Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Αντίο μεγάλε ΄Ελληνα, Τζούλυ

Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρετά έναν μεγάλο ΄Ελληνα, τον σύντροφο μιας μεγάλης Ελληνίδας. Κανείς δεν νομίζω να έχει αντίρρηση για την ελληνικότητα αυτού του ανθρώπου και όλοι οι Ελληνες του οφείλουμε πολλά. Καλό ταξίδι Τζούλυ, όπως σε φώναζε Εκείνη.

ΕΘΝΟΣ 1/4
Έφυγε" ο Ζυλ ΝτασένΚατ' επιθυμία του θα ταφεί δίπλα στη Μελίνα. Ο κατ' επιλογήν Ελληνας, που γεννήθηκε Αμερικανός, ο διάσημος σκηνοθέτης, ο πολύτιμος συμπαραστάτης της στην καριέρα, στους αγώνες και στα οράματά της «έφυγε», χθες βράδυ, στα 97 του Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο. Πέρα και πάνω από υπηκοότητες, θρησκείες, πεποιθήσεις. Ο αιώνιος έρωτας της Μελίνας Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασσέν για λίγο διακόπηκε από τον δικό της θάνατο. Από εδώ και πέρα οι δυο τους θα είναι και πάλι μαζί, καθώς ο Ζυλ, Τζούλι για την ίδια και τους αγαπημένους του, είχε ζητήσει να ταφεί δίπλα της. Η σχέση του με τη Μελίνα Μερκούρη υπήρξε μοναδική και φλογερή. Για χάρη της άφησε στο τέλος ακόμα και την τέχνη του και υπήρξε σύντροφός της, αν όχι καθοδηγητής της, στα μεγάλα οράματά της για μια άλλη Ελλάδα, με έναν ισχυρό και προβεβλημένο πολιτισμό. Ηταν εκείνος που τη βοήθησε καθοριστικά να συλλάβει την ιδέα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο. Αφοσιωμένος στην ίδια και στη χώρα μας, την προέτρεπε με δύναμη όση και τρυφερότητα να υπηρετήσει τις ιδέες και την ιδεολογία της, ήταν το βασικό της στήριγμα μαζί με ανθρώπους όπως ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο Σπύρος Μερκούρης, η Μανουέλα Παυλίδου, η Μαρία Σκούρτη, η κ. Αγγελική. Ο Ζυλ Ντασσέν ζήτησε και πήρε την ελληνική υπηκοότητα, σφραγίζοντας με αυτή του τη χειρονομία την πίστη και αγάπη του στην Ελλάδα. Δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει, άλλωστε, ούτε μετά τον θάνατο της Μελίνας. Εμεινε να βοηθήσει να γίνουν όσα οραματίστηκε και προικοδότησε με όλα του τα δικαιώματα από το έργο του το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, το οποίο πρόλαβε να δει τελειωμένο, να ξεναγηθεί σ' αυτό και να δακρύσει από συγκίνηση όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα από τον τελευταίο του όροφο, τον χώρο των Μαρμάρων.Μαχητικός μέχρι το τέλος, ο Ζυλ Ντασσέν καυτηρίασε τους ανθρώπους και τις πολιτικές που έβαζαν εμπόδια στο μεγάλο αυτό όνειρο: το νέο μουσείο.
Κάτι μας λέει, όμως, πως τη μέρα που τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν σε αυτό από το Βρετανικό Μουσείο, ο Ζυλ Ντασσέν θα ξαναγεννηθεί μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη. Μέχρι τότε θα την κρατά αγκαλιά και θα της ψιθυρίζει στον αιώνιο ύπνο τους πως τα όνειρα -όλα τα όνειρα- θα λάβουν κάποτε εκδίκηση.
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

2 σχόλια:

Τη 4/01/2008 , Ο χρήστης Blogger ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καλο του ταξιδι...

 
Τη 4/02/2008 , Ο χρήστης Blogger Homo Sapiens είπε...

Kalimera...

Αντίο χωρίς μεγαλοστομίες, όπως του αξίζει...Μπράβο για την ανάρτηση

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα