Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Αίσιον και ευτυχές(κυρίως αυτό)

Τα τέσσερα μυστικά της ευτυχίας

Καθηγητής Θετικής Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ δίνει τη συνταγή της αισιοδοξίας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Δημητρίου
«Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωσή μας», έλεγε ο Γουίλ Σμιθ στην ταινία του Γκαμπριέλ Μουτσίνο «Τhe Ρursuit of Ηappiness»
Υπάρχει συνταγή για την ευτυχία; Μια σειρά από συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσουμε, θ΄ αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι γεμάτο; Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, απαντούν οι ειδικοί, στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Ο Ταλ Μπεν Σαχάρ, «ο καθηγητής της ευτυχίας» όπως χαρακτηρίζεται, διδάσκει στο Χάρβαρντ το πλέον δημοφιλές μάθημα του Πανεπιστημίου, αυτό της Θετικής Ψυχολογίας, το οποίο αποτελεί μια νέα προσέγγιση για το πώς μπορεί να γίνει ο άνθρωπος ευτυχισμένος. Από τα κεφάλαιά του, τέσσερα ξεχωρίζει ως σημαντικότερα. Αυτά αποτελούν και τις προτάσεις του, τις συμβουλές του για ένα πιο ευτυχισμένο νέο έτος.

1 Δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να είναι...
ανθρώπινος
Συνήθως αντιμετωπίζουμε αρνητικά και δεν αποδεχόμαστε τα οδυνηρά συναισθήματα, όπως είναι η θλίψη, ο φόβος, ακόμη και ο φθόνος, γράφει ο Σαχάρ στον «Guardian». Πολλοί πιστεύουν μάλιστα πως αν τα νιώθουν αυτά, κάτι πάει στραβά στους ίδιους. Μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων δεν τα αισθάνονται όμως, οι ψυχοπαθείς και οι νεκροί. Όταν τα απορρίπτουμε αυτά τα συναισθήματα, δεν δίνουμε το δικαίωμα στον εαυτό μας να είναι ανθρώπινος. Για να οδηγηθούμε σε μια υγιή ζωή και να νιώσουμε πλήρεις, πρέπει να δεχτούμε αυτά τα συναισθήματα, όπως αποδεχόμαστε και τα άλλα φυσικά φαινόμενα. Ο φετινός χρόνος και κάθε χρόνος της ζωής μας θα είναι περισσότερο ευτυχισμένος αν μάθουμε να δεχόμαστε πραγματικά την ανθρώπινη υπόστασή μας.
2 Απλοποιήστε τη ζωή σας
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν έρευνα, η οποία έδειξε τις επιπτώσεις των πολλαπλών ταυτόχρονων δραστηριοτήτων. Ζητήθηκε από γυναίκες να περιγράψουν τις δραστηριότητες της προηγούμενης μέρας και στη συνέχεια να αναφέρουν πώς ένιωθαν επιδιδόμενες σε αυτές. Ανέφεραν λοιπόν πως πήγαν στη δουλειά, έκαναν ψώνια, δουλειές στο σπίτι, έμειναν με τα παιδιά τους, συνάντησαν φίλους. Το πλέον απροσδόκητο εύρημα της έρευνας ήταν πως οι μητέρες απάντησαν πως δεν απολάμβαναν ιδιαίτερα τον χρόνο με τα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα των πολλών δραστηριοτήτων, δεν μπορούσαν να απολαύσουν τις στιγμές μαζί τους.
Η πίεση του χρόνου σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης.
Προσπαθούμε σε περιορισμένο χρόνο να στριμώξουμε πολλές δραστηριότητες με συνέπεια να μην απολαμβάνουμε πια τις πηγές εκείνες που μπορούν να μας δώσουν ευτυχία.

3 Κάντε γυμναστική
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην πνευματική υγεία.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι η γυμναστική έχει τις ίδιες επιπτώσεις με τη χρήση αντικαταθλιπτικών; Όχι ακριβώς. Στην ουσία, η έλλειψη γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει σαν χάπι υπέρ της κατάθλιψης. Δημιουργηθήκαμε για να τρέχουμε, να αναζητούμε τροφή, να αποφεύγουμε τους κινδύνους. Καταστέλλουμε μια φυσική ανάγκη όταν δεν ασκούμαστε και όταν συμβαίνει αυτό, πληρώνουμε το τίμημα. Η γυμναστική βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, στη βελτίωση του ύπνου, στη νοητική λειτουργία, στο σεξ, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Δεν είναι βέβαια πανάκεια και κάποιες φορές επιβάλλεται και η χρήση φαρμάκων, αφού κάθε μορφή κατάθλιψης είναι διαφορετική.

4 Επικεντρωθείτε στο θετικό
Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται μόνο από αυτά που έχουμε, αλλά και από το αν τα εκτιμούμε. Ένα από τα εμπόδια του δρόμου για την ευτυχία είναι ότι θεωρούμε δεδομένα τα καλά στη ζωή μας. Σπάνια σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε την υγεία μας, τους φίλους μας, το φαγητό στο τραπέζι. Πρέπει όμως να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση για να συνειδητοποιήσουμε πόσο καλά ζούσαμε; Χρειάζεται να συμβεί κάτι αρνητικό, μια τραγωδία, για να εκτιμήσουμε τη ζωή; Η απάντηση είναι όχι. Δοκιμάστε το εξής: για ένα μήνα καθήστε με τον σύντροφό σας ή τα παιδιά σας το βράδυ, και πριν κοιμηθείτε, καταγράψτε τα πέντε πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες.
Παρόμοιο πείραμα έδειξε πως όσοι το έκαναν, άρχισαν να νιώθουν σταδιακά καλύτερα, πιο αισιόδοξοι, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν νιώθουμε ευγνώμονες, δεν χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο γεγονός για να μας κάνει ευτυχισμένους. Είμαστε, γιατί εκτιμούμε αυτά που έχουμε.
Από το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ το άνω δημοσίευμα περί ευτυχίας, μια και το καλεί η μέρα, η πρώτη του νέου έτους(όχι ότι το πολυπιστεύω δηλαδή...), κάτι σαν "οδηγίες προς οδοιπόρους" και για την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη. Διαβάστε το και...εντερνιστείτε το!

1 σχόλια:

Τη 1/01/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό δυνατά δυνατά 2008!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα