΔΕΗ δύο λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.Η διανομή λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης θα ήταν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα για την αποφυγή των αναμενόμενων μπλακάουτ», επισήμαναν μέλη της Greenpeace. Εκτίμησαν μάλιστα ότι η αντικατάσταση δύο λαμπτήρων πυράκτωσης σε κάθε σπίτι θα αρκούσε ώστε να αποτραπεί η κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος εκατοντάδων Megawatt (μεταξύ 370-530 MW), ο οποίος θα κόστιζε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το μέτρο που προτείνει η Greenpeace, για τη διάθεση 8 εκατ. λαμπτήρων νέας τεχνολογίας, θα κόστιζε μόλις 20-25 εκατ. ευρώ και θα μείωνε την ετήσια εκπομπή CO2 κατά 920.000 τόνους ετησίως, καθώς και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει η οργάνωση στη ΔΕΗ το 1996. Τότε, η Επιχείρηση παρείχε διευκολύνσεις πληρωμής στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Θράκης για την αγορά λαμπτήρων εξοικονόμησης. Χάρη στο πρόγραμμα, αντικαταστάθηκαν 121.000 λάμπες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αιχμή της ζήτησης κατά 8 MW, δηλαδή περίπου όσο είναι η εγκαταστημένη ισχύς της Μήλου.

Παρά την επιτυχία του, το πρόγραμμα δεν επαναλήφθηκε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα