Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Ας αρχίσουμε από κάπου...


Μας έχει πνίξει το πλαστικό μιας χρήσης
«Καταναλώνουμε» ετησίως περί τους 60.000 τόνους
Του Γιαννη Ελαφρου
Το σακούλι του Αη Βασίλη ήταν και εφέτος γεμάτο πλαστικά! Πλαστικά, που όσο κι αν προσφέρουν μια εφήμερη χαρά, θα μείνουν στο κοινό μας σπίτι στη Γη, για εκατοντάδες χρόνια, συντροφεύοντας τον μύθο του κοκκινοντυμένου Αγίου των παιδικών μας χρόνων. Μιλάμε για τη γιορτή του πλαστικού, καθώς πολλά εκατομμύρια πλαστικές σακούλες βγαίνουν από τα σούπερ μάρκετ, ξεχειλισμένες από πλαστικές συσκευασίες, ενώ πολλά επίσης εκατομμύρια πλαστικά παιχνίδια, με τεράστιες πλαστικές συσκευασίες, γεμίζουν τα σπίτια και τους κάδους των σκουπιδών. Τις περισσότερες φορές τα παιχνίδια είναι θαμμένα μέσα σε πλούσια περιτυλίγματα πλαστικών, πολύ μεγαλύτερα από τα ίδια τα... δώρα. Ο εντυπωσιασμός μέσω της συσκευασίας κυριαρχεί, σε μια αγορά όπου το περιτύλιγμα μετράει.
Η Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς μια... ανερχόμενη δύναμη σκουπιδιών, ξεπερνώντας τα 471 κιλά «παραγωγής» κατ' άτομο, μια αύξηση άνω του 4% τον χρόνο, μάλιστα ο καταναλωτικός «οργασμός» της εορταστικής περιόδου έχει αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών τουλάχιστον κατά 30% τις ημέρες των γιορτών. Μεγάλο μέρος των επιπλέο
ν ποσοτήτων είναι πλαστικό...".
Αυτά κι άλλα περιελάμβανε σήμερα το άρθρο του κ. Γιάννη Ελαφρού από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και δεν έχουμε πλέον περιθώρια να παίρνουμε τα πράγματα...ελαφρά! Είναι καιρός ο καθένας μας να συμβάλλει με απλές καθημερινές κινήσεις σαυτή την κοινή υπόθεση, που αφορά αυτή καθεαυτή τη ζωή μας. Ας αρχίσουμε από κάπου...ας αρχίσουμε απ΄αυτές, από τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, που δηλητηριάζουν τη ζωή μας για εκατονταετίες. Ας μειώσουμε τη χρήση τους, μπορούμε. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την ατομική μας ευθύνη στο συλλογικό γίγνεσθαι, στη σωτηρία ή την καταστροφή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα