Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Είναι μεγάλο βάσανο

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς για τα κατωτέρω, αλλά θα συμφωνήσετε ότι η φαγούρα, σε όποιο σημείο του σώματος, είναι μεγάλο βάσανο, αν δεν σπεύσεις ή αν δεν μπορείς να την θεραπεύσεις λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών. Από αυτό το σημείο, της ενόχλησης εκ του κνησμού δηλαδή, μέχρι να έχεις το χέρι μόνιμα "από κάτω" έχει απόσταση:
Απαγορεύεται το δημόσιο ξύσιμο!
Ένα νέο μέτρο αποφάσισαν να εφαρμόσουν, στην Ιταλία, μετά από δικαστική απόφαση και αφορά τον ανδρικό πληθυσμό που του απαγορεύει το δημόσιο ξύσιμο σε απόκρυφα σημεία! Σύμφωνα με το νέο μέτρο απαγορεύεται στον αρσενικό πληθυσμό της χώρας να ξύνονται δημοσίως και ιδίως στα σημεία κάτω από την κοιλιά και μέχρι τα γόνατα. Ο νόμος προβλέπει ότι ακόμα και εάν έχουν φαγούρα, δεν επιτρέπεται να την καταπολεμήσουν, παρά μόνον σε ιδιωτικό χώρο, αφού το αντίθετο αποτελεί "πράξη που αντιτίθεται στη δημόσια ευπρέπεια και σεμνότητα". Το εν λόγω θέαμα συναντάται συχνά στους δρόμους της Ιταλίας μάλιστα, είναι τόσο σύνηθες , που οι Ιταλοί το θεωρούν και δείγμα καλής τύχης. Η έμπνευση για το εν λόγω μέτρο ήλθε μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ενός 42χρονου άνδρα από το Como. Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι ο άνδρας "δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τη δημόσια επαφή με τα γεννητικά του όργανα και αυτό είναι σημάδι κακών τρόπων συμπεριφοράς και κακού παραδείγματος στην κοινωνία". Στον κύριο αυτό επεβλήθη πρόστιμο 200 ευρώ για απρεπή συμπεριφορά απέναντι στους δικαστές τον περασμένο Μάϊο ενώ από τα τέλη Φλεβάρη, οι αστυνομικοί που εκτελούν περιπολίες στην Ιταλία επιβάλλουν πρόστιμο 200 ευρώ σε όποιον προβεί σε ανάλογη πράξη.
Μιχάλης Μπακ
Η φαγούρα έχει τα... νεύρα της
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς προκαλεί τον κνησμό
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Του Roger Dobson
Το έχουμε νιώσει όλοι: μια ακατανίκητη επιθυμία να ξυστούμε μέχρι να περάσει η φαγούρα. Γιατί προκαλείται όμως ο κνησμός; Επί χρόνια προσπαθούν οι ειδικοί να δώσουν μια πειστική απάντηση και το γεγονός ότι συνδέεται με διάφορες ασθένειες μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Μέχρι πρόσφατα, κυριαρχούσε η άποψη πως η φαγούρα είναι μια ήπια μορφή πόνου και πως φαγούρα και πόνος ακολουθούν στο σώμα μας το ίδιο εσωτερικό επικοινωνιακό δίκτυο. Ο πόνος όμως μπορεί να σταματήσει το ξύσιμο, γι΄ αυτό και η πρώτη μας αντίδραση στη φαγούρα είναι να ξύσουμε το τμήμα του σώματος όπου προκαλείται. Αντίθετα, όταν πονάμε, συνήθως αποφεύγουμε να αγγίζουμε την περιοχή απ΄ όπου προέρχεται ο πόνος. Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν πως η αίσθηση της φαγούρας έχει τα δικά της νεύρα και εγκεφαλικά δίκτυα, αν και σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά. «Δεν υπάρχει κάποια γενικά αποδεκτή θεραπεία για τη φαγούρα και περιβάλλεται από μυστήριο και παρανοήσεις», επισημαίνει ο δρ Ραλφ Πάους από το Πανεπιστήμιο του Lubeck στη Γερμανία. Από τότε που ορίστηκε η φαγούρα, πριν από 340 χρόνια από τον Σάμιουελ Χάφενρεφερ«μια δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί την επιθυμία για ξύσιμο»- αναπτύχθηκαν αρκετές θεωρίες γύρω από αυτήν, ωστόσο καμία δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις. Μία θεωρία εντάσσει τη φαγούρα στο σύστημα αυτοελέγχου του σώματος, σαν να θέλει δηλαδή το σώμα μας να ελέγξει βασικά τμήματά του. Μία άλλη λέει πως αποτελεί μηχανισμό αυτοπροστασίας, μια πρώτη γραμμή άμυνας για το δέρμα, και πως ενεργεί όπως άλλες αισθήσεις, για παράδειγμα η αφή.


Ξυστείτε εντός των ορίων του αυτοελέγχου!!!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα