Κυριακή, 2 Μαρτίου 2008

Tο ειδύλλιο κατέληξε σε...συμβολαιογράφο!

Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που αναγνωρίζει όλα τα δικαιώματα στα άγαμα ζευγάρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ silal@dolnet.gr
Ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, θα μπορεί προσεχώς να υποκαταστήσει τον γάμο, διασφαλίζοντας στα δύο μέρη τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν, χωρίς να απεμπολείται η αίσθηση ελευθερίας.
Με σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, τα ετερόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο θα μπορούν να επισημοποιούν τη σχέση τους με μια έγγραφη συμφωνία, η οποία θα κατατίθεται στο ληξιαρχείο. Η πράξη αυτή θα τους καθιστά ουσιαστικά συζύγους, με όλα σχεδόν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Θα έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν αποφεύγοντας τη διαδικασία του διαζυγίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα λύνεται αυτοδικαίως, αν ο ένας από τους δύο παντρευτεί με τρίτο πρόσωπο ή αν το ένα μέρος δηλώσει με συμβολαιογραφική πράξη την επιθυμία του να ακυρωθεί, με την προϋπόθεση ότι η δήλωση θα κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και στο άλλο μέρος.
Εξομοίωση δικαιωμάτων. Κατά τα άλλα, ό,τι ισχύει για τους συζύγους σε θέματα παιδιών και γονικής μέριμνας ή υιοθεσίας, όπως και σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά ή σε ζητήματα δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, θα ισχύει και στην περίπτωση της σύναψης συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση στηρίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία έχει υπαχθεί η εξώγαμη συμβίωση στο πεδίο της διάταξης (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Με βάση αυτήν την απόφαση, η οποία ωστόσο δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να την υιοθετήσουν, πολλές χώρες έχουν ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα, ακόμη και για περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών. Στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη και για τη νομοθετική αναγνώριση μελλοντικά της συμβίωσης ομόφυλων προσώπων.
΄Οπως αντιλαμβάνεστε και από την παράθεση του πίνακα εξόδων, τα πράγματα είναι από ζόρικα έως και ακατόρθωτα, περί το μυστήριον(μυστήρια πράματα, που λέμε, από δω βγήκε). ΄Ολο και περισσότερα ζευγάρια, επιλέγουν να ζουν μαζί μη αντέχοντας την όλη φτιάξη, αλλά και κατ΄ επιλογή, απλοποιώντας και βάζοντας στη σωστή τους διάσταση τις σχέσεις τους, χωρίς να αναγνωρίζουν την ανάγκη όλων αυτών των τελετουργικών για την επισημοποίησή τους. ΄Ερχεται λοιπόν αυτή η διάταξη να τακτοποιήσει νομικά και μόνο τα πράγματα, με την βούλα της Ε.Ε. όπου όπως θα διαβάσατε εντάσσεται και ο περίφημος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, που θα ακολουθήσει κάποια στιγμή, ανοίγοντας ο δρόμος με το πρώτο βήμα τώρα. Από την άλλη υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής του καθενός(ή μάλλον των δύο της σχέσεως και καμπόσων ακόμη συγγενών)αν θέλει να κάνει γάμο στην εκκλησία ή στον δημαρχείο και με όση επιθυμεί μεγαλοπρέπεια και όση του επιτρέπει ο προϋπολογισμός του. Τώρα όσο για τα υπόλοιπα, περί πορνείας και κατάπτωσης που εξεστόμισε ο Θεσσαλονίκης, τι να πει κανείς...Την πραγματικότητα ότι αμέτρητα ζευγάρια επιλέγουν να συζούν άνευ γάμου θα την χαρακτηρίσουμε πορνεία, δεν βλέπουμε γύρω μας τι γίνεται; Το ζήτημα πάντως δεν είναι και τόσο απλό, γιατί τοιουτοτρόπως πολλοί χάνουν "προμήθειες" από την εφαρμογή του(με αντιλαμβάνεστε).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα