Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Να μια καλή πρωτοβουλία

Ξέρω ότι αυτά δεν είναι δικά μου χωράφια και κακώς εισβάλλω, αλλά έλα που το βρήκα το θέμα, έλα που μου άρεσε τόσο πολύ, έλα που θέλω να το αφιερώσω σε όλους και ιδιαίτερα στους ασχολούμενους ήδη με την ποίηση, ώστε να υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία κι εδώ. Λοιπόν εν ολίγοις "βάλτε ποίηση στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας, κάντε το συνειδητά και θα νοιώσετε σίγουρα καλύτερα". ΄Εχω ξαναγράψει στο ιστολόγιο τούτο για ποίηση, χρησιμοποιώντας και αποφθέγματα γιαυτήν της Κικής Δημουλά(όσοι ενδιαφέρεστε ανατρέξτε στο αρχείο μου), την θεωρώ κάτι αντίστοιχο(και καλύτερο οπωσδήποτε)όλων όσων σας προτείνουν σαν τονωτικά καθημερινά συμπληρώματα. Για διαβάστε παρακαλώ:
[ Δρόμοι ]
Του Ρούσσου Βρανά rvranas@otenet.gr
Κάθε μέρα που περνάει, ο πόλεμος και η βία υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους, όπως συνέβαινε πάντα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο απόηχός τους φτάνει στην αυλή μας είτε από μακρινά πεδία της μάχης είτε από την καθημερινή ζούγκλα της γειτονιάς μας. Η βία και η ποίηση τραβούσαν πάντα αντίθετους δρόμους. Η βία διαμελίζει κορμιά, σκορπίζει τα κομμάτια τους εδώ κι εκεί. Η ποίηση ξαναμαζεύει ό,τι καταστράφηκε και ξαναφτιάχνει με αυτό ολάκερους ανθρώπους. «Ο άνθρωπος πρέπει να ακούει λίγη μουσική, να διαβάζει λίγη ποίηση και να βλέπει έναν ωραίο πίνακα κάθε μέρα της ζωής του, έτσι που οι έγνοιες αυτού του κόσμου να μη σβήνουν την αίσθηση του ωραίου που ο Θεός φύτεψε μέσα στην ανθρώπινη ψυχή», έγραφε ο Γκαίτε.
Στον σύγχρονο κόσμο μας μπορεί να διατηρούμε τη γνώση σε σκληρούς δίσκους, αλλά δεν πάψαμε ποτέ να κρατάμε τις μεγάλες και σπουδαίες αλήθειες φυλαγμένες βαθιά μέσα μας, με τη βοήθεια του μέτρου και του στίχου της ποίησης που ζεσταίνει τις καρδιές μας. Η ποίηση έρχεται πιο κοντά στη ζωτική αλήθεια από όσο η ιστορία, έλεγε ο Πλάτων.
Η «Άνοιξη των Ποιητών» κλείνει δέκα χρόνια ζωής. Κάθε χρόνο έρχεται κοντά μας με ένα θέμα: το 2006 ήταν η πόλη, το 2007 ο έρωτας, φέτος το ποίημα στον άλλο. Περίπου 12.000 εκδηλώσεις οργανώνονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στην ποιητική τέχνη. Η «Άνοιξη των Ποιητών» θέλει να ξαναφέρει την ποίηση στη ζωή μας, σε έναν τόπο νοερό όπου σε κανέναν δεν θα απαγορεύεται η είσοδος. Χάρη στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, άνθρωποι από εξήντα χώρες του κόσμου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία στις 7 Μαρτίου, να στείλουν τα ποιήματά τους, να συνομιλήσουν με ποιητές. «Από το σπίτι, από τη δουλειά, από τον δρόμο, χαρίστε ένα ποίημα, ανταλλάξτε ένα ποίημα, στείλτε ένα ποίημα, γράψτε το σε ένα κομμάτι χαρτί και πετάξτε το κάτω από την πόρτα, δώστε ένα ποίημα στον άλλο», γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές της πρωτοβουλίας (www. printempsdespoetes. com), που έχει την υποστήριξη του γαλλικού κέντρου βιβλίου. Η ποίηση δεν έχει εποχές. Όμως είναι ίσως συμβολικό που η «Άνοιξη των Ποιητών» έρχεται κοντά μας τέτοιες μέρες του Μάρτη. Με ποιήματα, με ποιητές, με εκδόσεις, με καλλιτέχνες, με εκδηλώσεις που ενώνουν τις τέσσερις άκρες του κόσμου και που κάνουν τη φωνή των ανθρώπων να ακουστεί από τα βάθη της καρδιάς τους. Είναι μια μετωπική πρόκληση στο βασίλειο της δημαγωγίας που ζούμε. Σε αυτό, η ποίηση βρίσκεται υπό απηνή διωγμό, καταδικασμένη στη χλεύη εκείνων που φυλλομετρούν λογιστικά τεφτέρια και κυνηγούν χρηματιστηριακούς δείκτες. Γι΄ αυτούς, η ποίηση δεν είναι παρά μια άχρηστη γνώση, όπως ακριβώς είναι άχρηστο καθετί που δεν προσθέτει κατιτί παραπάνω στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα