Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Το γέλιο είναι μεταδοτικό ...


...και στους ουραγκοτάγκους!

ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ είναι μεταδοτικό το γνωρίζαμε. Ότι δεν είναι μεταδοτικό μόνο στους ανθρώπους αλλά και στους ουραγκοτάγκους, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το γέλιο έχει τις ρίζες τους σε έναν κοινό πρόγονο του ανθρώπου και του σύγχρονου πιθήκου, είναι κάτι που μόλις τώρα ανακαλύψαμε! Η δρ Μαρίνα Νταβίλα Ρος από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και η καθηγήτρια Έλκε Ζίμερμαν από την πανεπιστημιακή Σχολή Κτηνιατρικής του Αννόβερου μελέτησαν το παιχνίδι 25 ουραγκοτάγκων ηλικίας 2-12 ετών σε τέσσερις διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους και πάρκα ανά τον κόσμο. Διαπίστωσαν λοιπόν πως μόλις ένας ουραγκοτάγκος άνοιγε διάπλατα το στόμα- έκφραση που είναι γι΄ αυτά τα ζώα το ισοδύναμο του γέλιου στους ανθρώπους - οι σύντροφοί του στο παιχνίδι συχνά έπαιρναν ακριβώς την ίδια έκφραση σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο αργότερα.
Ανταποδίδουν
Ανακάλυψαν μάλιστα πωςόπως ακριβώς συμβαίνει πολλές φορές και με τους ανθρώπους- οι ουραγκοτάγκοι ανταποδίδουν πολύ σαφέστερα τα χαμόγελα φίλων τους παρά ξένων! «Στους ανθρώπους, η μιμητική συμπεριφορά μπορεί να είναι εκούσια και ακούσια, αλλά μέχρι την έρευνά μας δεν υπήρχαν στοιχεία πως παρόμοιες αντιδράσεις έχουν και τα ζώα». Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η επονομαζόμενη «ενσυναίσθηση», η ικανότητα να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα του άλλου- βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου-, γεννήθηκε πριν από τουλάχιστον 12 εκατομμύρια χρόνια.
΄Οπως αντιλαμβάνεστε, το γέλιο σαν έκφραση συναισθημάτων είναι κάτι πολύ παλιό και αφορούσε ακόμη και τους πριν από μας. Γιαυτό φροντίσετε να ασκείτε αυτό το "δικαίωμα" όσο περισσότερο μπορείτε, διότι, όπως διαπιστώνετε, γύρω τα περιθώρια στενεύουν και ένας από τους στόχους των γενικότερων περικοπών(που λέγαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση)είναι κι αυτό. Το "γελάτε γιατί χανόμαστε"είναι ένα τετριμμένο σύνθημα, γιαυτό θα το τροποποιήσω κατά τι... Γελάτε για να σωθούμε!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα