Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Ευρω-βαρομετρικό!

Δημοσίευση:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Ελενα Καρανατση
Αρνητικοί με σωματεία, ΜΜΕ, θετικοί με Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, 8 στους 10 Ελληνες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας εναποθέτουν περισσότερες ελπίδες στην Ε.Ε. (για την πολιτική της οποίας μόλις το 9% είναι αρκετά ενημερωμένο) απ’ ό,τι στη δική τους πολιτεία. Ωστόσο, οι Ελληνες φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνησή τους (46%) συγκριτικά με τους άλλους λαούς της Ε.Ε. (Μ.Ο. 34%). Μεγαλύτερη δυσπιστία εκφράζουν οι Ελληνες στα εργατικά σωματεία - συνδικάτα (56%) συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (45%). Στον αντίποδα, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, καθώς το 65% των Ελλήνων ερωτηθέντων εμπιστεύονται την Ε.Ε., ενώ κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών «υπολογίζουν» την κοινότητα σε ποσοστό 48%. Το πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό όργανο, που χαίρει της ελληνικής εμπιστοσύνης είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ποσοστό 77%. Εντονη δυσπιστία εκφράζεται για τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως επίσης και για το Διαδίκτυο. Μάλιστα, οι Ελληνες κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ εμπιστοσύνης στην τηλεόραση, αφού μόλις το 36% έχει θετική άποψη για τη μικρή οθόνη. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%. Γενικότερα, το 62% των Ελλήνων και το 49% των Ευρωπαίων τείνουν να μην εμπιστεύονται τον θεσμό του Τύπου. Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας στο Ιντερνετ κατέχουν και πάλι οι Ελληνες (62%) αποκλίνοντας πολύ από τους Ευρωπαίους (35%). Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 27% των Ελλήνων ερωτηθέντων έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο στο σπίτι, τη στιγμή που το Ιντερνετ έχει μπει στα σπίτια του 50% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Οσον αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους λαούς της Ευρώπης, το περιβαλλοντικό ζήτημα «καίει» την Ελλάδα, καθώς το 72% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος κακή. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό μετά αυτό της Ουγγαρίας. Στον τομέα της οικονομίας υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, καθώς οι Ελληνες πολίτες εμφανίζονται από τους πλέον δυσαρεστημένους της Ε.Ε. Το 76% θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή. Σε δεινότερη θέση βρίσκονται άλλες 4 χώρες: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Λεττονία και Κροατία. Στην ιεράρχηση των προβλημάτων, οι Ελληνες τοποθετούν πρώτο αυτό της ανεργίας, δεύτερο την άνοδο των τιμών - πληθωρισμό και τρίτο την οικονομική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατατάσσουν την εγκληματικότητα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την ανεργία και τον πληθωρισμό. Πάντως, οι Ελληνες είναι από τους λίγους λαούς που αισθάνονται στην πλειονότητά τους (80%) ωφελημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Λιθουανοί και οι Εσθονοί.
Το Ευρωβαρόμετρο διεξήχθη από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2007 σε 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., 3 υποψήφιες για ένταξη χώρες, καθώς και στην «περιοχή όχι υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τι να πρωτοπείς για τα ευρήματα, θα σταθώ μόνο στο κρατούμενο από την προηγούμενη ανάρτηση: 56% δυσπιστία για τα εργατικά σωματεία, γιαυτά δηλαδή που υπερασπίζονται την τάξη τους απέναντι σε εργοδότες και εξουσία. Είναι ενδεικτικό το εύρημα κι όχι μόνο για τους πολίτες, για να μη πω περισσότερο για τους συνδικαλιστές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα