Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι...

Δυστυχώς φωτογραφία όνου δεν βρήκα, αλλά η είδηση είναι εντυπωσιακή κι έρχεται από την Αίγυπτο(την αρχαία) και δείχνει ότι οι αρχαίοι κάτι ήξεραν που τιμούσαν τους γαϊδάρους σαν να ήταν αξιωματούχοι, ενώ στην εποχή μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο(χώρια που πολλοί αξιωματούχοι συμπεριφέρονται εν ζωή σαν γάϊδαροι, οπότε δεν έχουν να περιμένου και πολλά μετά θάνατον. Εμένα, να σας πω την αλήθεια, πολύ με εντυπωσίασε η είδηση και δείχνει την αξία των υποζυγίων από την αρχαιότητα, αν σήμερα τα "υποζύγια" φορτώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο και δεν έχουν να ελπίζουν ούτε σε τιμές μετά θάνατον(για την ακρίβεια πεθαίνουν με άλλη μορφή...σαν τα σκυλιά στ΄αμπέλι). Μια ακόμη ένδειξη της διαφοράς μεταξύ αρχαίων και ημών των σημερινών, καθώς και του σεβασμού που εξέλιπε, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ αυτών και των ζώων. Εδώ προχτές ο άλλος παρουσίασε ως έργο σε έκθεση τον αργό θάνατο ενός σκυλιού που το είχε δεμένο για μέρες ατάϊστο κι απότιστο μέχρι του τέλους του και άλλοι πήγαν και είδαν την σκηνή σαν μορφή τέχνης. Ε, ρε ξύλο που χρειάζεται...(υπό μορφήν συνετισμού πάντοτε). Διαβάστε:
Γάιδαροι θαμμένοι με τιμές... αυλικών στην αρχαία Αίγυπτο
The New York Times
Οταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πλίνθινους τάφους, έξω από τον χώρο των επίσημων εκδηλώσεων ενός βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, περίμεναν να δουν μπροστά τους τις σορούς ανωτάτων αξιωματούχων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν τον βασιλιά στα μεταθανάτια ταξίδια του. Αντ’ αυτών, όμως, είδαν γαϊδάρους. Κανένα άλλο ζώο δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τέτοιους τόπους. Ακόμη και στους τάφους των ίδιων των βασιλιάδων, τα μοναδικά ζώα που θάβονταν μαζί ήταν εκείνα που χρησίμευαν ως σύμβολα, όπως τα λιοντάρια.
Σε αυτό το νεκροταφείο, όμως, με θέα την παλιά πόλη της Αβύδου στον Νείλο περίπου 300 μίλια νότια του Καΐρου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς δέκα γαϊδάρων, οι οποίοι είχαν ταφεί με τιμές ανωτάτων αξιωματούχων.«Ηταν μεγάλη η έκπληξή τους όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι, ούτε αντικείμενα των νεκρών, υπήρχαν δέκα γάϊδαροι», δήλωσε η Φιόνα Μάρσαλ, καθηγήτρια της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Ηταν απλώς μια θεαματική ανακάλυψη», τόνισε η δρ Μάρσαλ, μία εκ των λίγων μελετητών στον κόσμο που έχουν αφοσιωθεί στην κατανόηση της ιστορίας των γαϊδάρων. «Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε να βρει ένας Αιγυπτολόγος», πρόσθεσε η ίδια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα